Fostul comisar european Michel Barnier, numit la conducerea echipei UE care va negocia ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michel Barnier FOTO Arhivă
Michel Barnier FOTO Arhivă

Fostul vicepreşedinte al Comisiei Europene (CE) Michel Barnier a fost numit miercuri şeful echipei UE care va pregăti şi negocia ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar în baza Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, a anunţat preşedintele Executivului european, Jean-Claude Juncker, într-un comunicat.

„Sunt foarte fericit că prietenul meu, Michel Barnier, a acceptat această sarcină importantă şi plină de provocări. Am vrut un politician cu experienţă pentru această treabă dificilă. Michel este un negociator talentat, cu o experienţă importantă în domenii politice majore relevante pentru negocieri“, a declarat preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

Fost comisar european pentru Piaţă Internă, francezul Michel Barnier îi va raporta direct lui Juncker şi va avea la dispoziţie experţi ai Comisiei. El va fi consiliat de un grup de directori generali care se vor ocupa de chestiunile relevante pentru procesul de negociere.

El va fi învestit în funcţie pe 1 octombrie 2016.

După seismul provocat de referendumul din 23 iunie, europenii cer Marii Britanii să clarifice când va declanşa negocierile, dar nu au primit încă un termen clar. Ministrul pentru Brexit a sugerat că ţara ar putea activa clauza în ianuarie 2017, ceea ce înseamnă că negocierile ar urma să se încheie în ianuarie 2019.

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, adoptat în 2009, prevede că „orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu regulile sale constituţionale“.

Acest text cere UE să negocieze un acord cu statul care pleacă, prin care să se stabilească „modalităţile retragerii sale, care să ţină cont cadrul relaţiei sale viitoare cu Uniunea“.

Chiar dacă nu se poate ajunge la un asemenea acord, tratatele UE vor înceta să se aplice ţării care pleacă la doi ani după ce statul respectiv îşi anunţă oficial intenţia de a părăsi blocul, mai puţin în cazul în care statele membre UE decid în mod unanim să prelungească acest termen-limită.

În pofida faptului că Articolul 50 enunţă procedura de retragere, unii analişti au avertizat că un Brexit - cum este cunoscută retragerea Marii Britanii din UE - nu va fi un proces uşor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite