BBC: Un referendum cu un rezultat dificil de anticipat, dar cu un impact pe termen lung asupra României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatul referendumului din România privind demiterea președintelui Traian Băsescu este dificil de anticipat, însă va avea repercusiuni pe termen lung asupra stabilității economice și politice a țării, relevă BBC.

Românii sunt chemați astăzi la urne în cadrul unui referendum privind demiterea președintelui Traian Băsescu, suspendat după o serie de acțiuni care i-au alarmat pe partenerii europeni ai României, scrie sursa citată.

Guvernul de centru-stânga îl acuză pe președintele suspendat că și-a depășit atribuțiile și că s-a amestecat în treburile executivului. De cealaltă parte, Traian Băsescu respinge acuzațiile și cere boicotarea referendumului.

Corespondentul BBC notează că referendumul reprezintă una dintre cele mai puternice lupte politice din România de la instalarea democrației, în 1990.

Scandalul de pe scena politică a paralizat România într-o perioadă în care autoritățile se pregăteau să finalizeze acordurile pentru un pachet de ajutor financiar din partea FMI, relevă BBC, adăugând că popularitatea lui Traian Băsescu a scăzut de când a susținut măsurile de austeritate cerute României de creditorii internaționali.

Îngrijorări europene

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, 65% din românii cu drept de vot și-ar dori ca Băsescu să plece de la Cotroceni, dar analiștii susțin că este destul de greu să fie atinsă rata de participare necesară validării referendumului.

BBC notează că, inițial, Traian Băsescu i-a îndemnat pe români să voteze „NU", dar ulterior le-a cerut simpatizanților săi să boicoteze referendumul, o poziție adoptată și de opoziția democrat-liberală.

În cazul în care va fi demis, urmează să fie organizate alegeri prezidențiale în termen de trei luni.

La începutul acestei luni, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și-a exprimat „îngrijorarea profundă" în ceea ce privește criza politică din România, în special referitor la „statul de drept și independența justiției", adaugă BBC.

România și Bulgaria s-au alăturat Uniunii Europene în 2007, dar Bruxelles-ul monitorizează ambele state din cauza îngrijorărilor legate de independența justiției și de influența politică la nivelul instituțiilor statului, precum și din cauza îngrijorărilor legate de corupție.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite