Ambasadorul Sofiei la Bucureşti ar putea deveni premier interimar al Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Filipov, ambasadorul Sofiei la Bucureşti, ar putea deveni premierul Bulgariei. FOTO Mediafax
Aleksandr Filipov, ambasadorul Sofiei la Bucureşti, ar putea deveni premierul Bulgariei. FOTO Mediafax

Preşedintele Rosen Plevneliev l-ar putea desemna ca premier interimar al Bulgariei pe Aleksandr Filipov, ambasadorul Bulgariei în România, angajat al Ministerului de Externe din 2002, potrivit Novinite.

Plevneliev ia în calcul numirea unui diplomat care trăieşte şi lucrează în străinătate, printre variantele vehiculate numărându-se ambasadorul Bulgariei la Berlin sau cel de la Bucureşti, ipotrivit agenţiei de ştiri.

Plevneliev şi oamenii săi de încredere ar fi luat o decizie pentru primul ministru în cursul unei întâlniri secrete de la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit cotidianului bulgar „Standard”. 

Bulgarii îşi doresc formarea unui guvern tehnocrat, precum cel al lui Mario Monti, venit la putere în Italia după căderea Cabinetului Berlusconi. Astfel, premierul interimar ar trebui să fie un bărbat în vârstă de peste 35 de ani, economist fără afiliere politică, care să lucreze în Europa pentru Bulgaria şi să fie cunoscut şi respectat la Bruxelles, scrie presa bulgară. 

Experţii speculează că o persoană care se potriveşte acestui profil ar fi ambasadorul bulgar la Berlin, Radi Naidenov, respectat în cercul Angelei Merkel şi diplomat cu studii în Relaţii Internaţionale la Universitatea de Economie Naţională şi Mondială din Sofia. Naidenov este considerat favoritul în această cursă, bucurându-se de o imagine bună pe plan internaţional. Bulgaria ar putea profita de această imagine pentru a-şi întări eforturile de stabilizare. 

Un alt nume vehiculat este cel al lui Aleksandr Filipov, ambasadorul Bulgariei în România, angajat al Ministerului de Externe din 2002.

Konstantin Pencev, avocatul poporului din Bulgaria, a refuzat propunerea de a-şi asuma rolul de premier interimar, motivându-şi decizia prin posibilitatea apariţiei unei serii de alegeri anticipate, care l-ar putea ţine în funcţie pentru o perioadă nedeterminată.

Parlamentul bulgar a aprobat demisia Guvernului Boiko Borisov la 21 februarie, în contextul protestelor la nivel naţional faţă de facturile mari la energie electrică, sărăcie, corupţie, monopoluri şi nivelul scăzut de trai.

Alegerile anticipate au fost stabilite pentru 12 mai, cu doar două luni înaintea termenului din iulie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite