Atac terorist în Oslo? Norvegia lovită în cel mai de preţ dar al ei: inocenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internațională, împreună cu lideri politici și analiști din întreaga lume, au folosit deja, în repetate rânduri, termenii de "teroare", "9/11" și numele "Al-Quaeda" în descrierile lor despre exploziile care au avut loc astăzi în capitala Norvegiei, Oslo. "Trebuie să fim foarte atenți cu astfel de speculații excesive", spun comentatorii. Dar dacă se dovedește a fi acesta un atac terorist, cum vor resimți norvegienii&

image
image
image

Click pe imagini pentru a vedea GALERIA FOTO care prezintă coşmarul de la Oslo

"Trebuie să fim foarte atenți la ce spunem despre ce se întâmplă acum în Norvegia. Ar putea fi vorba de un conflict intern, ceea ce nu înseamnă că a fost un atentat terorist. Trebuie să avem grijă cu speculațiile excesive - da, ar putea fi Al-Quaeda, dar există, momentan, detalii care nu se potrivesc în acest scenariu. Ar putea fi vorba de faptele unui singur om - trebuie să aflăm care a fost rețeaua din spatele lui," a spus corespondentul BBC Gordon Carrera.

Urmărește aici declarații și video live din Oslo

Dacă explozia din Oslo se dovedește a fi un atac terorist, aceasta va deveni un "11 Septembrie" al Norvegiei, scrie corespondentul norvegian al BBC, Jorn Madslien.

Citiţi şi editorialul "Norvegia: un Oklahoma City, nu un World Trade Center!"

"La fel ca Statele Unite în urmă cu 10 ani, înainte de atacurile din New York și Washington, Norvegia nu a mai fost niciodată victima nor atacuri teroriste serioase," scrie Madslien.

"Acesta nu se datorează unei politicii eficiente de apărare a Norvegiei, ci mai degrabă faptului că țara a stat departe de conflictele internaționale, cea mai controversată problemă a ei fiind vânătoarea de balene.

În ciuda faptului că Norvegia este de mult timp membru NATO, aceasta și-a intensificat activitatea doar în ultima perioadă, în Afganistan și în Libia. Politica sa externă nu a creat prea mulți dușmani," mai scrie Madslien.

Citeşte şi:
VIDEO FOTO/UPDATE Teroare în Norvegia. Dublu atac terorist soldat cu cel puţin 87 de morţi şi zeci de răniţi

Atac cu bombă, fără precedent în Norvegia

EXCLUSIV O tânără româncă din Oslo, îngrozită de atentate: „Am fost în zona exploziei cu puţin timp înainte!"

FOTO Cum au ajuns caricaturile cu profetul Mahomed să stârnească furia musulmanilor

GALERIE FOTO Coşmarul din Oslo, în imagini

Atac terorist în Oslo? Norvegia lovită în cel mai de preţ dar al ei: inocenţa

"O societate incredibil de deschisă"

"Norvegia este o societate incredibil de deschisă," spune Madslien.

"Familia regală are libertatea de a circula în condiții minime de securitate, atât în orașe - care sunt relativ mici și foarte liniștite, cât și în vacanțe - în munții Norvegiei sau pe coastă.

Liderii politici și economici ai acestei țări se pierd cu ușurință prin mulțime, într-un manieră care, s-ar putea spune, este foarte rară în orice altă țară din întreaga lume.

Foarte puțini oameni își păstrează adresele și numerele de telefon secrete - deschide doar cartea de telefon pe Internet și vei găsi nu numai harta casei lor, dar și imagini cu locuința acestora, văzută prin satelit, precum și detalii despre locurile de muncă și adresele lor de email.

Aceasta este o societate unde politicienii și economiștii de top, precum și alte celebrități își includ, în cărțile de vizită, numerele de telefon personale și adresele de acasă.

Până și salariile lor și averile lor sunt publicate de autoritățile fiscale an de an, find preluate de jurnaliști și publicate în toate ziarele.

Ziarele regionale procedează la fel cu politicienii locali, proprietarii magazinelor și sportivii amatori. Publicul e liber să verifice, printr-un sistem fiscal de căutare online,  cum stau vecinii cu afacerile sau cu veniturile.

Corespondența poștală, care, în Marea Britanie, este înghesuită prin ușa din față, în Norvegia se află în fața caselor, ceea ce le face viața foarte ușoară celor care vor să intercepteze orice document, de la extrase de cont bancar la fișe medicale.

Scop atins?

Pentru lumea din afară, viețile norvegienilor, fie ei oameni din elită sau pur și simplu oameni obișnuiți, ar putea părea naive.

Deși, până acum, ei nu au avut niciun motiv de a se proteja.

La fel ca și Suedia înainte de uciderea premierului Olof Palme în 1986, norvegienii au rezistat, colectiv, oricărei tentații de a spori securitatea internă.

Pentru ei, faptul că trăiesc într-o societate deschisă nu reprezintă un simplu privilegiu, ci o declarație, un mod de poziționare în fața lumii întregi - ei arată tuturor cum oamenii pot conviețui în pace.

Atitudinea Norvegiei față de risc s-ar putea schimba acum, rapid și dramatic, prin pași simpli - oamenii de rând vor căuta să se simtă în siguranță, iar autoritățile centrale ar putea spori gradul de securitate.

Dacă, într-adevăr, așa vor sta lucrurile, atunci atacatorii și-au atins un posibil obiectiv - au reușit să jefuiască unul dintre cele mai de preț daruri ale sale: inocența." 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite