Kim Jong-un inspectează un submarin şi avertizează SUA

Kim Jong-un
inspectează un submarin şi avertizează SUA

Kim Jong-un inspectează un submarin FOTO EPA-EFE

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a inspectat un nou submarin, acordând o atenţie deosebită sistemului de armament al acestuia, la o săptămână după ce regimul de la Phenian a denunţat viitoarele manevre militare comune ale Coreei de Sud şi Statelor Unite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Submarinul urmează să fie trimis în Marea Japoniei, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, care nu oferă informaţii despre locul inspecţiei.

„Liderul suprem a aflat toate detaliile despre datele operaţionale şi tactice, precum şi despre sistemul de armament şi luptă“, potrivit KCNA, preluată de AFP.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a ameninţat Seulul şi Washingtonul cu repercusiuni asupra procesului de pace în cazul desfăşurării unor exerciţii militare comune, sugerând, între altele, că ar putea să îşi reia testele balistice şi nucleare.

Donald Trump şi Kim Jong-un au convenit luna trecută, într-o întâlnire-surpriză în Zona Demilitarizată (DMZ) care desparte peninsula, să reia discuţiile în dosarul nuclear, după luni de blocaj. Însă nicio întâlnire nu a avut loc, pentru moment, între cele două părţi, notează AFP, potrivit news.ro.

Aproximativ 30.000 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, iar exerciţiile pe care le efectuează periodic împreună cu zeci de mii de militari sud-coreeni au înfuriat de fiecare dată Phenianul.

Nordul consideră aceste exerciţii drept o repetiţie generală înaintea unei invazii a teritoriului său.

Amploarea acestor manevre - prevăzute în august - a fost redusă în vederea facilitării dialogului cu Nordul, însă acesta a denunţat o „încălcare clară“ a declaraţiei comune semnate în iunie 2018, la Singapore, de către locatarul casei Albe şi dictatorul nord-coreean, în cadrul primului lor summit.

La Singapore, cei doi au adoptat un text ambiguu cu privire la o „denuclearizare completă a Peninsulei Coreene“ şi au convenit să lege relaţii bilaterale de un tip „nou“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: