EXCLUSIV Rasmussen: NATO respectă dreptul de a alege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza din Ucraina pune sub semnul întrebării principiile pe care ne-am construit Europa modernă, scrie Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un editorial în exclusivitate pentru „Adevărul“.

„Acţiunile Rusiei în Crimeea sunt o violare a integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei. Ele subminează dreptul internaţional şi nu ţin cont de principiul conform căruia fiecare stat este suveran şi are dreptul de a-şi decide soarta.

Acesta este principiul care ne-a permis să ne vindecăm divizările impuse prin tiranie, după cel De-Al Doilea Război Mondial, şi ne-a oferit şansa să ne apropiem de ideea unei Europe libere, care trăieşte în pace.

Anul acesta celebrăm cât de mult ne-a adus acest princiu – dar criza din Ucraina ne reaminţeşte tuturor de ce trebuie să apărăm acel principiu. Asta face NATO.

2014 marchează o serie de aniversări semnificative pentru familia naţiunilor euro-atlantice. Pentru NATO, marchează 15 ani de când Cehia, Ungaria şi Polonia s-au alăturat Alianţei; 10 ani de la aderarea Bulgarie, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, Slovaciei şi Sloveniei; şi cinci ani de când s-au alăturat Albani şi Croaţia.

Acest an marchează de asemenea şi un deceniu de când zece dintre aceste state s-au integrat în Uniunea Europeană.

Ca prim-ministrul al Danemarcei, am fost la summitul NATO care a aprobat extinderea Alianţei în 2004. Am prezidat summitul UE din Copenhaga când s-a decis extinderea Uniunii Europene. Ca Secretar General al NATO, am avut privilegiul de a lucra zi de zi cu noii membrii ai Alianţei noastre.

Din ambele funcţii, am văzut îndeaproape beneficiile enorme pe care le-a adus aderarea noilor membri la cele două organizaţii euro-atlantice.

Alegând să adopte standardele şi principiile NATO şi UE, aceste ţări şi-au legat democraţiile de cea mai puternică ancoră posibilă. Au revenit în familia naţiunilor occidentale. Iar prin jurământul depus pentru apărarea şi protejarea NATO, aceste state au primit asigurarea că NATO le va proteja şi apăra, de asemenea.

În acelaşi timp, NATO a beneficiat de aderarea lor. Alianţa a câştigat noi membri care sunt puternici şi dedicaţi, care joacă un rol semnificativ în operaţiunile şi exerciţiile noastre şi care aduc o diversitate de experienţe proprii la masa discuţiilor.

În plus, Europa şi lumea au beneficiat de alegerea lor de a se alătura organizaţiilor noastre, pentru că prin aderarea lor, ele au răspândit libertatea, democraţia, securitatea şi stabilitatea dincolo de linia care diviza odinioară continentul.

Aderarea lor la NATO şi la UE este unul din marile succese ale vremurilor noastre. Pacea şi prosperitatea pe care aceste aderări le-au adus reprezintă cea mai mare justificare a principiului nostru fondator.

Dar misiunea nu este încă completă. Mai sunt ţări care doresc să se alăture organizaţiilor euro-atlantice.

Poziţia NATO este clară şi este bazată pe Articolul 10 din Carta fondatoare a Alianţei Nord-Atlantice: orice stat european care poate şi doreşte să dezvolte principiile Alianţei şi să contribuie la securitatea regiunii Nord-Atlantice poate să adere.

Ne menţinem această poziţie. Chiar acum, Bosnia-Herţegovina, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, Georgia şi Muntenegru, toate aspiră la o aderare în cadrul Alianţei. Ele au făcut deja alegerea suverană.

Aderarea la NATO este o alegere liberă, dar nu şi o călătorie gratuită. După cum ştiu deja toţi membrii Alianţei, este nevoie de reforme profunde şi ani de muncă; dar regula e bătută în cuie: uşa NATO este deschisă pentru toţi cei determinaţi să accepte această muncă grea.

Aceste state lucrează la reformele necesare. NATO le susţine. Iar odată ce toate acestea s-au realizat, noi vom lua deciziile necesare.

Politica Ucrainei referitoare la aderarea euro-atlantică s-a schimbat în ultima decadă, dar la fiecare pas, NATO a respectat alegerile partenerului nostrum. Drept urmare, cooperarea noastră cu Ucraina s-a dezvoltat mai solid.

Politica Alianţei de a arăta respect şi susţinere faţă de reforme a fost un factor benefic pentru pacea şi stabilitatea europeană. În plus, NATO a devenit mai puternică, a făcut fiecare stat mai puternic şi a oferit o motivaţie foarte puternică acelor ţări care vor să adere pentru a-şi continua reformele.

Aceasta este politica şi acest este principiul care ne-a permis să răspândim pacea şi stabilitatea în Europa. Ne-a permis să ştergem divizările din trecut, să depăşim conflicte care au durat generaţii întregi şi să construim o comunitate bazată pe cooperare, democraţie şi solidaritate.

Dreptul statelor suverane de a-şi alege propria lor soartă este una dintre pietrele de temelie a Europei moderne. Acest principiu ne-a ghidat încă din ziua în care NATO s-a fondat. Iar noi toţi trebuie să îl susţinem astăzi.“

De Anders Fogh Rasmussen, Secretar General al NATO

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite