Atacul cibernetic din Ucraina: Primele indicii duc către un grup de hackeri care operează pentru Aleksandr Lukaşenko

Atacul cibernetic din Ucraina: Primele indicii duc către un grup de hackeri care operează pentru Aleksandr Lukaşenko

FOTO Arhivă

Atacul cibernetic masiv care a vizat Guvernul ucrainean în noaptea de joi spre vineri ar fi fost comis de un grup de hackeri din Belarus care a utilizat un program maliţios similar celor utilizate de un grup de hackeri legat de serviciile secrete ruse, spune un oficial de rang înalt de la Kiev.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ancheta privind atacul cibernetic din Ucraina, care a afectat 70 de site-uri guvernamentale, este în desfăşurare, dar primele indicii duc către un grup de hackeri cunoscut sub numele „UNC1151”.

Acest grup de hackeri ar duce operaţiuni pentru dictatorul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care a promis la începutul anului că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a deturna Ucraina de pe calea sa pro-occidentală.

Lukaşenko este unul dintre liderii de stat care sprijină acţiunile agresive ale lui Putin în privinţa Ucrainei.

Potrivit lui Serhii Demediuk, adjunct al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, experţi în securitate cibernetică lucrează la o „atribuire oficială” a originii atacului cibernetic, însă există deja indicii că acesta a fost comis de „UNC1151”. A fost o acoperire pentru acţiuni de culise mai distructive ale căror „consecinţe se vor face simţite într-un viitor apropiat”, spune Demediuk, citat de Reuters.

Lukaşenko încă nu a comentat aceste informaţii, în timp ce Kremlinul a respins deja orice implicare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările