VIDEO Anarhie în Bangkok: protestatarii controlează capitală thailandeză, Comisia Electorală vrea dizolvarea partidului premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anarhia s-a instalat pe străzile din centrul Bangkok-ului, luni, când protestatarii defilau pe străzi, având propriile echipaje care asigurau punctele de securitate şi dirijau traficul pe străzi. Deşi magazinele comerciale au rămas deschise, un festival tradiţional a fost anulat, iar centrul capitalei este controlat de protestatarii împotriva guvernului actual.

UPDATE Comisia Electorală propune dizolvarea partidului premierului

Comisia Electorală din Thailanda propune dizolvarea Partidului Democrat al premierului Abhisit Vejjajiva, acuzat că a beneficiat de o donaţie ilegală în urmă cu mai mulţi ani, au precizat luni surse din cadrul partidului.

Comisia apreciază prin majoritatea membrilor săi că PD a primit o donaţie ilegală de 258 de milioane de bahţi (5,9 milioane de euro) în 2005, a precizat purtătorul de cuvânt al partidului. Comisia urmează să trimită dosarul biroului procurorului general, care îl va examina înainte de o posibilă trimitere la Curtea Constituţională.

Suntem informaţi de decizia Curţii, însă chestiunea nu este încheiată. Ea mai trebuie să treacă de procuror şi de Curtea Constituţională, a precizat Buranaj Smutharaks, purtătorul de cuvânt al PD.

Această decizie a fost cerută de mult timp de 'cămăşile roşii', manifestanţii antiguvernamentali care cer demisia lui Abhisit şi care se plâng de o justiţie cu două viteze.

Decizia survine în contextul în care situaţia politică din ţară este blocată, după confruntările dintre manifestanţi şi militari soldate cu 21 de morţi şi peste 860 de răniţi.

Nu s-au raportat jafuri sau atacuri luni dimineaţa, dar poliţia şi armata nu au putut fi prezente în mai multe puncte cheie din capitală.

Situaţia dificilă politică dintre manifestanţii anti guvernamentali şi forţele de securitate s-a intensificat duminică după cele mai grave violenţe civile din ultimii 20 de ani.

Erupţia bruscă de violenţă, în care 21 de persoane au fost ucise şi aproape 900 de oameni răniţi, a uimit Thailanda după aproape o lună de proteste în care ambele părţi au fost cu atenţie nonviolente.

Ambele părţi s-au temut că dezlănţuirea de violenţe ar creşte incontrolabil. Pentru a opri orice astfel de impuls, a partea guvernului care s-a retras în noaptea de sâmbătă. Protestatarii - care cer demisia guvernului şi organizarea de noi alegeri - au rămas neclintiţi.

Ei au continuat să ocupe un spaţiu în inima Bangkok, precum şi o intersecţie în cel mai luxos şi modern cartier unde şi-au amplificat discursurile care au răsunat printre pereţii mall-urilor şi ai hotelurilor de cinci stele.

Agresivitatea forţelor antiguvernamentale, unii dintre ei folosind arme şi explozibili, a ridicat posibilitatea ca provocatori - forţa "a treia" de care unii analişti s-au temut cel mai tare - să dea naştere unor violenţe şi mai mari duminică.

Discuţiile despre o posibilă lovitură de stat au reapărut în Bangkok, aşa cum tinde să se întâmple în momente de tensiune într-o ţară în care armata a preluat puterea prin forţă de 18 ori în ultimii 80 de ani.

Cu toate acestea, analiştii consideră că după eşecul ambelor abordări, prim-ministrul Abhisit Vejjajiva nu va mai rezista mult în scaunul său.

El a preluat funcţia în decembrie 2008, printr-o coaliţie de partide antagoniste subtil create prin manevre parlamentare, mai degrabă decât printr-un vot popular. Fără să se bazeze pe propriile puteri, el devine doar o veriga slabă într-un guvern care acum se află sub o presiune severă.

Dar chiar dacă Vejjajiva va demisiona şi alegerile vor avea loc, criza Thailandei este obligată să continue, fiind produsul unei schimbări puternice în care majoritatea săracă a ţării a început să se agite şi să conteste o ierarhie fortificata de putere care a dominat de-a lungul anilor.

Fostul prim-ministru Thaksin Shinawatra a fost catalizatorul unei astfel de schimbări, atrăgând populaţia săracă, în timpul domniei sale de şase ani, cu programe populiste cum ar fi îngrijirea medicală ieftină, împrumuturi şi alte reduceri financiare.

Susţinătorii lui Thaksin sunt Cămăşile Roşii, cei care s-au stabilit în capitală de mai bine de o lună. Împotriva lor sunt elita tradiţionalistă şi clasa mijlocie, care coagulează în jurul monarhiei, aceştia fiind cunoscuţi sub numele de Cămăşile Galbene

Tensiunile politice au zguduit imaginea pacifistă şi democratică a Thailandei şi a afectat puternic industria turismului, 43 de naţiuni emiţând avertismente de călătorie. Cele mai recente au venit din China, care a anulat 100 de zboruri charter ce transportau 15,000 turişti pentru festivalul de apă din această săptămână.

Bangkok a anulat festivalul său tradiţional care trebuia să aibă loc pe Khaosan Road, locul ce e reprezentat scena violenţelor sângeroase de sâmbătă seara.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite