Comisia Europeană a încheiat o serie de discuţii privind achiziţionarea a 200 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19

Comisia Europeană a încheiat o serie de discuţii privind achiziţionarea a 200 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19

FOTO Shutterstock

Comisia Europeană a încheiat joi o serie de discuţii preliminare cu Johnson & Johnson pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19, a transmis instituţia într-un comunicat de presă. La finalul lunii iulie au avut deja loc o serie de demersuri pozitive cu Sanofi-GSK.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contractul avut în vedere cu Johnson&Johnson ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul, precum şi să îl doneze ţărilor cu venituri mici şi medii sau să îl redirecţioneze către ţările SEE. 

Este preconizat că, odată ce un vaccin se dovedeşte a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea iniţială a 200 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE, precum şi pentru o posibilă achiziţionare ulterioară a până la 200 de milioane de doze suplimentare.

Comisia Europeană continuă discuţiile intense şi cu alţi producători de vaccinuri, arată un comunicat de presă al CE remis vineri news.ro.

„Viaţa cetăţenilor noştri şi economia europeană au nevoie de un vaccin sigur şi eficace împotriva coronavirusului. Discuţiile de astăzi ne permit să facem noi paşi în vederea atingerii acestui obiectiv. Comisia va depune toate eforturile, în colaborare cu statele membre şi cu companiile farmaceutice, pentru a contribui în mod activ la atingerea acestui obiectiv”, a afirmat preşedinta CE Ursula von der Leyen, conform sursei citate.

Comisarul pentru Sănătăte şi Siguranţă Alimentară Stella Kyriakides a precizat că negocierile pe care le va purta CE vor asigura un portofoliu cuprinzător de vaccinuri pentru cetăţenii UE.

„Astăzi (am făcut încă un pas în vederea asigurării accesului rapid la dezvoltarea unui vaccin inovator împotriva coronavirusului. Negocierile pe care le vom purta pentru a asigura un portofoliu cuprinzător de vaccinuri pentru cetăţenii europeni şi pentru întreaga lume vor continua. Un vaccin sigur şi eficace va contribui în mod decisiv la protejarea cetăţenilor împotriva virusului. Vom continua să acţionăm, alături de statele membre, până când vaccinul va ajunge la toată lumea”, a spus Stella Kyriakides.

Discuţiile au scopul de a duce la un angajament prealabil de achiziţie care urmează să fie finanţat prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potenţiale vaccinuri cu profiluri diferite şi produse de societăţi diferite.

Discuţiile preliminare încheiate astăzi cu Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale Johnson&Johnson, reprezintă un pas important în vederea încheierii unui angajament prealabil de achiziţie şi, prin urmare, a punerii în aplicare a Strategiei europene în materie de vaccinuri, adoptată de Comisie la 17 iunie 2020.

Această strategie urmăreşte să asigure accesul tuturor cetăţenilor europeni la vaccinuri de înaltă calitate, sigure, eficace şi la preţuri accesibile, într-un interval de timp de 12 până la 18 luni. În acest scop şi împreună cu statele membre, Comisia încheie angajamente prealabile de achiziţie cu producători de vaccinuri care rezervă sau acordă statelor membre dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin la un anumit preţ, atunci când un vaccin devine disponibil.

Comisia Europeană îşi ia, de asemenea, angajamentul să se asigure că oricine va avea nevoie de vaccin îl va primi, oriunde în lume şi nu numai în Europa. Vom fi în siguranţă doar atunci când toată lumea va fi în siguranţă, transmite news.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: