Violenţe şi epurări în Myanmar: Combatanţii anti-puci atacă posturi de poliţie din estul ţării. Peste 125.000 de profesori au fost suspendaţi din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie anti-puci în Myanmar FOTO EPA-EFE
Manifestaţie anti-puci în Myanmar FOTO EPA-EFE

Peste 125.000 de profesori au fost suspendanţi din funcţie în Myanmar pe motivul că ar fi participat la mişcări de nesupunere civilă.

Vestea suspendării celor 125.000 de cadre didactice, care reprezintă o treime din personalul din învăţământ al ţării, a fost anunţată sâmbătă de Federaţia Profesorilor din Myanmar.

Motivul: participarea la mişcări de nesupunere civilă în cadrul acţiunii de contestare a regimului juntei, care a preluat puterea la 1 februarie după anularea alegerilor din noiembrie anul trecut şi arestarea şi plasarea în detenţie a liderului ales Aung San Suu Kyi.

„Mama naţiunii”, aşa cum este supranumită această laureată a Premiului Nobel pentru Pace, este ţinută în arest într-un loc secret.

După puciul din 1 februarie, ţara asiatică este afectată de greve, proteste violente, epurări, dar şi rebeliuni.

Cel puţin 13 membri ai forţelor de ordine din Myanmar au fost ucişi duminică în urma unui atac asupra unui post de poliţie din oraşul Mobye, situat în estul ţării. Alţi patru membri ai postului atacat au fost capturaţi. Atacul a fost purtat de Forţa de Apărare a Poporului, o organizaţie formată din combatanţi ostili puciştilor. Mobye este situat în apropierea unui teritoriu controlat de mai multe grupări rebele care luptă de decenii pentru autonomia comunităţilor lor.

Un alt atac a fost semnalat în oraşul Demoso, situat la 20 de kilometri sud de Mobye, unde insurgenţii ar fi ucis 20 de membri ai forţelor de ordine.

Conform unui ONG local, 815 de manifestanţi anti-puci au fost ucişi de la 1 februarie încoace. Liderul juntei, generalul Min Aung Hlaing, a prezentat la rândul său un bilanţ de 347 de persoane ucise în violenţele din ţara sa, dintre care 47 de poliţişti.

Manifestanţii le cer puciştilor să renunţe la putere şi să le elibereze pe cele circa 4.300 de persoane arestate în cadrul represiunii, inclusiv pe Aung San Suu Kyi.

Junta dă asigurări că Aung San Suu Kyi se simte bine şi că va fi adusă în faţa unui tribunal, cel mai probabil luni. Odată cu condamnarea liderului ales, junta intenţionează să interzică şi partidul Liga Naţională pentru Democraţie (LND), care a câştigat detaşat alegerile din noiembrie anul trecut. Uniunea Europeană a denunţat demersurile făcute de juntă în acest sens.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite