Câtă încredere mai au europenii în vaccinul AstraZeneca? Ce spun experţii, după avizul EMA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

EMA a expus joi evaluarea sa privind serul dezvoltat de AstraZeneca, concluzionând că este sigur şi eficient, iar dacă unele ţări europene ce îşi suspendaseră campaniile de vaccinare cu acest vaccin au reluat deja imunizările, experţii se tem că s-a instalat deja o neîncredere în populaţie care va trebui restabilită.

Directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA),  Emer Cooke a conchis joi: „Beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile. Nu este asociat cu o creştere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, dar nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri şi vaccin”.

„Vaccinul a demonstrat o eficienţă de cel puţin 60% în studiile clinice şi prevenirea bolii COVID-19 şi, de fapt, dovezile din lumea reală sugerează că eficacitatea ar putea fi chiar superioară ", a spus aceasta, explicând că, deşi cazurile raportate sunt rare, e necesară conştientizarea lor pentru a fi analizate în continuare.

Ţări precum Germania, Italia,  Franţa şi Spania şi-au suspendat temporar campaniile de vaccinare aşteptând unda verde din partea EMA, acestea ca şi unele ţări nordice luând decizia după după trei decese în legătură temporală cu vaccinarea, care au avut loc în Austria, Danemarca şi Norvegia.

Deciziile au fost criticate de marea parte a comunităţii ştiinţifice, iar acum liderii din ţările UE care au suspendat imunizările se confruntă cu problema recâştigării încrederii populaţiei în acest ser, arată CNN.

Italia, Franţa, Spania, Germania, Cipru, Olanda au anunţat planuri de a relua vaccinările cu AstraZeneca vineri, iar alte ţări le vor urma probabil exemplul. Cel mai mare centru de vaccinare din Milano a declarat pentru CNN că va face supraprogramări pentru a compensa deficienţele din ultimele zile.

Lista ţărilor care reiau vaccinarea cu AstraZeneca după anunţul făcut de EMA

Experţii se tem însă că răul a fost făcut. În Franţa, un sondaj Elabe din această săptămână a arătat că doar 22% din populaţie mai are încredere în vaccinul AstraZeneca.

Remi Salomon, un oficial de rang înalt al spitalelor franceze, a declarat joi la BFM TV că „oamenii sunt superprecauţi” în ţară şi că se teme că „oamenii nu vor interpreta” suspendările „în modul corect”.

„O astfel de sperietură are potenţialul de a creşte ezitarea cu privire la vaccin", a declarat pentru CNN Michael Head, cercetător senior în domeniul sănătăţii globale la Universitatea din Southampton din Marea Britanie. "Aceste vaccinuri sunt de natură să protejeze împotriva unui virus pandemic. Există o urgenţă a campaniei de vaccinare."

Deşi EMA nu a sfătut explicit ţările să-şi reia campaniile, Cooke a observat la conferinţa de presă că statele membre au aşteptat rezultatele evaluării experţilor agenţiei europene şi că pot acum lua „decizii informate”.

"Trebuie să reluăm vaccinarea cât mai repede posibil", a declarat pentru BFM Michel Chassang, medicul de familie francez şi preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Medicale din Franţa, după anunţul EMA.

„Singura modalitate de a opri circulaţia acestui virus este să ne asigurăm că oamenii sunt vaccinaţi”, a spus el, admiţând că o pierdere a încrederii în vaccin ar putea împiedica aceste eforturi. "Nu va fi uşor, vom înota împotriva curentului, deoarece acest vaccin (are) acum o reputaţie proastă ... şi chiar de la început."

Italia a fost prima ţară care a anunţat că va relua vaccinările după briefingul EMA. „Motivele care stau la baza interdicţiei din precauţie privind utilizarea loturilor de vaccinuri, emisă pe 15 martie 2021, nu mai există”, a spus agenţia sa de reglementare.

În Marea Britanie, care este cu mult înaintea blocului european în administrarea dozelor, prim-ministrul Boris Johnson a spus că va primi el însuşi vaccinul AstraZeneca vineri.

Vorbind la briefingul zilnic din Marea Britanie, Johnson a spus că verdictul EMA este „foarte important pentru prietenii noştri europeni”.

„Serul Oxford este sigur, iar cel Pfizer este sigur - lucrul care nu este sigur este cât prindem din urmă Covid. Oamenii ar trebui să îşi continue vaccinarea atunci când li se cere acest lucru”, a adăugat el. 

Agenţia de reglementare din Marea Britanie a spus că dovezile curente nu sugreează că vaccinul ar sta la baza cheagurilor de sânge, dar că va continua să examineze cele cinci cazuri de cheaguri de sînge după vaccin raportate la peste 11 milioane de persoane imunizate în această ţară.

EMA a confirmat că au existat şapte rapoarte de cheaguri de sânge apărute în mai multe vase de sânge (cunoscute sub numele de coagulare intravasculară diseminată sau DIC) şi alte 18 rapoarte de cheaguri în vase cerebrale (CVST).

Numărul total de evenimente legate de coagularea sângelui după vaccinare, fie în studiile de dinainte de licenţiere, fie din timpul campaniilor de vaccinare, a fost de 469, 191 dintre cele având loc în UE. Or, acest număr a fost „mai mic decât cel aşteptat în populaţia generală”, a spus EMA.

„Comitetul a fost de părere că eficacitatea dovedită a vaccinului în prevenirea spitalizării şi decesului prin COVID-19 depăşeşte probabilitatea extrem de mică de a dezvolta DIC sau CVST”, au concluzionat ei.

Agenţia a menţionat că „au existat cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite însoţite de niveluri scăzute de trombocite din sânge” după vaccinare. Aceste cazuri "au fost aproape toate la femeile sub 55 de ani", au spus ei.

Cum funcţionează şi ce eficacitate are fiecare vaccin anti-Covid dintre cele patru autorizate de Comisia Europeană

Decizia oficială a EMA: Vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca este „sigur şi eficient”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite