Un homosexual afgan a riscat moartea pentru a-şi dezvălui orientarea sexuală într-o carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hamid Zaher este un tânăr farmacist din Afganistan, care a sfidat tradiţia ţării sale pentru a scrie o carte despre ce înseamnă să fii homosexual într-un stat în care acest lucru se pedepseşte cu moartea.

Tânărul, care în prezent locuieşte în Toronto, Canada, mărturiseşte că a ştiut dintotdeauna că este diferit. El a crescut într-un sat afgan şi îşi descrie copilăria ca fiind nefericită pentru că a trebuit să-şi ascundă adevăratele sentimente. „Când eram mic, eram deseori atras de bărbaţi. Dar nu am înţeles exact ce mi se întâmplă şi nici nu mi-am înţeles orientarea sexuală până la 15 ani“, s-a destăinuit Hamid pentru BBC.

„Pretindeam că nu sunt homosexual. Dar nu era adevărat, trăiam în spatele unei măşti“, adaugă el. Într-un final, „trăsăturile sale feminine“, după cum le denumeşte chiar el, au început să atragă comentarii negative din partea rudelor sau a prietenilor săi. „Au început să-mi spună «Hamida» sau «Izak», care este un termen colocvial pentru cineva care nu este nici bărbat, nici femeie“, spune el.

Presiuni de căsătorie

În timpul anilor de studenţie, Hamid a păstrat secretul orientării sexuale, temându-se nu numai că va fi stigmatizat, dar şi de ameninţarea reală a unor acuzaţii şi a condamnării la moarte pentru că era homosexual. „Nu poţi să fii homosexual declarat în Afganistan. Aş fi fost ucis de rudele mele, ce să mai spun de guvern“, adaugă Hamid.

image

Răbdarea lui a atins limitele la 25 de ani, când mama sa a încercat să-l căsătorească. El a refuzat şi a părăsit ţara, ajungând mai întâi în Pakistan, pe urmă în Iran şi apoi în Turcia. S-a stabilit permanent în Canada în 2008.

Cartea sa reprezintă un atac sfidător la adresa tradiţiilor conservatoare şi a prejudecăţilor care, spune el, i-au făcut imposibil traiul în ţara natală. După cum menţionează şi în carte, titlul „Duşmanul tău este cel însemnat“ (It is your enemy who is dock-tailed) se referă la o expresie veche arabă care spune că un bărbat fără copil este „însemnat“ sau fără descendenţi. „Am scris cartea pentru că drepturile noastre au fost încălcate. Nu vreau ca generaţiilor următoare să le fie frică de propria sexualitate“, mărturiseşte el pentru BBC.

Dar dezvăluirea lui Hamid a venit cu un preţ. Familia sa l-a dezmoştenit şi el nu mai ţine legătura cu nicio rudă. „Fraţii mei m-au rugat să nu public cartea. Dar eu nu am vrut să-mi mai ascund sentimentele. Am vrut să fiu prima voce a homosexualilor afgani“, spune el.

Sunt fericit că duc viaţa pe care mi-am dorit-o, nu cea pe care familia şi societatea o voiau pentru mine“, declară Hamid Zaher pentru BBC. Cu toate acestea, dacă se întoarce vreodată în Afganistan el riscă pedeapsa cu moartea.

Zidul tăcerii

În Afganistan nu există nicio comunitate de homosexuali care să activeze în mod public. Profesorul Dawood Rawish, un sociolog de la Universitatea din Kabul, spune că este imposibil de ştiut câţi homosexuali afgani există pentru că oamenii sunt prea înspăimântaţi de riscurile unei expuneri. „Acesta este un mare stigmat în Afganistan. Oamenii văd în asta un act imoral. Conform legilor, un homosexual ar fi pedepsit cu moartea“, spune sociologul.

Varianta persană a cărţii lui Hamid, care a fost publicată în 2009, s-a lovit de un zid de tăcere în Afganistan. Deşi i-a fost imposibil să distribuie exemplare în interiorul ţării, Hamid a pus la dispoziţie cartea în mediul online, gratis. Dar atât de mare e tabuul, încât aproape nimeni nu vrea să comenteze sau măcar să recunoască faptul că a citit-o.

Oficialii afgani reprezentanţi ai drepturilor omului au refuzat să comenteze când au fost întrebaţi de BBC dacă li s-a solicitat ajutorul de către homosexuali. „Afganistanul nu este o zonă pentru homosexuali. Mărturisirea lui Hamid este revoluţionară pentru Afganistanul din zilele noastre“, a declarat un activist pentru drepturile omului care a refuzat să-şi dea numele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite