Anchetă în Cipru după ce sute de milioane de euro au ieşit din ţară, în ciuda interdicţiilor tranzacţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de milioane de euro au fost transferaţi din Cipru prin filialele băncilor cipriote din Londra şi Moscova, în ciuda interdcţiei privind tranzacţiile, informează agenţia ITAR-TASS, citând postul de televiziune Mega din Grecia.


Din băncile cipriote afectate de criză s-au scurs bani, în ultima săptămână , în ciuda interdicţiei de tranzacţii. Parlamentul de la Nicosia a format o comisie de anchetă pentru că nu mai are încredere în şeful Băncii Centrale.

În cârca şefului Băncii Centrale sunt puse şi transferurile uriaşe din băncile cipriote care riscă să destabilizeze întreagul plan de salvare pus la cale la Bruxelles, scrie „Der Spiegel“. În timpul interdicţiei de transferuri totul a părut în regulă, dar înainte de blocarea operaţiunilor se pare că sume uriaşe au plecat din Cipru în dimineaţa zilei de 16 martie. Nici în timpul blocării tranzacţiilor nu a fost chiar totul în regulă pentru că interdicţia avea excepţii – cum ar fi transferuri în scop umanitar. Şi mai umanitar decât să scapi de impozite ce poate fi, notează publicaţia germană.

Guvernatorul Băncii Centrale, sub presiune

Potrivit televiziunii Mega, ţinta atacurilor este guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului, Panikos Dimitriadis, care în timp ce băncile cipriote erau închise a permis sucursalelor Bank of Cyprus şi CNVM din Londra să-şi continue activitatea, ceea ce a făcut posibile retrageri ale unor sume mari din conturi din Cipru. La retrageri substanţiale a procedat şi o sucursală a unei bănci cipriote din Moscova.

„În timp ce continuau negocierile dintre guvernul de la Nicosia şi troică şi erau instituite restricţii la retragerile din Cipru, au fost retrase sute de milioane de euro prin intermediul sucursalelor unor bănci cipriote din străinătate”, potrivit postului de televiziune.

TV Mega informează că „guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului, Panikos Dimitriadis, se află în vizorul întregii conduceri politice din Cipru pentru acţiunile sale în perioada crizei, cerându-se demisia lui.

Anchetă a Parlamentului

Potrivit aceleaşi surse,  preşedintele Parlamentului cipriot, Yiannakis Omiru, dispune de o listă cu toate tranzacţiile băncilor cipriote în timpul în care conducerea ţării negocia cu Eurogrupul impozitarea depunerilor bancare”.

Ziarul cipriot „ Phileleftheros “ spune că au fost chemaţi imediat preşedintele Parlamentului, Yiannakis Omiru, şi procurorul general, Petros Clerides, care a ordonat membrilor Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Ciprului să furnizeze aceste date Parlamentului. „Apoi Omiru împreună cu parlamentarii şi procurorul general au decis de comun acord să includă datele care au fost furnizate, în categoria „top secret” şi să le păstreze în clădirea Parlamentului, unde s-au luat măsuri sporite de securitate”, noteză publicaţia.

Dacă se va dovedi că în băncile din Cipru se află în prezent mai puţini bani decât anterior, atunci procentul de impozitare va creşte la depunerile care au rămas. Ministrul cipriot de Finanţe, Michalis Sarris, care anterior s-a referit la posibilitatea impozitării cu 30-40% la depozitele mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus, a declarat astăzi într-un interviu acordat postului de televiziune cipriot RIK că nu exclude că impozitarea să fie de 50%.

„Moscova pierde cazinoul cipriot“

Revista franceză „L’Express“ scrie că ceea ce s-a întâmplat în Cipru, ţară ce devenise o placă turnantă pentru spălarea banilor murdari, în special a celor provenind de la magnaţii ruşi, pun în evidenţă caracterul aberant al acestei economii “bancare” adoptată de ciprioţi. „Cum e posibil ca o ţară atît de mică precum Cipru să fie... al doilea investitor străin în Rusia? Înainte de a răspunde la această întrebare să reţinem că o altă ţară mică, Luxemburgul, este de fapt primul investitor străin în Rusia.Undeva, ceva nu este în regulă când în astfel de ţări se concentrează imense sume de bani într-un număr excesiv de bănci“, susţin ziariştii publicaţiei franceze care mai arată că fondurile cipriote investite în Rusia sunt de opt ori mai mari decât cele germane.

Ruşii au creat în Cipru un veritabil circuit bancar. Cum o treime din economia rusă scapă oricărui control, banii fără justificare legală sunt întâi transferaţi în Cipru, iar apoi, astfel „spălaţi“, sunt redirecţionaţi spre economia rusă.

Şi totul sub ochii binevoitori ai autorităţilor cipriote care rareori semnalează pe teritoriul lor vreo tranzacţie suspectă. Din surse germane se afirmă că în 2011 în jur de 80 de miliarde de euro au părăsit Rusia, şi că o mare parte din aceşti bani a tranzitat prin Cipru.

Încercarea ruşilor da transforma insula Cipru într-un fel de micro-colonie a lor pe teritoriul Uniunii Europene s-a mai manifestat şi altfel: Moscova a vrut să-şi rezerve exploatarea de gaz metan cipriot, este vorba de mari zăcăminte descoperite în lagul coastelor cipriote. Prin această manevră ruşii au dorit de fapt să împiedice diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a europenilor, notează „L’Express“ .

Pentru moment, constată publicaţia, Moscova a pierdut „cazinoul“ pe care îl avea în Cipru, şi poate că a pierdut chiar maşina de spălat bani creată acolo, dar alte astfel de „cazinouri“ continuă însă să funcţioneze.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite