Deputaţii polonezi şi-au redus salariile cu 20 la sută

Deputaţii polonezi şi-au redus salariile cu 20 la sută

Liderul polonez Jaroslaw Kaczynski, alături de fostul premier Beata Szydlo (prima din stânga)

Deputaţii polonezi au votat joi o reducere a propriilor salarii cu 20%, măsura fiind menită stingerii scandalului izbucnit din cauza primelor generoase oferite de fostul premier Beata Szydlo membrilor guvernului său.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iniţiativa, care îi vizează pe cei 460 de deputaţi polonezi, a fost aprobată cu 240 de voturi pentru, două împotrivă şi cinci abţineri.

Aproape toate voturile favorabile au fost acordate de membrii majorităţii conservatoare, în timp ce membrii opoziţiei nu au participat la vot, strigând „hoţii“, relatează 20minutes.fr, citând AFP.

Măsura a fost anunţată luna trecută de liderul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski.

Deşi oficial este doar un simplu deputat, Kaczynski este considerat drept autorul de facto al acestei strategii şi al celor mai multe dintre deciziile politice ale conservatorilor, care guvernează Polonia din toamna lui 2015.

„Am văzut că opinia publică cere modestie şi, prin urmare, modestia va deveni realitate“, şi-a justificat iniţiativa liderul PiS.

El a lansat această iniţiativă după ce s-a aflat din presă că miniştrii PiS au primit prime între 15.000 şi 19.000 de euro. Aceste prime sunt văzute drept considerabile într-o ţară în care salariul mediu lunar este în jur de o mie de euro. Salariul unui parlamentar polonez este în prezent de 2.350 de euro.

Primele au fost aprobate de fostul premier Beata Szydlo, care le-a apărat prin faptul că sunt
necesare datorită „muncii dure“ a miniştrilor săi.

Opinia publică s-a arătat nemulţumită de decizia fostului premier, fapt remarcat şi de scăderile înregistrate de PiS în sondaje.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: