Singapore: cum se trezeşte la viaţă cel mai adormit oraş al Asiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Marina Bay Sands din Singapore  FOTO Shutterstock
Complexul Marina Bay Sands din Singapore  FOTO Shutterstock

Oraşul-stat Singapore, care era cunoscut ca o regiune liniştită, a cunoscut în ultimele două decenii o dezvoltare de amploare, cu ansambluri de megalopolis, care au atras cele mai cunoscute branduri.

De ani de zile, abundentul centru comercial reprezentat de Singapore a fost cunoscut precum cel mai adormit oraş al Asiei, un loc potrivit pentru a locui şi pentru a lucra, fără nimic din strălucirea capitalelor financiare precum Hong Kong, Londra şi New York.

Dar această imagine se transformă pe măsură ce sectorul central de business trece prin cea mai mare îmbunătăţire din această generaţie.

Pe 360 de hectare aflate în centrul oraşului, teren repropriat, s-au ridicat un număr de mega-ansambluri imobiliare cu un mix neobişnuit în ceea ce priveşte întrebuinţarea: entertainment şi business, neobişnuit pentru tradiţionalul şi conservatorul stat.

Complexul Mariana Bay include o aglomeraţie de cazinouri în valoarea de peste cinci miliarde de dolari, cu o piscină lungă de 150 de metri la etajul 57. De asemenea, acesta deţine o rezervaţie tropicală artificială în valoare de un miliard de dolari destinată a primi statutul de Parc Central din Singapore şi mai are şi alte clădiri strălucitoare de birouri, care atrag o parte dintre cele mai mari nume ale sectorului global de business.

Când a fost anunţat ambiţiosul proiect, mulţi s-au întrebat dacă Singapore ar putea construi o lucrare de o asemenea amploare, echivalentă cu modelul cartierului La Defense din Paris, sau al zonei Canary Wharf, aflată în centrul Londrei sau chiar a regiunii Pundong, din oraşul Shanghai, China. Un asemenea proiect ar atrage investiţii de miliarde de dolari.

În prezent, la mai puţin de două decenii de când a fost drenată o mare parte din teren, creându-se uscat prin asanarea mării, complexul Marina Bay este pe drumul cel bun în realizarea acestui obiectiv. Primele ansambluri rezidenţiale de lux ale cartierului au fost vândute în câteva săptămâni şi turnurile de birouri finalizate sunt ocupate în proporţie de peste 70%. Complexul are, de asemenea, restaurante ale brandurilor celebre şi buticuri de lux, lăsând în urmă celelalte mari oraşe.

Branduri celebre pe piaţa singaporeză

Compania Google şi-a înfiinţat la începutul acestui an un nou sediu pentru regiunea de sud-est a Asiei, în Piaţa Asia a complexului Marina Bay. Citigroup, grup bancar american, investeşte 69 de milioane de dolari pentru a deschide un sediu în acelaşi complex Marina Bay, care va reprezenta cel mai mare punct de tranzacţionare al său din regiunea Asia-Pacific.

În 2011, banca Standard Chartered, cu sediul central în Londra, şi-a deschis aici cea mai mare sucursală din lume.

„Ca o contribuţie la noul orizont al regiunii Singapore, credem că transmitem mesajul potrivit clienţilor noştri“, a declarat Rohinton Mehta, un executiv-senior pentru credite imobiliare al Standard Chartered.

Pentru a fi sigur, cea mai mare parte a succesului înregistrat de Marina Bay a venit în contextul curentului de creştere economică remarcabilă din Asia şi nu a fost încă supus testului unei scăderi a activităţii economice. Acest fapt devine mai mult un motiv de îngrijorare pe măsură ce economia singaporeză se ”răceşte” împreună cu celelalte state asiatice.

În august, ministrul pentru Comerţ şi Industrie a declarat că se aşteaptă ca economia să crească doar de la 1,5% la 2,5% în 2012, comparativ cu 14,5% în 2010. Această situaţie reprezintă un fel de amortizor al închirierii spaţiului de birouri şi ar putea cauza probleme pentru suprafaţa de 1,11 milioane de metri pătraţi aflaţi în curs de dezvoltare în Marina Bay.

Guvernul din Singapore, care a cheltuit până în prezent aproximativ 7,3 milioane de dolari pentru infrastructură, continuă să investească mult în zonă. Neperturbat de ritmul lent de creştere economică al oraşului-stat, autorităţile şi-au asumat obligaţia de a investi în următorii 10-15 ani aproximativ 2,7 milioane de dolari în complexul Marina Bay.

Dezvoltatorii continuă să caute parcele de teren disponibile care ar putea fi folosite cât de curând pentru construirea de ansambluri în jurul complexului, pe măsură ce guvernul a împins mai departe planurile de a muta portul istoric pe partea de vest a insulei, la aproximativ cinci minute distanţă de Marina Bay.

„Având în vedere acest spaţiu, suntem dornici să licităm pentru parcele aflate în apropiere de amenajările existente“, a declarat  Warren Bishop, director general al Raffles Quay Asset Management, construtorul Centrului Financiar Marina Bay, unul dintre proiectele cele mai strălucitoare ale cartierului.

Planul Marina Bay a fost ideea proiectanţilor guvernamentali din anii 1970, care au dorit să se asigure că Singapore, cu spaţiu limitat de extindere, a rămas în competiţie cu Hong Kong şi cu alte centre. Autorităţile au desfăşurat asanarea a sute de kilometri de teren, creând un golf artificial la periferia sudică a oraşului, unde dezvoltatorii ar putea construi următorul centru comercial.

Criticile la adresa construirii de megapolisuri

Aceste proiecte au atras câteva critici. Unii au considerat că aceste megapolisuri ostentative ar determina atragerea mai multor străini bogaţi şi ar ridica preţurile peste posibilităţile localnicilor. Alţii s-au îngrijorat, de asemenea, dacă o construcţie a unui cazino văzut precum piesa de rezistenţă din rigidul Singapore ar conduce la creşterea infracţionalităţii.

Dar în 2005, autorităţile din oraşul-stat au aprobat doar o parte din cererile pentru construcţii de cazinouri din dorinţa de a proteja industria turismului de centrele de jocuri de noroc care s-au deschis de-a lungul Asiei.

Complexul Sands, împreună cu evenimentele strălucitoare care au loc în Marina Bay, precum o cursă anuală a Formulei Unu, contribuie la concepţia celor care consideră că eleganţa este atât de necesară în Singapore.

„Este ironic faptul că tot ceea ce ţine de valoarea de divertisment, precum aglomeraţia de cazinouri, pot face un oraş mai atrăgător pentru societăţile financiare. Dar asta a fost calea efectivă prin care Singapore a condimentat lucrurile, pentru că era văzut ca un oraş-stat plictisitor comparativ cu alte oraşe asiatice“, a declarat  Patrick Phillips, director general al Institutului pentru Teren Urban din Washington.

Proiectat de celebrul arhitect Moshe Safdie, complexul Las Vegas Sands se întinde pe 100 de hectare şi include Pangaea, un club de noapte cu o taxă specială de 80 de dolari, precum şi magazinul-insulă Louis Vuitton. Complexul de cazinouri a generat câştiguri în valoare de 694,8 milioane de dolari în prima jumătate a anului.

Marina Bay a beneficiat, de asemenea, de sistemul politic strict controlat, care a ajutat liderii să evite luptele interne ce ar întârzia realizarea proiectelor pe termen lung pentru ansamblurile din Singapore, precum s-a întâmplat cu noul complex World Trade Center din New York.

Guvernul a susţinut investiţiile fermecătoare ale dezvoltatorilor cu nume mari, printre care se numără  Cheung Kong şi Hongkong Land din Hong Kong, Keppel Land din Singapore şi MGPA, o companie imobiliară şi de private-equity din Malaysia.

Aceşti dezvoltatori au construit turnuri cu cele mai mari puncte de tranzacţionare din Singapore. Chiriaşi precum American Express, Barclays Capital, o sucursală a grupului bancar  Barclays,  Société Générale SA, Bank of America Merrill Lynch, o filială a companiei Bank of America Corpration, şi Bain & Co. s-au mutat în acest complex, chiar dacă preţurile pe metru pătrat sunt cele mai ridicate din Singapore.

Unii rezidenţi din clasa de mijloc din Singapore consideră că Marina Bay este o amintire a inegalităţii economice din Singapore, una dintre cele mai adânci din lume. Noile ansambluri au fost însoţite de „expuneri totale ale averii“, a declarat Manu Bhaskaran, un cercetător de la Institutul de Ştiinţe Politice din Singapore şi partener al companiei de consultanţă Centennial Group cu sediul în Washington.

În concordanţă cu acest curent susţinut de Bhaskaran, singaporezii au văzut mai multe „automobile scumpe de viteză, restaurante gourmet şi consum exclusivist de bunuri de lux, cât mai ostentativ“, a adăugat Bhaskaran.

Drept replică la aceste temeri, Guvernul din Singapore a înăsprit sistemul de obţinere a rezidenţei permanente pentru străini. Noi facilităţi au fost adăugate pe baza cărora proiectanţii speră că vor face cartierul mult mai plăcut pentru localnici, precum Grădinile din Parcul Bay, al cărui prim stadiu a fost deschis în iunie.

Între timp, Marina Bay atrage mulţi fani. John Witter, un manager în vârstă de 35 de ani de la o bancă franceză care s-a mutat în Marina Bay Residences în urmă cu doi ani, a declarat că nu a avut nicio problemă să plătească aproximativ 4.900 de dolari pe lună pentru apartamentul de două camere, susţinând că este „greu să pui valoare pe calitatea vieţii“.

„Văd focuri de artificii de mai multe ori pe an, urmăresc cursele de la Formula Unu şi văd în fiecare noapte câte un spectacol de lumini direct de la fereastră. Mă face mândru să trăiesc în Singapore“,  a încheiat Witter, care s-a mutat în Singapore din Franţa în 2010.Body

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite