Coreea de Nord acceptă o propunere umanitară a Sudului

Coreea de Nord acceptă o propunere umanitară a Sudului

Administraţia de la Phenian a acceptat acceptat propunerea Coreei de Sud de a relua reuniunile familiilor separate de războiul Coreei, în urmă cu 60 de ani, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reuniunile se vor organiza pe 19 septembrie, pe muntele Kumgang, o zonă din Coreea de Nord preferată de turişti, cu ocazia sărbătorii tradiţionale de toamnă, a anunţat comitetul pentru reunificare paşnică a Coreei, citat de KCNA.

Coreea de Nord a propus chiar şi un al doilea val de reuniuni, prin legătură video de această dată, la 4 octombrie, data aniversară a summitului intercoreean din 2007, potrivit KCNA.

Zona turistică de pe muntele Kumgang a fost locul în care s-a organizat primul mare proiect de reunificare a familiilor, când zeci de mii de coreeni din Sud s-au putut reîntâlni cu rudele din nord, între 1998 şi 2008. 

Vizitele au fost oprite după ce un soldat nord-coreean a împuşcat un turist care se aventurase într-o zonă cu acces restricţionat.

Sfârşitul războiului coreean, care a avut loc între 1950 şi 1953, a separat milioane de coreeni, blocaţi la nord sau la sud de graniţa stabilită prin armistiţiul din 1953. Ultimele întâlniri între rude, organizate sub tutela Crucii Roşii, au avut loc în 2010.

Coreea de Sud a propus săptămâna trecută Phenianului, reluarea acestor reuniuni.

După mai multe luni de tensiuni, cele două state întreprind demersuri pentru a reîncepe dialogul. Ele au ajuns la un acord pentru redeschiderea zonei industriale intercoreene de la Kaesong, închisă de Phenian în timpul crizei din aprilie. Tensiunea a urcat brusc în peninsulă la sfârşitul lui 2012, după un tir de rachetă reuşit, urmat de un al treilea test nuclear realizat de Phenian, care a antrenat noi sancţiuni internaţionale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: