Dialogul surzilor la Bruxelles între preşedintele Erdogan şi liderii europeni, pe tema noii crize a migranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Turciei Recept Erdogan şi ministru de externe, Mevlut Cavasoglu, la discuţii cu preşedinte CE, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel
Preşedintele Turciei Recept Erdogan şi ministru de externe, Mevlut Cavasoglu, la discuţii cu preşedinte CE, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel

Preşedintele Turciei Recept Erdogan s-a întâlnit luni la Bruxelles cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fără ca la finalul discuţiilor să fie publicată o declaraţie comună sau să fie susţinută o conferinţă de presă comună, aşa cum era planificat. Analiştii spun că a fost un dialog al surzilor.

Turcia speră să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană (UE) în vederea soluţionării crizei migraţiei până la 26 martie, a anunţat marţi şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu, în urma unui summit la Bruxelles, relatează AFP.

”Dacă reuşim să ajungem la un acord până la 26 martie, atunci acesta va fi pus pe masa summitului liderilor europeni” prevăzut la această dată, a declarat Mevlüt Cavusoglu agenţiei turce de presă de stat Anadolu.

El face aceste declaraţii la o zi după un summit, la Bruxelles, între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Acest summit a fost convocat de urgenţă după ce Turcia a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că îşi deschide porţile către Europa pentru ca mii de migranţi să treacă, provocând un aflux la frontiera cu Grecia.

În cursul discuţiilor de luni, UE şi Ankara au decis să continue negocierile în problema migraţiei.

În acest cadru, Mevlüt Cavusoglu a anunţat că urmează să se întâlnească cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

La summitul de la Bruxelles, luni, UE a îndemnat Turcia ”să respecte angajamentele” pe care şi le-a asumat prin acordul migraţiei UE-Turcia din martie 2016, care prevede ca migranţii să rămână în Turcia în schimbul unui ajutor financiar european.

Însă Ankara acuză UE de faptul că nu şi-a respectat toate promisiunile, mai ales în planul finanţărilor.

Mevlüt Cavusoglu a mai declarat că acordul din 2016 ar trebui să fie reevaluat în perspectiva ultimelor evoluţii din Siria, mai ales în provincia Idleb (nord-vest), unde aproape un milion de persoane deplasate de violenţe s-au adunat la frontiera cu Turcia.

Preşedintele Erdogan cere cu regularitate ţărilor europene sprijin financiar pentru proiectul său de construire de adăposturi la Idlib în care să fie relocaţi migranţii pentru a împiedica un nou val de refugiaţi spre Turcia, care găzduieşte deja pe teritoriul său 3,6 milioane de sirieni.

„Suntem pregătiţi să lucrăm în mod constructiv, dar - dacă trebuie să întocmim o foaie de parcurs - ne aşteptăm ca UE să fie sinceră“, a declarat Cavusoglu, citat de AFP. 

Merkel şi Macron se vor deplasa la Istanbul

Cancelarul german Angela Merkel şi şeful statului francez Emmanuel Macron se vor deplasa la 17 martie la Istanbul pentru discuţii despre migranţi şi Siria cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat acesta din urmă presei din Turcia, potrivit AFP şi Reuters.

"Ne vom reuni la Istanbul săptămâna viitoare, marţi (17 martie - n.r.)", a declarat Erdogan într-o discuţie cu presa turcă în avionul care l-a adus înapoi în Turcia de la Bruxelles.

El a mai spus că la summit ar putea să participe de asemenea şi premierul britanic Boris Johnson.

Erdogan a atras atenţia totodată că Turcia nu intenţionează să îşi închidă punctele de trecere a frontierei spre Europa pentru moment şi că Grecia trebuie să îşi deschidă în prezent graniţa.

Liderul turc s-a întâlnit luni la Bruxelles cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fără ca la finalul discuţiilor să fie publicată o declaraţie comună sau să fie susţinută o conferinţă de presă comună, aşa cum era planificat.

Această întâlnire a fost convocată de urgenţă după ce Turcia a anunţat în urmă cu două săptămâni deschiderea frontierelor sale cu Europa pentru a permite miilor de migranţi să plece de pe teritoriul său, provocând un aflux la frontiera cu Grecia. 

Bulgaria nu doreşte o tabără de refugiaţi în apropierea frontierelor sale

Bulgaria se opune proiectului Atenei de a instala o tabără de refugiaţi în apropiere de frontiera comună, o propunere „nerezonabilă“, a apreciat marţi ministrul apărării bulgar Krasimir Karakaceanov, citat de AFP.

„O instalaţie pentru migranţii clandestini de partea elenă, în apropierea frontierei noastre, creează condiţii pentru o agravare a tensiunii. Nu este rezonabil şi nu este un gest de bună vecinătate“, subliniază ministrul bulgar pe pagina sa de Facebook.

Lider al partidului naţionalist VMRO, care participă la coaliţia guvernamentală condus de conservatori, Karakaceanov se referă în special la proiectul unei tabere provizorii de primire a migranţilor în regiunea Serres (nordul Greciei), la 45 km de frontiera cu Bulgaria.

Această nouă facilitate, anunţată sâmbătă de Atena, va adăposti solicitanţi de azil sosiţi în ţară după 1 martie, în urma deciziei Turciei de a nu-i mai împiedica pe refugiaţi şi migranţi să plece spre Grecia sau în restul Europei.

„Armata bulgară este pregătită să reacţioneze. Garantez că nu voi lăsa un nou val de migranţi să se îndrepte spre ţara noastră“, a avertizat ministrul bulgar al apărării.

Spre deosebire de frontiera greaco-turcă, unde mii de migranţi s-au strâns de 10 zile în speranţa de a intra în Uniunea Europeană, la frontiera bulgaro-turcă nu s-a înregistrat niciun aflux de persoane provenind din Turcia.

Premierul bulgar Boiko Borisov se mândreşte cu relaţiile sale privilegiate cu Ankara. Sofia a instalat în 2016 un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale terestre cu Turcia care se întinde pe o distanţă de 295 de kilometri.

Borisov a propus instalarea migranţilor într-un centru de securitate în afara teritoriului UE, finanţat cu bani europeni, potrivit AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite