Holi, festivalul culorilor din India, în imagini

Holi, festivalul culorilor din India, în imagini

În India, primăvara este întâmpinată aşa cum se cuvine. Culorii vii ale acestui anotimp se impregnează în oamenii locului FOTO AFP

În India, venirea primăverii este întâmpinată cu o sărbătoare a culorilor. Tradiţia spune că în această zi, puterea binelui a învins răul şi l-a ars, la propriu. Tot în această zi de sărbătoare, milioane de hinduşi din întreaga lume se adună pentru a arunca unii în alţii cu pulberi colorate, transformând locurile „bătăliilor“ în adevărate oaze de culoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ziua de 27 martie marchează unul dintre cele mai colorate festivaluri: Holi din India, care celebrează culorile vii, triumful binelui asupra răului, dar şi începutul primăverii. În fiecare an, milioane de hinduşi din întreaga Indie, dar şi din lume, se bucură de sfârşitul iernii şi se adună pentru a se „îmbrăca“ în culori.

Bătaia în culori a început încă de la primele ore ale dimineţii. Copiii au început cu o bătaie cu apă, pentru ca pulberea colorată să rămâne pe trupurile lor. Nimeni nu scapă de valul de culori, pentru că pe acoperişurile clădirilor din capitala New Delhi neastâmpăraţii copii aruncă pulberi colorante asupra trecătorilor, scrie AFP.

Economie la apă

Până şi soldaţii din regiunea divizată Kashmir, revendicată de India şi de Pakistan, şi-au colorat feţele unul altuia şi au început să danseze pe melodii de Bollywood pentru a anunţa începutul festivalului culorilor.

FOTO AFP 

În Mumbai, unde aveau loc petreceri zgomotoase, în acest an străzile au fost mai liniştite, cel mai probabil datorită apelului de a conserva resursele de apă, din moment ce milioane de indieni se confruntă cu cea mai gravă secetă a ultimelor decenii. Deşi de obicei este sărbătorit cu bătai cu apă, festivalul din acest an va fi mai „uscat“.

Apelul la austeritate nu a ajuns însă la New Delhi, unde un magazin de bijuterii oferă spre vânzare un pistol de apă făcut din aur pentru suma de 115.000 de euro, potrivit ziarului „Hindustan Time”.

Triumful binelui asupra răului

Iniţial, Festivalul Holi marca recoltele bune şi terenurile fertile, dar în prezent s-a transformat într-una dintre cele mai vibrante sărbători ale Indiei, marcată printr-un foc de tabără. Tot în această zi oamenii petrec în stradă şi se mânjesc reciproc cu pulbere colorată. La începuturile festivalului se spunea că pulberea avea proprietăţi tămăduitoare, care alunga posibile răceli, dar astăzi este doar un mix de colorant sintetic.

Se presupune că festivalul îşi are orginile într-o veche poveste hindusă, potrivit căreia Hiranyakashipu, regele demonilor, prin graţia zeului Brahma, a devenit aproape imposibil de omorât, motiv pentru care a devenit cam arogant. Astfel, a atacat Cerul şi Pământul şi le-a cerut oamenilor să nu mai adore zeii, ci să se roage numai la el. Însă propriul lui fiu, Prahlada, era devotat zeului Vishnu, o formă a Lui Dumnezeu în religia hindusă.

Hiranyakashipu a încercat de multe ori să-şi pedepsească fiul pentru această nesupunere. A încercat să-l otrăvească, să-l calce în picioare cu elefanţi sau să-l închidă într-o cameră cu şerpi veninoşi, dar de fiecare dată aceasta a supravieţuit.

Povestea de dragoste dintre Krishna şi Radha portretizată de doi copii indieni FOTO AFP

Hiranyakashipu i-a ordonat fiului său să se aşeze pe un rug alături de sora sa demon, Holika, despre care se spune că nici ea nu putea fi ucisă. Povestea spune că Prahlada s-a rugat la Vishnu să-l aibă în pază, iar când focul s-a aprins sora lui a ars, iar el nu. Astfel, Festivalul Holi sărbătoreşte triumful binelui asupra răului, dar şi arderea Holikăi.

Festivalul durează, de obicei, două zile şi este sărbătorit în întreaga Indie, precum şi în Nepal, Trinidad Tobago şi Guyana.

Festivalul este asociat şi cu dragostea dintre Krishna (încarnarea lui Vishnu) şi Radha. Conform legendei, Krishna s-a plâns mamei lui de tenul lui atât de închis la culoare, în timp ce Radha era luminoasă. Mama lui l-a sfătuit să o coloreze pe faţă cu ce culoare vrea el.

Hinduşii aruncă cu pulbere colorată în templul Radha FOTO AFP

Imagini din aceeasi galerie
  • Hinduşii aruncă cu pulbere colorată în templul Radha FOTO AFP
  • În acelaşi templu Radha, hinduşii încep să coloreze atmosfera FOTO AFP
  • „Marea” colorată de hinduşi se bucură de începutul sărbătorii FOTO AFP
  • Indienii mânjiţi de culoare încep să danseze FOTO AFP
  • Pulberea colorată denumită „gulal” este comercializată de vânzătorii indieni chiar înainte de începerea festivalului FOTO AFP
  • Arderea simbolică a demonului Halika FOTO AFP
  • Indiancă jucându-se cu pulberea colorată în timpul festivalului Holi FOTO AFP
  • Nimeni nu scapă de tradiţiile locului FOTO AFP
  • Copii indieni jucându-se cu apă colorată în timpul festivalului FOTO AFP
  • O baie colorată în timpul festivalului Holi FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările