Eurocomisar: UE trebuie să-şi continue procesul de extindere

Eurocomisar: UE trebuie să-şi continue procesul de extindere

Eurocomisarul pentru Vecinătate şi Extindere Oliver Varhelyi FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană „nu mai poate irosi timp” în procesul de integrare a altor ţări, afirmă comisarul european pentru Vecinătate şi Extindere Oliver Varhelyi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Obiectivul Uniunii Europene a rămas acelaşi, şi anume începerea negocierilor de aderare cu Albania şi cu Macedonia de Nord, spune Varhelyi într-un interviu publicat luni de cotidianul ungar Magyar Nemzet şi preluat de Agerpres.

Potrivit eurocomisarului pentru Vecinătate şi Extindere, lansarea conferinţelor interguvernamentale cu cele două ţări este plănuită pentru luna iunie.

În ceea ce priveşte opoziţia Bulgariei faţă de lansarea negocierilor oficiale de aderare cu Macedonia de Nord, Oliver Varhelyi dă asigurări că UE depune toate eforturile posibile „pentru a rezolva situaţia”.

„Dacă aceste eforturi eşuează, trebuie să luăm în considerare lansarea discuţiilor interguvernamentale doar cu Albania. O dispută bilaterală nu poate întârzia întregul proces de extindere”, subliniază el.

În noiembrie anul trecut, Bulgaria a transmis Comisiei Europene că nu acceptă proiectul cadrului de negociere propus pentru Macedonia de Nord şi proiectul de declaraţie aferentă întrucât nu garantează condiţiile sale. Sofia contestă în special existenţa limbii macedonene, pe care o consideră un dialect bulgar. În plus, cele două ţări îşi dispută personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane, notează Agerpres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările