Alegeri anticipate Ucraina: Partidul lui Zelenski a câştigat detaşat. Alte patru formaţiuni vor face parte din noua Radă Supremă

Alegeri anticipate Ucraina: Partidul lui Zelenski a câştigat detaşat. Alte patru formaţiuni vor face parte din noua Radă Supremă

FOTO EPA-EFE

La trei luni de la alegerile prezidenţiale, ucrainenii şi-au ales duminică parlamentarii. Alegerile au fost câştigate de partidul „Slujitorul poporului“, care îl susţine pe noul preşedinte Volodimir Zelenski şi promite să curăţe ţara de corupţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui exit-poll efectuat la nivel naţional, „Slujitorul poporului“ a câştigat detaşat alegerile parlamentare din Ucraina, cu 43,9% din voturi, un scor record.

Alte patru formaţiuni politice vor face parte din noua Radă Supremă a Ucrainei, şi anume Platforma de opoziţie „Pentru Viaţă“, cu 11,5% din voturi, Blocul lui Petro Poroşenko „Solidaritatea Europeană“, cu 8,9% din voturi, partidul fostului premier Iulia Timoşenko, Batkivşcina, cu 7,6% din voturi, şi partidul lui Sviatoslav Vakarciuk, „Holos“, cu 6,3% din voturi.

Aceste previziuni acoperă doar 225 de mandate din Rada Supremă, restul de 199 deputaţi fiind aleşi prin vot majoritar într-un singur tur. 

„Nu este doar un semn de încredere, ci şi o mare responsabilitate pentru mine şi echipa mea“, a comentat Volodimir Zelenski, un actor de comedie începător în politică, datele exit-pollului.

Mai devreme, Zelenski a declarat că îşi doreşte ca viitorul premier al ţării să fie un economist de carieră şi relativ un începător politic, la fel ca el, transmite agenţia de presă DPA, preluată de Agerpres în pagina electronică.

„Cred că această persoană ar trebui să fie un economist profesionist“, a spus Zelenski, care a votat la o secţie din Kiev.

„Chiar doresc ca această persoană să fie una complet independentă, care nu a fost nici prim-ministru, nici preşedinte al Parlamentului, nici conducător al vreunei facţiuni“, a adăugat el.

Pe de altă parte, Zelenski a declarat că nu intenţionează să formeze o coaliţie cu '„nicio persoană din cadrul autorităţilor precedente“.

„Slujitorul poporului“ este un partid înregistrat oficial la 2 decembrie 2017. Numele formaţiunii este inspirat dintr-un serial popular de televiziune în ţara vecină în care Volodimir Zelenski joacă rolul unui profesor de istorie care devine peste noapte preşedinte.

„Slujitorul poporului“ notează pe site-ul său că „lansează o provocare sistemului“ şi promite să aducă noi oameni, pregătiţi „să facă schimbări“ şi să elimine corupţia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: