Angela Merkel, vizită-surpriză în Afganistan după moartea unui militar german

Angela Merkel, vizită-surpriză în Afganistan după moartea unui militar german

Angela Merkel efectuează o vizită-surpriză în Afganistat

Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul Apărării Thomas de Maiziere au sosit în Afganistan în cadrul unei vizite-surpriză, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Guvernului german vineri dimineaţa, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Purtătoarea de cuvânt a confirmat sosirea lui Merkel şi a lui de Maiziere la cartierul general al armatei germane, în nordul ţării, la Mazar-i-Sharif, după şase zile de la moartea unui militar ce face parte din contingentul german din cadrul Forţei internaţionale a NATO în Afganistan (ISAF).

Ea a refuzat să ofere detalii suplimentare despre durata sau programul acestei vizite, din motive de securitate.

Un militar din cadrul forţelor speciale ale forţelor armate germane a fost ucis sâmbătă într-un "atac al insurgenţilor" în nordul Afganistanului.

Forţele speciale ale armatei germane asistau o operaţiune militară efectuată de armata afgană în provincia Baghlan (nord), atunci când insurgenţii au deschis focul împotriva militarilor, potrivit unui raport întocmit de Bundeswehr.

Alt militar german a fost rănit, dar viaţa sa nu este în pericol.

Aceasta a fost prima pierdere înregistrată în rândul trupelor germane din cadrul ISAF în ultimii aproape doi ani. Germanii reprezintă a treia cea mai importantă componentă a contingentului ISAF, după americani şi britanici, în pofida unei reduceri a efectivelor la 4.200 de militari, de la 5.000 câţi erau anterior.

Merkel s-a declarat afectată după ce a aflat despre atac şi a condamnat "cu vehemenţă" orice "act terorist care ar împiedica o evoluţie pozitivă în Afganistan".
Alţi şapte militari străini au fost ucişi sâmbătă, una dintre cele mai sângeroase zile pentru ISAF din august 2012 încoace şi de la lansarea de către talibani, la sfârşitul lui aprilie, a "ofensivei de primăvară" ce vizează forţele afgane şi internaţionale prin atentate sinucigaşe şi atacuri cu "agenţi infiltraţi".

Cinci militari americani au fost ucişi în explozia unui dispozitiv exploziv-capcană, în provincia Kandahar (sud), iar alţi doi militari au fost ucişi în vestul ţării, unde sunt staţionaţi americani, de către un militar afgan care a "întors arma împotriva lor". Talibanii au revendicat acest atac.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările