Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa cere Franţei să înceteze "lupta împotriva romilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Ţecu, preşedintele FADERE (Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa), a transmis, luni, o scrisoarea Guvernului Franţei, în care solicită ca preşedintele francez Nicolas Sarkozy să înceteze "lupta pe care a început-o împotriva romilor din România".

Este un lucru bun că Guvernul Franţei a început o campanie împotriva violenţei şi a delicvenţei, însă această luptă nu poate fi confundată cu lupta împotriva romilor. Să nu uităm că romii sunt o etnie formată din copii, mame, bătrâni, bărbaţi muncitori şi cinstiţi, dar şi infractori, spune FADERE, într-un comunicat, informează Mediafax.

Federaţia recomandă autorităţilor să se concentreze în această campanie doar asupra ultimei categorii.

Toţi trebuie trataţi conform legilor europene, avându-se în vedere bineînţeles şi respectarea drepturilor omului. Romii sunt şi ei europeni, afirmă Daniel Ţecu, în scrisoarea adresată autorităţilor franceze.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a ordonat, la sfârşitul lunii iulie, distrugerea a sute de tabere de romi din întreaga Franţă, amplasate ilegal, ca parte a luptei împotriva crimei şi violenţei urbane şi expulzarea imediată a romilor din Bulgaria şi România, care au săvârşit infracţiuni de ordine publică.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, declara, la sfârşitul lui iulie, că problemele privind romii se rezolvă pe baza cooperării, precizând că aceasta nu înseamnă doar să intri cu buldozerul în tabere şi să blamezi public România, ci inserţie socială şi în ţările gazdă nu numai în statele de emigraţie.

Declaraţia ministrului român al Justiţiei privind recentele abordări ale autorităţilor franceze cu privire la romi:

Este important să aflăm dacă reţelele de cerşetori romi pot activa în centrul marilor metropole occidentale fără o interfaţare şi interconectare cu reţelele infracţionale locale. Este la fel de important de evaluat dacă tabere întregi de romi s-au putut aşeza şi exista timp de ani de zile fără ca autorităţile locale să se sesizeze şi ce anume au făcut timp de ani de zile acele autorităţi în faţa acestui fenomen.

Aceste probleme ascunse privind securitatea cetăţenilor şi respectarea legii ies periodic la suprafaţă şi ar trebui să primească o abordare raţională şi sistemică, pe baza cooperării dintre state, nu una pompieristic electorală. Cooperare nu înseamnă doar să intri cu buldozerul în tabere şi sa blamezi public România. Cooperare înseamnă să punem specialiştii nostri în contact, să se cheltuie cu reinserţia socială şi în ţările gazdă, nu numai în ţările de emigraţie, sublinia ministrul Predoiu.

Şi România se confruntă adesea cu probleme de criminalitate economică transnaţională, proxenetism, abuz sexual asupra minorilor, corupţie etc, care au sursă în terţe state, europene sau nu, şi a abordat conduita corectă, de combatere a fenomenului prin cooperare, reţinându-se să blameze ţările de origine ale infractorilor, declara ministrul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite