În Ucraina post-Maidan înfloreşte rasismul: „Nu suntem gata pentru Uniunea Europeană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina, care în urmă cu un an în urma revoltelor din Kiev întorcea o nouă filă în istoria sa alegând un guvern pro-democratic şi pro-european, spre furia Rusiei, se pare că nu reuşeşte să scape de altă problemă: rasismul.

Zhan Beleniuk are 24 de ani, născându-se în 1991 exact când Uniunea Sovietică se prăbuşea. A trăit toate problemele Ucrainei, inclusiv foametea din anii '90 şi reformele sălbatice care nu au făcut nimic pentru situaţia financiară a familiei sale. Zhan a împărtăşit speranţa ţării sale de schimbare şi de a deveni un stat european din toate punctele sale de vedere, notează Observer. Însă, spre deosebire de concetăţenii săi, Zhan a avut şi alte motive pentru dorinţa de schimbare ce s-a materializat prin revoltele de pe Maidan. Zhan Beleniuk este un ucrainean tipic, în toate privinţele în afară de culoarea pielii. Tatăl său, pe care nu l-a cunoscut, era din Rwanda şi studiase la Institutul de Aviaţie din Ucraina sovietică. Fiind pilot, tatăl lui Zhan a fost ucis în luptă în ţara sa. Mama ucraineană, Svetlana, l-a crescut singură pe Zhan.

„Ucraina nu este gata pentru Uniunea Europeană“

Aşa că Zhan cunoaşte faptul că în Ucraina, rasismul este încă foarte răspândit. În ciuda schimbărilor ce au început în urmă cu un an, el este considerat mai întâi negru şi apoi ucrainean. Încă este întrebat pe stradă când se întoarce în ţara sa. „Patria mea este aici, Ucraina. Acum poporul vorbeşte despre aderarea la UE. Dar cred că nu suntem gata pentru asta“, a declarat Zhan într-un interviu acordat agenţiei de ştiri ucrainene UNIAN.

De când era copil se luptă cu rasismul conaţionalilor săi, însă nici în ultima vreme nu a scăpat. Doar că acum, Zhan a învăţat să se apere: este luptător profesionist şi a câştigat o medalie de argint la Campionatele de Lupte de la Baku. Zhan visează să câştige aurul pentru ţara sa la Campionatul din Las Vegas.

image

Zahn Beleniuk a câştigat medalia de argint la Baku FOTO AP

„Are you Mike Tyson?/Eşti Mike Tyson?“ a fost întrebat odată, în engleză, într-un mall. La răspunsul negativ al lui Zhan, în rusa maternă, bărbatul care a pus întrebarea a suferit şocul vieţii lui.

Poliţia, de partea mulţimii rasiste furioase

Însă există şi alţii în Ucraina care nu se potrivesc profilului arian al ucrainenilor, o imagine celebrată de naţionalişti.

image

La finalul lunii iulie, mai multe publicaţii ucrainene au spus povestea unei refugiate de 23 de ani, Asi, care venise din Sierra Leone în Ucraina de doar şase luni. Tânăra femeie şi fiul ei de opt luni au încercat să se suie într-un autobuz când au fost atacaţi violent de pasagerii care nu voiau să călătorească în compania ei. Atacul a fost filmat de mulţimea furioasă care striga să fie legată de un gard împreună cu fiul ei.

Asi, împreună cu fiul ei de opt luni (FOTO Observer)

Şoferul autobuzului a chemat poliţia care, atunci când a sosit la faţa locului, a pus cătuşe la mâinile femeii abuzate care striga speriată în engleză în faţa mulţimii furioase de „europeni“ ucraineni care nu-i înţelegeau cuvintele, continuă Observer.

„Lăsăm să intre doar albii“ la piscină din cauza „sifilisului şi tuberculozei ţiganilor“

Acesta n-a fost singurul incident din oraşul Ujhorod. Ştrandul din localitate a refuzat să primească studenţi de culoare de la universitatea din oraş, ce proveneau din India şi Nigeria. Proprietarul piscinei, fostul primar al Ujhorod şi deputat în Parlament, Serghei Ratuşniak, a explicat că în spatele politicii piscinei se află îngrijorări pentru sănătatea rezidenţilor oraşului din cauza „sifilisului şi tuberculozei ţiganilor din zonă şi din lume“.

Anul trecut, am avut o creştere a cazurilor de SIDA din oraş. Voi cere compensaţii pentru toate cheltuielile mele cu cumpărarea şi construcţia ştrandului în cazul în care «ţiganilor» li se va permite accesul aici“, a spus Ratuşniak. Paznicul de la intrarea la piscină i-a declarat reporterului de la faţa locului, o femeie blondă, că „lăsăm să intre doar rezidenţii din Ujhorod, doar albii“.

Incidente rasiste care au alertat regele Iordaniei

Rasismul din Ucraina nu este direcţionat doar spre africani. La mijlocul lunii iunie, în Harkov, aproximativ 100 de studenţi străini au demonstrat cu pancarte pe care scria „NU Rasismului!“ sau „Protejaţi studenţii străini!“. Motivul demonstraţiei a fost atacul violent realizat de 40-50 de oameni îmbrăcaţi în negru asupra studenţilor iordanieni. Patru dintre studenţi au ajuns la spital cu răni grave la cap sau înjunghieri. În drumul lor pentru a-i ataca pe studenţii din Iordania, mulţimea a incendiat patru maşini şi a ucis doi câini care aparţineau „duşmanilor“. 

O zi mai târziu, regele Iordaniei a trimis un avion special cu o echipă medicală la bord pentru a aduce răniţii acasă. „Mi-e frică să merg prin oraş. Nu este poliţie, nu avem protecţie. Avem un paznic la cămin care are vreo 60 de ani. Dacă criminalii nu sunt găsiţi, eu îmi fac bagajele şi mă duc acasă“, mărturisea un student înfricoşat.

Pentru că atacul acesta fusese cel de-al patrulea care a avut loc doar anul acesta în Harkov, este greu să-ţi păstrezi optimismul cu privire la protecţia oferită de poliţie oamenilor de culoare, scrie Observer. Şi nu a existat nimic încurajator nici în versiunea oficială a evenimentelor oferită de liderul Serviciului de Securitate ucrainean la un post de televiziune: „Bandele locale ar fi putut fi provocate şi inspirate să facă asta de serviciile speciale străine. Ca să fiu mai clar, de ruşi“, spunea Valentin Nalivaicenko.

Nu se întrevede nicio schimbare

Nalivaicenko a promis ajutor la investigaţia atacului asupra studenţilor iordanieni. Până acum, la peste două luni de la incident, nu s-a stabilit nicio legătură cu Moscova. La fel este situaţia şi în cazul incidentului cu femeia din Siera Leone. Nici până acum nu au existat consecinţe pentru atacatorii care au aruncat o femeie din autobuz şi care voiau s-o lege de un gard, împreună cu bebeluşul ei.

Zhan Beleniuk, luptătorul ucrainean care visează să devină campion mondial, nu este nici el optimist.

Sunt patriot. Iubesc mult Kievul, sunt gata să-i sărut pământul. Totuşi, până acum nu se vede nicio schimbare. A trecut peste un an de la revolte şi nu e nicio schimbare. Şi băieţii, adevăraţii patrioţi ucraineni care luptă acolo (în est, n.r.) mor fără motiv. Aici, în teritoriile cu pace, nu a avut loc nicio schimbare pozitivă   spune Zhan Beleniuk
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite