Doi foşti ofiţeri sirieni de informaţii ai regimului Assad, acuzaţi de crime împotriva umanităţii în Germania. Prima înfăţişare a avut loc în plină pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO captură You Tube Inquirer.net
FOTO captură You Tube Inquirer.net

Doi foşti ofiţeri sirieni de informaţii au apărut joi în faţa unei instanţe din Germania sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii în primul proces internaţional de acest gen cu privire la torturarea prizonierilor politici de către regimul lui Bashar al-Assad în Siria, relatează AFP.

Suspectul principal, Anwar Raslan, 57 de ani, fost colonel al securităţii siriene, este acuzat că a coordonat uciderea a 58 de prizonieri şi torturarea altor 4.000 între 29 aprilie 2011 şi septembrie 2012, pe când era director al închisorii  Al-Khatib din Damasc.

Eyad al-Gharib, 43 de ani, este acuzat de complicitate la crime împotriva umanităţii, fiind cel care a ajutat la arestarea prizonierilor şi aducerea lor la închisoarea Al-Khatib, în toamna lui 2011. 

Raslan nu a arătat nicio emoţie la prezentarea detaliilor înfiorătoare ale actelor de tortură care au inclus şocuri electrice, bătăi cu pumnii, cabluri şi bice şi deprivare de somn. Alţii au fost legaţi de încheieturi şi lăsaţi să atârne atingând pământul doar cu vîrfurile degetelor şi bătuţi în această poziţie.

Cei doi, care se află în custodia poliţiei din februarie 2019, nu au dorit să se adreseze curţii, dar avocatul lor a spus că va citi o declaraţie din partea lor.

Potrivit Middle East Eye, Germania, care a primit peste un milion de solicitanţi de azil proveniţi din zone de conflict, a ajuns de multe ori o scenă suprarealistă în care victimele dau de călăii lor pe stradă.

Anwar al-Bunni,un avocat în domeniul drepturilor omului care spune că a fost arestat de Raslan, s-a întâlnit cu acesta într-un magazin de bricolaj, la un deceniu după ce a fost aruncat în închisoare. Avocatul nu e parte vătămată din proces, dar este un membru respectat al comunităţii siriene de 700.000 de oameni din Germania, care a convins mulţi supravieţuitori să vorbească.

Potrivit unei copii scurse a plângerii penale, Raslan şi-a făurit o poveste de disidenţă şi a pretins în faţa poliţiei berlineze că se teme că va fi asasinat de agenţi au guvernului sirian. Se spune că nu şi-ar fi ascuns trecutul, spunând ofiţerilor de poliţie că „nu poţi fi mereu politicos” când interoghezi activişti antiregim. Poliţia nu a muşcat însă momeala, astfel că a transmis dosarul procuraturii generale. 

„Acest proces este un prim prilej pentru victime să vorbească despre ce li s-a întâmplat - şi nu doar public, ci şi în faţa unui tribunal - ca şi despre ceea ce continuă să se întâmple în Siria”, a spus Wolfgang Kaleck, fondatorul Centrului European pentru Constituţionalitate şi Drepturi ale omului (ECCHR), o organizaţie cu sediul la Berlin care ăi reprezintă pe reclamanţi.

Raslan şi Gharib sunt acuzaţi în Germania pe baza principiului jurisdicţiei universale care permite judecarea într-o altă ţară acuzaţiilor de crime împotriva umanităţii.

Potrivit ECCHR este singura cale de a aduce în faţa unui tribunal criminali ai regimului sirian, dat fiind că Tribunalul penal Internaţional, în care Rusia şi China au drept de veto; nu o poate face.

„Procesul de la Koblenz trebuie să fie un avertisment puternic pentru cei care comit abuzuri în Siria în acest moment că nimeni nu scapă de justiţie”, a transmis Human Rights Watch.

Se preconizează că procesul se va desfăşura cel puţin până în luna august. 

Joi instanţa a ascultat mărturii ale ororilor suferite de 24 de foşti prizonieri ai închisorii Al-Khatib. Cei mai mulţi dintre ei au luat parte la manifestaţiile prodemocraţie ale Primăverii Arabe, în 2011.

Procurorul general Jasper Klinge, care a vorbit din spatele unei protecţii de plastic în contextul pandemiei a argumentat că Raslan „era la curent cu proporţiile torturii” puse în aplicare cu scopul de a extrage „confesiuni şi informaţii despre opoziţia siriană”.

Acesta a subliniat că prizonierii au fost omorâţi sub conducerea lui Raslan, iar în închisoare condiţiile erau inumane, cu 140 de oameni înghesuiţi în celule de 50 de metri pătraţi şi ţinuţi la temperaturi extrem de mari.

Procurorul a prezentat cazul unei femei care în timpul interogatoriului de după arestare, în primăvara anului 2011, la Damasc, a fost violată şi supusă la şocuri electrice.

„Pentru prima dată avem parte de un proces corect. Vrem să scoatem la suprafaţă adevărul despre torturile din Siria, care au loc în continuare”, a spus Hussein Ghrer, unul dintre supravieţuitori.

„Acest proces este important şi pentru cei închişi în prezent sau care au murit, astfel încât să le fie redată demnitatea”, a spus Wassim Mukdad, un alt supravieţuitor.

Potrivit Observatorului Sirian de monitorizare a drepturilor omului, o organizaţie britanică, cel puţin 60.000 de oameni au fost ucişi prin tortură sau din cauza condiţiilor înfiorătoare din închisorile regimului Assad.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite