Brexit. Cetăţenii din ţările UE care nu au reuşit să aplice pentru permis de rezidenţă au termen de 28 de zile să o facă

Brexit. Cetăţenii din ţările UE care nu au reuşit să aplice pentru permis de rezidenţă au termen de 28 de zile să o facă

FOTO Shutterstock

Cetăţenii din ţările UE care nu reuşesc să aplice pentru statut de şedere în Marea Britanie până la 30 iunie, data-limită a depunerii aplicaţiilor stabilită prin acordul Brexit, vor primi notificări să o facă în termen de 28 de zile, relatează The Guardian. În număr de câteva zeci de mii, aceştia riscă să-şi piardă asigurările sociale şi să nu se poată angaja.

Ştiri pe aceeaşi temă

La o săptămână distanţă de termenul-limită de 30 iunie pentru aplicaţia la schema UE de rezidenţă, Ministerul Britanic de Interne face eforturi să informeze grupurile vulnerabile precum persoane în vârstă sau tineri din centrele de îngrijire, care nu au aflat de modificarea regulilor, şi să-i ajute pe cei care au dificultăţi să-şi depună aplicaţiile.
 
Ministrul britanic pentru Imigraţii, Kevin Foster, a transmis că termenul-limită nu va fi extins chiar dacă se depun între 10.000 şi 12.000 de aplicaţii pe zi, motivând că nu este o „soluţie” de a ajunge la cei care nu au apucat să aplice, întrucât există riscul să fie nevoie de mai multe extinderi şi amânări care să ducă la şi mai multe incertitudini.
 
El a spus însă că autorităţile vor fi flexibile şi indulgente, astfel încât beneficiile sociale nu „vor fi tăiate de la 1 iulie”, şi vor acorda sprijin suplimentar în cazurile individuale pentru aplicaţii în termen de 28 de zile.
 
5,6 de milioane de cetăţeni din ţările UE au aplicat sau reaplicat pentru permis de şedere, în timp ce 400.000 se află în aşteptarea aprobării cererilor, a căror procesare ar putea dura până la sfârşitul verii.
 
Ministerul de Interne a primit 1,5 milioane de apeluri telefonice şi 500.000 de solicitări de ajutor cu aplicaţiile pe formularul său de contact online.
 
Cei aflaţi în aşteptarea unei decizii vor primi un „certificat de aplicare” în baza căruia se pot angaja, semna un contract de închiriere sau accesa serviiciile NHS. Totuşi ajutorul medical de urgenţă nu va condiţionat de aceste aplicaţii.
 
Cetăţenii care vor aplica peste termenul-limită vor trebui să ofere „motive rezonabile” care i-au împiedicat să o facă mai devreme. Printre cei ce urmează să primească notificări sunt cetăţeniii din ţările UE care nu pot face dovada dreptului de muncă şi care ar putea fi identificaţi de ofiţerii de la imigrări în verificările acestora la angajatori.

Din cei 4,9 de cetăţeni din ţările UE care au aplicat la schema de rezidenţă până în 31 martie 2021, 2,6 milioane au primit permis de şedere, în timp ce peste 2 milioane au obţinut statut de pre-rezidenţă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările