Armenia: Parlamentul alege noul premier. Opozantul Nikol Paşinian este singurul candidat

Armenia: Parlamentul alege noul premier. Opozantul Nikol Paşinian este singurul candidat

Nikol Paşinian

În Armenia, mii de oameni s-au adunat la Erevan, în faţa Parlamentului, pentru a urmări votul pentru desemnarea noului premier. Dezbaterile sunt transmise în direct de televiziunea naţională iar mulţimea din faţa Parlamentului le poate urmări de ecranele care au fost instalate în piaţă. Opozantul Nikol Paşinian ar urma să fie ales, în absenţa vreunei surprize de ultim moment.

Ştiri pe aceeaşi temă

Singur candidat la aceste alegeri, Nikol Paşinian, 42 de ani, poate conta pe sprijinul a trei din cele patru partide reprezentate în parlament.
 
Partidul Republican, care dispune de 58 de locuri din totalul celor 105, ar urma să nu se opună candidaturii opozantului care se bazează deja pe 47 de voturi şi trebuie să strângă 53 pentru a fi ales.
 
În fruntea manifestaţiilor şi contestării antiguvernamentale, Nikol Paşinian a negociat luni cu Partidul Republican. "Scopul nostru este să lăsăm deoparte ura şi să creăm o atmosferă de solidaritate (...) Nu vor fi nici învingători, nici învinşi", a promis el.
 
În cursul dezbateril din Parlament, liderul protestelor Nikol Paşinia a cerut organizarea de alegeri anticipate în cât mai scurt timp, acesta fiind, în opinia sa, singurul deznodământ logic al protestelor din ultimele săptămâni.
 
Chiar dacă Paşinian este singurul candidat, a avertizat că partidul Republican, care deţine majoritatea, ar putea încerca să blocheze orice schimbare. Paşinian, propus de partidul său ELK, se bucură de sprijinul întregii opoziţii parlamentare, ceea ce înseamnă 47 de voturi.
 
Pentru a fi ales, are însă nevoie de voturile a cel puţin 53 dintre cei 105 deputaţi aşa că va avea nevoie şi de sprijinul unor parlamentari din Partidul Republican aflat la putere, care deţine majoritatea absolută în parlament cu 58 de locuri. Partidul lui Serj Sarkisian a anunţat deja că nu va prezenta un candidat şi că aşteaptă să cunoască numele tuturor candidaţilor pentru a-şi preciza poziţia. Mai mult, purtătorul de cuvânt al partidului a precizat că republicanii „nu se vor opune” candidatului unic al opoziţiei. Dar tot el a declarat că fracţiunea republicană va vota în bloc.
 
După 11 zile de proteste neîntrerupte, fostul preşedinte Serj Sarkisian a demisionat pe 23 aprilie dar interimar, conducerea guvernului a rămas în mâinile Partidului Republican. În timpul ultimul mandate al lui Sarkisian ca preşedinte al ţării a avut loc trecerea de la sistemul prezidenţial, la cel parlamentar dar atunci, în 2015, Sarkian lăsa de înţeles că nu va candida la funcţia de premier după ce-şi încheie mandatul de şef al statului. Faptul că s-a lăsat totusi ales premier de noul Parlament a declanşat protestele de la Erevan şi actuala criză politică.
 
Dacă este ales marţi, Nikol Paşinian va forma un guvern în două săptămâni şi va prezenta un program în termen de 20 de zile, a promis el. De asemenea, vor fi organizate alegeri legislative anticipate, a dat el asigurări, potrivit presei armene. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările