Cei 300 de exorcişti ai Papei Francisc. Diocezele catolice au un exorcist de gardă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc îşi pune mâinile pe capul unui tânăr, după slujba ţinută în Piaţa Sfântul Petru, pe 19 mai 2013 FOTO AP
Papa Francisc îşi pune mâinile pe capul unui tânăr, după slujba ţinută în Piaţa Sfântul Petru, pe 19 mai 2013 FOTO AP

Papa a acordat o binecuvântare specială pentru 300 de exorcişti catolici reuniţi în Asociaţia Internaţională a Exorciştilor. Ei îi vor „ajuta pe cei suferinzi din cauza lucrului diavolesc“, a declarat Papa. Deşi această frază pare ciudată pentru un pontif care tocmai a înclinat mai mult spre ştiinţă, această binecuvântare are o explicaţie: exorcismul nu poate fi practicat de amatori, fiind periculos pentru preot, dar şi pentru cel „posedat“.

Legătura dintre demoni şi diavoli, şi relaţia lor cu toate felurile de tulburări psihice dă naştere la o problemă foarte complicată, dar Biserica este foarte categorică într-un singur punct: exorcismul nu este o treabă pentru amatori, scrie „Daily Beast“.

Asociaţia Internaţională a Exorciştilor se consultă cu psihologii

Asociaţia Internaţională a Exorciştilor a fost recunoscută în iunie 2014 de Congregaţia pentru Cler a Vaticanului şi a avut o întâlnire la Roma, săptămâna aceasta, pentru a discuta „cele mai bune practici“ în acest domeniu, dar şi pentru a asculta psihologii specializaţi în recunoaşterea diferenţelor dintre posedarea demonică şi bolile mintale. Papa Francisc, care vorbeşte foarte mult de diavol în predicile sale, a spus exorciştilor că Biserica este deschisă oricui, chiar şi celor posedaţi. „Biserica îi primeşte cu braţele deschise pe cei care suferă de pe urma diavolilor“, a spus el.

Exorcismul este o formă de caritate, de ajutor al oamenilor care suferă. Este o parte care, fără îndoială, lucrează asupra milei spirituale şi corporale. Dumnezeu le dă sarcina unor preoţi de a-i însoţi pe aceşti oameni care au nevoie de atenţie spirituală şi pastorală, oferită cu bunăvoinţă şi credinţă“, spune părintele Francesco Bamonte, liderul Asociaţiei Internaţionale a Exorciştilor, citat de „Daily Beast“.

Papa Francisc spune că singurul mod de a te lupta cu Satana este „să te aperi cu Cuvântul lui Dumnezeu“ şi să nu încerci să intri în dialog sau în contradicţie cu diavolul care, spune el, încearcă să-i ispitească pe cei slabi.

Poate unii dintre voi spun «dar, părinte, cât de demodat eşti să vorbeşti despre diavol în secolul XXI?». Dar aveţi grijă, diavolul este prezent! Diavolul este aici... chiar şi în secolul XXI! Şi nu trebuie să fim navi, nu?, spunea Papa Francisc.

Exorcist de gardă pentru intervenţii rapide

Exorcismul este o abilitate importantă pentru cei specializaţi din rândurile preoţilor catolici, cei aleşi să desfacă lucrul murdar al demonilor. Diocezele catolice trebuie să aibă un exorcist de gardă, care a fost antrenat în ritul catolic şi care poate duce la capăt munca de curăţare a sufletului imediat cum i se solicită. Potrivit Canonului 1172 din Legea Vaticanului, „nimeni nu poate realiza un exorcism în mod legitim asupra unui posedat, dacă nu a obţinut permisiunea expresă a clericului local“, adică a episcopului zonei. Iar episcopul va acorda permisiunea doar unui preot „care este pios, cunoscător, prudent şi care va menţine integritatea vieţii“.

Părintele Vicenzo Taraborelli din Roma este un exorcist cu ore de program şi linii telefonice dedicate programărilor pentru exorcizare. El îndeplineşte ritualuri în fiecare dimineaţă, cu excepţia celor de marţi. Taraborelli mai realizează şi binecuvântări speciale pentru aceia îngrijoraţi de diavoli înaintea slujbei de dimineaţă sau miercurea, într-un colţ al bisericii Transpontina, de lângă Piaţa Sfântul Petru. 

Părintele exorcist a mărturisit pentru „Daily Beast“ că este foarte important ca exorciştii certificaţi „să lupte pentru eliminarea practicii exorcismului de novicii needucaţi“. Taraborelli, care în anumite săptămâni realizează sute de exorcizări, explică faptul că fără certificare „poate fi extrem de periculos pentru persoana care se consideră posedată de demoni“.

Numărul „posedaţilor“ este în creştere

Cererea de exorcişti este din ce în ce mai mare din cauza creşterii cultelor în care se venerează diavolul, potrivit lui Walter Cascioli, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Internaţionale a Exorciştilor. „Lupta împotriva răului şi a diavolului a devenit urgentă“, a mărturisit el la Radio Vatican, în cadrul unei conversaţii despre convenţia exorciştilor. El spune că anumite cărţi, chiar şi filmele de groază difuzate de Halloween, îi ispitesc pe oameni  şi îi atrag către diavol.

Numărul celor care se îndreaptă către aceste practici, ce sunt distrugătoare din punct de vedere psihologic, moral şi spiritual, este în creştere. Câteodată avem chiar situaţii de alienare mintală, ca efect secundar al acestei activităţi demonice extraordinare“, spune Cascioli. 

Boală mintală versus posedare demonică

Ritualul exorcizării este criticat de mulţi specialişti în sănătate mintală ca fiind un act periculos pentru că le permite oamenilor să creadă că îşi tratează o boală mintală fără ca de fapt să aibă parte de un tratament psihologic. Însă, doctorul Stephen Diamond, jurnalist la „Psihologia Azi/Psychology Today“, susţine că pentru cei super-spiritualizaţi, exorcismul poate oferi o latură a unui tratament pe care psihologia o ignoră de multe ori.

Pentru unii indivizi bolnavi, ritualul tradiţional al exorcizării sau mitul «posedării demonice» ajută la înţelegerea suferinţei mai bine decât ştiinţa, decât explicaţiile biochimice şi teoriile cognitiv-comportamentale exprimate de psihiatria şi psihologia zilelor noastre“, scrie Diamond.

„Dacă psihoterapia ca vindecare a sufletului (nu doar a minţii) va supravieţui şi va înflori în viitorul nostru, supraaccentuarea noastră a cogniţiei, a comportamentului, a geneticii, a neurologiei şi a biochimiei trebuie contrabalansată de includerea dimensiunii spirituale a existenţei omului“.

În cazul în care psihologia nu poate oferi o explicaţie alternativă, cel puţin la fel de satisfăcătoare pentru sindromul posedării, dar şi un mod mai eficient de a-l trata, credinţa în posedare demonică şi practicarea exorcismului va persista“, adaugă Diamond.

Ritual de exorcizare FOTO GettyImages

Un preot italian realizează un ritual de exorcizare asupra unui barbat care a intrat în transă. Gâtul bolnavului este înconjurat de inelul penitenţei al Sfântului Vicinius, iar o bucată de veştmânt sfinţit este plasată peste inima omului FOTO GettyImages

Ritualul catolic de exorcizare

Ce se întâmplă în exorcizările catolice este foarte departe de portretizarea senzaţională din filme şi din poveşti. Potrivit cărţii de rituri a Bisericii Catolice, preotul care realizează exorcismul trebuie mai întâi să se spovedească pentru a-şi curăţa sufletul înainte de ceremonie. 

Ritualul este îndeplinit de preot îmbrăcat doar într-o tunică simplă. Apoi posedatul îngenunchează în faţa preotului care stropeşte cu apă sfinţită pe toţi din jur şi pe el însuşi. Apoi părintele recită un şir de rugăciuni, inclusiv Litania Sfinţilor şi Rugăciunea Domnului, înainte de a alunga diavolul printr-o rugăciune finală:

Te gonesc pe tine, spirite necurat, împreună cu orice putere satanică a duşmanului, orice spectru din iad şi cu toţi companionii tăi din iad. În numele Domnului nostru Iisus Hristos. Piei şi stai departe de această creatură a Domnului“. Totul se încheie cu „Ascultă-mă şi, astfel, să tremuri de frică, Satană, tu duşmanul credinţei, duşmanul rasei umane, tatăl morţii, hoţ de viaţă, corupătorul dreptăţii, rădăcina tuturor relelor şi viciilor, ispititorul oamenilor, trădătorul naţiilor, instigatorul invidiei, izvorul zgârceniei, semănătorul discordiei, creatorul durerii şi suferinţei.

Pentru cei care cred că sunt posedaţi, ritualul exorcismului se îndeplineşte doar o dată, urmat de consiliere spirituală şi de slujbe zilnică, scrie „Daily Beast“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite