1. Negocierile privitoare la Brexit s-au prelungit mult peste calendarul iniţial, fiind complicate de chestiunea graniţei irlandeze, ca şi de incertitudinile din tabăra conservatoare.

2. În Germania s-a alcătuit o nouă mare coaliţie, dar Merkel a pierdut mult din autoritate şi a renunţat la conducerea partidului la viitoarele alegeri.

3. Italienii au alcătuit un guvern format dintr-o formaţiune anti-sistem, Cinque stelle, şi dintr-una de extremă dreapta, Lega Nord.

4. La 50 de ani de la revoltele din mai 68, Franţa a fost zguduită de criza „vestelor galbene“, iar încrederea în preşedintele Emmanuel Macron s-a prăbuşit.

5. Regimurile polonez, maghiar şi român au continuat să nesocotească domnia legii, intrând de aceea în conflict deschis cu Comisia Europeană şi cu Parlamentul de la Strasbourg.

6. Cu un premier anchetat de corupţie, cehii au reales un preşedinte pro-rus, iar Slovacia a intrat şi ea în criză după asasinarea unui ziarist de investigaţie.

7. Acordul dintre Skopje şi Atena în privinţa recunoaşterii FYROM ca Macedonia de Nord a destabilizat situaţia politică din ambele ţări.

8. Suedia cunoaşte o lungă criză post-electorală: nu a fost posibilă nici alcătuirea unei majorităţi, nici susţinerea unei formule de guvern minoritar.

9. Cabinetul belgian a picat din pricina opoziţiei NVA faţă de semnarea Pactului referitor la migraţie, care a trezit opoziţia mai multor guverne est- şi central-europene.

10. Alegerile din Bosnia şi Herţegovina au fost marcate de radicalisme etnice şi de ingerinţele Rusiei şi Turciei, iar Milo Đukanović a câştigat un nou mandat de preşedinte în Muntenegru.

La mulţi ani!

P.S. Începând din ianuarie 2019, voi continua să public aici articole care se vor referi la chestiuni europene, dar voi începe să vorbesc mai mult despre una dintre ţările UE, şi anume cea pe care o cunosc cel mai bine...