Avertisment subtil şi dur al lui Barroso la derapajele din România. Bruxelles-ul ia noi măsuri: între presiunea politică şi opţiunea „nucleară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus  că evenimentele din România  au zdruncinat încrederea UE
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că evenimentele din România au zdruncinat încrederea UE

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a indicat astăzi, în discursul privind starea Uniunii Europene, în plen la Strasbourg, care sunt mijloacele pe care Bruxelles-ul le-ar putea avea la dispoziţie pentru a interveni în cazul unor derapaje democratice grave semnate în ultima perioadă în state europene şi, cel mai recent, în România.

„Uniune politică înseamnă că trebuie să consolidăm fundaţiile pe care Uniunea Europeană este construită respectul pentru valorile noastre, statul de drept şi democraţia. În ultimele luni am văzut o ameninţare a acestor valori în anumite societăţi europene", a spus Barroso. El a arătat că intervenţiile Comisiei Europeane şi ale Parlamentului European au jucat un rol deciziv în controlul acestor derapaje.

Dar aceste situaţii ne-au arătat limitele instituţionale ale angajamentelor noastre. Avem nevoie să dezvoltăm un set de instrumente noi nu doar alternativa între un „soft power" politic şi opţiunea "nuclear" articolului 7", a avertizat Barroso.

Articolul 7 din Tratatul UE prevede posibilitatea suspendării voturilor unui stat membru în cazul în care se constată încălcări repetate ale valorilor fundamentale ale Uniunii Europene printre care statul de drept. Această sancţiune presupune o procedură complexă şi a fost invocată în cazul Austriei în perioada derapajelor extremiste ale lui Jorg Haider. Voci importante din Parlamentul European au vorbit despre aplicarea procedurii de suspendare a voturilor României în Consiliul European din cauza derapajelor democratice şi instituţionale din timpul crizei politice care a culminat referendumul pentru supsnedarea şefului statului.

Barroso a mai adăpugat în discursul de astăzi că angajamentul Comisiei Europene faţă de statul de drept va însemna şi instituirea unui birou al Procurorului european, aşa cum este prevăzut în Tratatul UE. Barroso a mai precizat că Executivul de la Bruxelles va veni cu o propunere în acest sens în curând.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite