Siria: regimul  Al-Assad ar putea folosi arme chimice pentru a stăvili revolta populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strigătul de disperare al poporului sirian FOTO: nu.org.za
Strigătul de disperare al poporului sirian FOTO: nu.org.za

Fostul ambasador sirian din Irak, Nawaf Fares, a declarat că regimul nu va ezita să folosească arme chimice dacă este forţat. Diplomatul susţine că astfel de arme au fost deja folosite şi atrage atenţia asupra colaborării regimului sirian cu gruparea terorista Al-Qaeda.

Siria este recunoscută pentru stocul său semnificativ de arme nucleare, fapt ce produce îngrijorări țărilor vecine și guvernelor occidentale.

Într-un interviu acordat BBC News, fostul ambasador sirian din Irak, Nawaf Fares, a declarat că regimul lui Al-Assad dispune de arme chimice pe care le va folosi dacă se va simți încolțit. Mai mult de atât, rapoarte neconfirmate încă arată că astfel de arme au fost de îndreptate împotriva populației siriene și a rebelilor care luptă pentru înlăturarea de la putere a dictatorului Bashar al-Assad.

Fostul diplomat care „s-a lepădat" de regim în urmă cu o săptămână l-a descris pe liderul sirian ca pe un „lup rănit și încolțit”, care nu va ezita să folosească armele chimice din dotare pentru a reprima opoziția. „Există informații neconfirmate care susțin că armele chimice au fost folosite parțial în orașul Homs”, a avertizat Nawaf Fares.

Siria, pământ fertil pentru Al-Qaeda

Fostul ambasador a reclamat și implicare grupării teroriste Al-Qaeda în războil civil din Siria. Potrivit lui Fares, militanții suniți ai Al Qaeda colaborează cu forțele armate ale regimului dominat de secta alawită, atacurile din Siria fiind orchestrate de Guvern în colaborare cu Al-Qaeda.

„Istoria oferă suficiente dovezi conform cărora dușmanii se unesc atunci când au interese comune. Al-Qaeda caută un spațiu în care să se mute și mijloace de susținere iar regimul sirian caută modalități prin care să terorizeze populația”, a atras atenția Nawaf Fares.

Totodată, el susține că președintele Bashar al-Assad nu va renunța la putere prin intervenții politice. El va fi demis doar prin forță.

protestatari siria

Între timp, actele de violență se extind în capitala Damasc și peste tot în Siria. Rebelii, acum mai bine înarmați și organizați, luptă cu armata și guvernul sprijinit de miliție.

Martorii susțin că Damascul cunoaște în prezent cea mai mare desfășurare militară după 16 luni de revoltă. Au avut loc ciocniri între forțele de securitate și protestatari în centrul capitalei siriene, pe strada Baghdad iar agenția de presă AFP informează că au fost auzite mitraliere în apropiere de piața Sabaa Bahrat. Luptele de stradă au continuat în sud-vestul orașului, dar și în orașele Barzeh și Qaboun. Pentru prima oară de la începarea revolte au fost văzute elicoptere de atac care lansau rachete.

Luni au fost ucise zeci persoane, mai multe decât în orașele Hama și Homs, unde fusese stabilită aria conflictului armat.

Presa siriană a acordat puțină importanță acestor evenimente, relatând doar că forțele de securitate urmăresc puținii teroriști rămași în viață în localitatea Nahr Eisha.

Eforturi diplomatice eșuate

Corespondentul BBS de la Beirut (Liban), Jim Muir, spune că, deși lupta este intensă, aceasta nu reprezintă încă o amenințare directă la adresa regimului, cu atât mai mult cu cât este sprijinit de state puternice, precum Rusia și China.

Trimisul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Orientul Mijlociu, Kofi Annan, a purtat discuții cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la conflictul din Siria.

Rusia este principalul aliat al Siriei, iar întâlnirea a avut ca scop solicitarea ajutorului acesteia în acțiunile de temperare a conflictului din Siria. Oficialii ONU s-au plâns de faptul că eforturile lor diplomatice, prin care încearcă să ofere ajutor Siriei, au întâlnit mari obstacole. 

Vizita lui Kofi Annan în Rusia nu a avut nici un rezultat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite