Comisarul european Štefan Füle clarifică declaraţiile controversate despre aderarea României la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Stefan Fule
Comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Stefan Fule

Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, a clarificat declaraţiile controversate făcute vineri, despre aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. Într-un interviu acordat corespondentului „Adevărul“ la Bruxelles, Cristian Unteanu, oficialul european a evaluat importanţa României în politica de vecinătate şi extindere a UE, explicând şi de ce a contat impunerea unui Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Nu pun sub semnul întrebării credibilitatea României şi a Bulgariei sau reformele pe care aceste două state le-au întreprins în drumul lor european. Am vrut să mă concentrez pe ideea acelui mecanism special creat pentru România şi Bulgaria, MCV (Mecanismului de Cooperare şi Verificare), care are rolul de a monitoriza evoluţia punctelor vulnarabile ale acestor două state: justiţia şi corupţia în cazul României şi, în plus, crima organizată, în cazul Bulgariei. De aceea, am lucrat foarte mult în cazul Croaţiei (n.r. ultima ţară intrată în UE la 1 iulie 2013) pentru a fi siguri că nu mai este nevoie de un asemenea mecanism“, a declarat comisarul european pentru Extindere.

„Am apreciat întotdeauna modul în care România a susţinut în totalitate acţiunile Comisiei Europene. Dacă am rescrie povestea integrării României, am putea observa că acest stat a fost întotdeauna în prima linie a celor care acceptau propunerile de reforme şi acţiuni în domeniul justiţiei şi al drepturilor fundamentale, cum ar fi capitolele 23 şi 24. De asemenea, România a susţinut introducerea statutului de ţară – candidată pentru statele aspirante la integrarea în Uniunea Europeană. Aşadar, mulţumită susţinerii României am putut evolua la capitolul extindere“, a afirmat oficialul de la Bruxelles.

„Am apreciat cu adevărat suportul pe care România l-a oferit extinderii Uniunii, în special în Balcanii de Vest. Nu exagerez în a spune că a fost o mare realizare diplomatică organizarea summitului SEECP (Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est) la Bucureşti, săptămâna trecută. A fost un real succes diplomatic – aducerea laolaltă a şefilor de stat şi guvern din statele Europei de Sud-Est şi transformarea întrunirii într-un summit cu rezultate palpabile: preşedintele kosovar a fost invitat ca observator şi a plecat ca membru egal al celorlalte state. Acest lucru nu putea fi posibil fără diplomaţia română“, consideră Fule.

„În calitatea mea de comisar pentru Extindere, mă ocup şi de parteneriatele cu vecinătatea UE, fie că este vorba de est sau sud. De aceea, în ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, am apreciat verticalitatea şi susţinerea Bucureştiului în faţa poziţiei ruseşti faţă de Moldova şi Ucraina. În cazul Moldovei, România şi-a demonstrat solidaritate prin implementarea unor măsuri concrete de susţinere. Să ne gândim la infrastructura energetică (n.r. gazoductul Iaşi-Ungheni) “.

Întrebat dacă impunerea MCV-ului a fost un test pentru România şi de ce nu a fost acceptată o dată limită, comisarul european a declarat că acest mecanism a fost la rândul său un test pentru Uniunea Europeană. „Au existat discuţii, iar eu sunt unul dintre cei care susţin definirea foarte exactă a ceea ce trebuie făcut, precum şi stabilirea unui calendar. Nu este un mecanism permanent şi nici nu se va transforma într-o asemenea instituţie. Comisia a înregistrat un progres în acest sens, pentru că acum sunt analizate toate statele membre, ca să descoperim ce nu merge corect.“

„Consider că aderarea României şi Bulgariei şi introducerea MCV-ului a reprezentat un wake-up call pentru Comisie, în sensul în care am înţeles că trebuie să gândim foarte bine cum se poate aplica partea teoretică – de pe hârtie- în realitatea statelor membre sau a aspirantelor. În cazul Croaţiei, dar şi a Serbiei sau Muntenegru, am abordat altfel integrarea: am fost mult mai atenţi şi hotărâţi să vedem implementarea reformelor. Nu am schimbar procesul de aderare, dar l-am abordat diferit şi în cazul Croaţiei putem spune că este un succes“, a explicat comisarul european, Stefan Fule.

În ceea ce priveşte contextul tensionat din imediata vecinătate estică a Europei, Stefan Fule consideră că experienţa României şi susţinerea ei faţă de valorile fundamentale ale UE sunt extrem de valoroase pentru Bruxelles.

Declaraţii publicate de presa cehă, vineri 27 iunie

Întrebat, într-un interviu acordat Euractiv Cehia, ce s-a schimbat în domeniul procesului de extindere în ultimii cinci ani, Stefan Fule a răspuns:

„Multe lucruri. Atât statele membre, cât şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere. În primul rând, ultima extindere, cu România şi Bulgaria, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare în cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilităţii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiţi să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată este funcţională".

Declaraţiile a fost criticate de oficialii români, cu precădere din cauza faptului că ele au survenit în ziua în care Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat Acordurile de Asociere cu UE, la Bruxelles. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite