India demolează zgârie-norii din Kerala din cauza încălcării legislaţiei de mediu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile din India au ales implozia pentru a scăpa de edificiile din zonele protejate  FOTO: bbc.com
Autorităţile din India au ales implozia pentru a scăpa de edificiile din zonele protejate  FOTO: bbc.com

Autorităţile din sudul Indiei au demolat două clădiri cu apartamente de lux de pe malul unui lac, care au fost construite încălcând normele de mediu. Locuitorii din Kerala au văzut cum zgârie-norii, casele şi investiţiile lor s-au prăbuşit în câteva secunde.

Curtea Supremă a dispus demolarea celor două complexe anul trecut, după ce un comitet a constatat că acestea au fost construite prin încălcarea regulilor care protejează zonele de coastă. Încă doi zgârie-nori vor fi demolaţi duminică, 12 ianuarie, scrie BBC

În total, aproximativ 343 de apartamente - unde locuiesc în jur de 2.000 de persoane - urmează să fie distruse în weekend. Aceasta este una dintre cele mai mari demolări din India care implică clădiri rezidenţiale.

Complexul Sfânta Credinţă H2O, care cuprinde 90 de apartamente, a fost primul doborât sâmbătă, 11 ianuarie. A fost nevoie de doar câteva secunde pentru ca această clădire de 19 etaje să fie distrusă într-o implozie controlată. Au urmat turnurile gemene ale Alfa Serene. 

Unul dintre locuitori, Shamshudeen Karunagapally, a spus că soţia şi copiii lui nu au putut privi clădirile prăbuşindu-se, fiind „prea dureros pentru ei să-şi vadă visurile spulberate în faţa ochilor. Suferim fără nicio vină“, a declarat el pentru AFP. 

Cum s-a ajuns aici? Autoritatea de gestionare a zonei de coastă Kerala (KCZMA), creată pentru a preveni degradarea zonelor de coastă şi marine, spune că autorizaţia pentru construirea clădirilor a fost dată de oficialii locali fără aprobarea acesteia. KCZMA a spus şi că amplasarea complexelor de apartamente, în municipalitatea din Maradu, era o zonă vulnerabilă, unde nu era permisă construcţia de noi edificii.

După ce au fost construite, bancherii, directorii şi pensionarii bogaţi au fost printre cei care au cumpărat apartamentele de lux. Un executiv bancar a declarat pentru BBC anul trecut că a cheltuit o sumă care acum s-ar ridica la 70.000 de dolari pentru a achiziţiona un apartament de 198 de metri pătraţi în Alfa Serene, în 2006. Unul dintre vecinii săi şi-a vândut apartamentul anul trecut cu 176.000 de dolari, a mai declarat el.

Dar, în mai, Curtea Supremă a decis în favoarea KCZMA şi a ordonat demolarea clădirilor. Curtea a precizat că cei care le-au ridicat au încălcat regulile de construcţie şi au numit construcţia ilegală în acea zonă care ar fi o pierdere uriaşă pentru mediu. De asemenea, a făcut referire la inundaţiile devastatoare din Kerala din 2018 şi a spus că acestea sunt rezultatul faptului că „întregul mediu este degradat, zonele de coastă fiind ocupate ilegal“.

În urma deciziei instanţei, unii rezidenţi au refuzat iniţial să plece. Însă oficialii au tăiat consumul de apă şi energie electrică în clădiri.

Guvernul a primit ordin să le plătească aproximativ 35.000 de dolari rezidenţilor afectaţi, potrivit rapoartelor mass-media locale.    

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite