Elveţienii se pregătesc să aprobe prin referendum căsătoria între persoane de acelaşi sex

Elveţienii se
pregătesc să aprobe prin referendum căsătoria între persoane de acelaşi sex

Marş pro-LGBTQ + la Geneva FOTO EPA-EFE

Elveţienii se pregătesc să aprobe prin referendum, duminică, principiul căsătoriei pentru toţi, cu o largă majoritate, arată sondajele, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această ţară alpină este una dintre puţinele ţări din Europa Occidentală care nu a aprobat căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Este ”un pas foarte mare înainte” pentru Elveţa, declară AFP Thierry Delessert, un fost infirmier la psihiatrie care şi-a reluat studiile şi a devenit un specialist în istoria homosexualităţii din Elveţia, pentru a înţelege mai bine acest trecut sumbru.

În urmă cu 30 de ani, Thierry Delessert şi partenerul său au fost întrebaţi, pe când îşi căutau un apartament, dacă erau homosexuali sau veri. Prima opţiune i-a privat în mod sistematic de locuinţă.

Acest cercetător la Universitatea din Lausanne, în vârstă de 56 de ani, încă îşi mai aminteşte vremurile în care poliţia îi fişa pe homosexuali.

Elveţia a scos homosexualitatea de sub incidenţa penală în 1942, însă diverse poliţii municipale sau cantonale dispuneau, în anumite cazuri până la începutul anilor '90, de registre în care înregistrau homosexuali.

Thierry Delessert, care a scris ”Să ieşim din ghetou. Istoria politică a homosexualităţii în Elveţia, 1950-1990”, spune că aceste registre erau ţinute în numele ”controlului devianţei şi moralităţii”.

Aceste fişiere puteau avea efecte asupra vieţii oamenilor.

”Dacă un presupus homosexual era judecat cu privire la viol, homosexualitatea sa era o probă suplimentară a imoralităţii sale.Dacă un homosexual cerea un apartament, nu-l primea. Dacă un homosexual voia un loc de muncă în funcţia publică, nu-l obţinea”, declară Thierry Delessert.

Aceste registre nu au fost, însă, publicate vreodată, iar nicio persoană al cărei nume era înscris în ele nu era informată cu privire la acest lucru.

”Numai Zurich şi Basel au anunţat în mod oficial, în 1979 şi 1980, desfiinţarea (registrelor). Iar în calitate de istoric este frustrant, pentru că registrele au dispărut în mod misterios”, deplânge specialistul.

Cercetările sale i-au permis să culeagă însă mărturia unui comisar care vorbeşte despre aproximativ 200 de homosexuali înregistraţi pe an la Zurich şi despre adnotări manuscrise pe documente de poliţie sau despre poliţişti care cereau înfiinţarea acestor ”fişiere” cu homosexuali arestaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările