VIDEO Ciocniri violente între forţele de ordine şi protestatari în Hong Kong. Care este rolul triadelor în aceste proteste
0Poliţia din Hong Kong a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, în timp ce bombe cu petrol au explodat sâmbătă seara în cartierul Wan Chai, din centrul oraşului, informează duminică Reuters.
Agenţia de presă britanică notează că protestele, care s-au intensificat, au intrat în a 10-a săptămână.
Manifestaţiile tot mai violente au împins Hong Kongul într-una dintre cele mai grave crize politice din ultimele decenii şi reprezintă o provocare pentru guvernul central de la Beijing.
Reporteri ai Reuters aflaţi în Wan Chai au văzut cum au fost aruncate două bombe cu petrol, care au provocat incendii minore pe străzi, în timp ce gazele lacrimogene şi avansul poliţiei antitero i-au pus pe fugă pe unii dintre protestatari.
Fosta colonie britanică, redată Chinei în 1997, şi-a păstrat rolul de centru financiar internaţional, dar se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimele două decenii, cu manifestaţii aproape zilnice care au intrat în a treia lună şi care degenerează frecvent în ciocniri violente între activiştii radicali şi forţele de ordine.
Pe 21 iulie, imaginile au surprins pe toată lumea, prin violenţa lor şi prin această întrebare fără răspuns: cine au fost aceşti bărbaţi, mai ales îmbrăcaţi în alb, care au atacat brutal, cu bare de fier, manifestanţii din Hong Kong. Pentru mulţi observatori, triadele, mafia chineză, au intrat în joc.
Alain Rodier, director la Centrul francez de cercetare a informaţiilor şi autor al unei cărţi pe această temă („Triadele, ameninţarea ocultă”) spune că acestea au intrat în scenă la ordinul guvernului chinez care încearcă în felul acesta să-i intimideze pe protestatari şi să-i facă să rămână acasa, de teama atacurilor. La 21 iulie, peste 40 de persoane au fost rănite grav de aceşti bărbaţi cu bare de fier.
Acest lucru s-a mai întâmplat în 2014, când Hong Kong-ul s-a ridicat pentru prima oară împotriva Beijingului. Triadele s-au alăturat protestatarilor pro-Beijing pentru a încerca să restabilească ordinea. La vremea respectivă, poliţia fusese acuzată de pasivitate,la fel ca 21 iulie 2019, când mulţi manifestanţi au mărturisit ritmul lent al intervenţiei poliţiei. Cu toate acestea, poliţia din Hong Kong a spus că a arestat 12 persoane la sfârşitul zilei, inclusiv nouă membrii ai triadelor.
După câteva zile de calm, manifestanţii au fost din nou atacaţi de zeci de oameni, unii mascaţi, fără să seştie dacă aceştia făceau parte din triade.
Pentru Alain Rodier, este clar că această situaţie nu convine mafiei chineze: „Este ştiut pentru toate organizaţiile criminale : are nevoie de calm pentru ca afacerea să se poată derula fără probleme”. Deci, ar fi acţionat triadele la cererea guvernului chinez? Imposibil de spus. Dar Alain Rodier spune că „triadele se gândesc mai întâi la afaerile lor. Uneori, chiar au arătat o anumită independenţă faţă de putere, ca în Tiananmen ".
Deci, ar putea Beijingul să ceară triadelor să trateze mai dur problema protestatarilor din Hong Kong? Alain Rodier susţine că acest lucru este puţin probabil: „Triadele sunt total depăşite, administraţia locală pare, de asemenea, depăşită, iar Beijingul este foarte stânjenit. (...) Marea întrebare este ce ordine vor fi date armatei. Vom vedea un nou Tiananmen? (...) Pentru că nu cred că Beijingul va putea tolera această insurecţie săptămâni, chiar luni. "