Coreea de Nord reprocesează material nuclear în scopul producerii unei bombe

Coreea de Nord reprocesează material nuclear în scopul producerii unei bombe

Raportul unui grup de experţi americani atrage atenţia asupra unor imagini din satelit înregistrate în 12 aprilie, care arată semne de activitate în principalul amplasament nuclear nord-coreean, ar putea fi asociate cu reprocesarea materialului nuclear în scopul producerii unei bombe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Orice activitate nouă de reprocesare ar scoate şi mai mult în evidenţă eşecul summitului de la Hanoi, din februarie, care a avut ca temă denuclearizarea Coreei de Nord. 
 
Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington a declarat că imaginile complexului nuclear Yongbyon înregistrate pe 12 aprilie arată prezenţa a cinci automotoare specializate în apropierea instalaţiei de îmbogăţire a uraniului şi a laboratorului de radiochimie. Centrul a afirmat că acestea ar putea indica transferul de material radioactiv, arată hotnews.ro.
 
"În trecut, aceste automotoare specializate par să fi fost asociate cu transportul materialului radioactiv sau cu reprocesarea acestuia", a anunţat un reporter. 
 
"Activitatea curentă, împreună cu configuraţia lor, nu scot din calcul posibilitatea unei acţiuni de acest gen." 
 
Jenny Town, expert în studiile legate de Coreea de Nord şi membru al grupului de la Stimson Center, a afirmat că, dacă o activitate de reprocesare are loc, ar reprezenta o turnură importantă, având în vedere discuţiile din trecut dintre SUA şi Coreea de Nord. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: