Confruntată cu un imens scandal politic, preşedinta Coreei de Sud demite premierul şi mai mulţi miniştri

Confruntată cu un imens scandal politic, preşedinta Coreei de Sud demite premierul şi mai mulţi miniştri

Park Geun-hye, pre;edinta Coreei de Sud

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye i-a destituit miercuri pe şeful Guvernului şi pe alţi doi miniştri, ca ripostă într-un scandal politic major, în care este implicată fosta sa confidentă, reţinută de poliţie şi interogată de trei zile, relatează AFP.

Aflată la cel mai scăzut nivel în sondaje, preşedinta Park Geun-hye - a cărei demisie este cerută de 67% dintre sud-coreeni potrivit unei anchete publicate marţi - a ripostat miercuri îndepărtându-l din funcţie pe premierul Hwang Kyo-ahn.
 
Este o decizie luată "din cauza situaţiei actuale", a comentat sobru un purtător de cuvânt al preşedinţiei,  Jung Youn-kuk, care a adăugat că ministrul Finanţelor şi colegul său de la Securitate Publică au avut aceeaşi soartă.
 
Cu scopul de a calma opoziţia publică, cu un an înainte de finalul mandatului, Park intenţionează să formeze un cabinet de uniune naţională, neutru politic.
 
Kim Byong-joon, un fost consilier apropiat fostului preşedinte Roh Moo-hyun, a fost numit la conducerea Guvernului, un post onorific în această ţară în care puterea se află în mâinile şefului statului.
 
Presa acordă spaţii ample, de peste o săptămână, foarte controversatei Choi, fiica unei misterioase figuri religioase, Choi-Tae-min, şefa autoproclamată a unui cult religios - Biserica Vieţii Eterne.
 
Choi-Tae-min a devenit mentorul lui Park Geun-hye după asasinarea mamei sale, în 1974.
 
Iar opinia publică s-a ridicat împotriva influenţei atribuite lui Choi, care mergea până la a corecta discursuri prezidenţiale, sfaturi în vederea unor numiri şi acces la documente confidenţiale.
 
Scuzele publice pe care le-a prezentat preşedinta, vineri, nu au schimbat situaţia cu nimic - mai puţin de 10% îi susţin de-acum acţiunile, potrivit sondajului publicat marţi.
 
După ce s-a întors duminică din Germania, unde a figit în septembrie, Choi s-a prezentat de bunăvoie, luni, la Biroul procurorului de district din Seul, unde s-a adunat o mulţime impresionantă.
 
Anchetatorii, care au reţinut-o imediat, urmau să ceară miercuri să fie plasată în arest preventiv, potrivit unor surse oficiale, citate de agenţia sud-coreeană Yonhap.
 
Ea a fost escorată la Biroul procurorului miercuri dimineaţa, în a treia zi de audieri.
 
Postul YTN a difuzat miercuri imagini de la sosirea lui Choi la procuratură, care îşi ascundea faţa cu o mască chirurgicală, purta pantaloni alabştri, iar de sub o manta lungă şi neagră apărea ţinuta de deţinută.
 
În contextul în care îndemnurile la demisie s-au multiplicat, preşedinta a ales să încerce să atenueze criza printr-o extindere a Guvernului dincolo de Partidulu Saenuri (conservator), deja slăbit în aprilie de o derută în alegerile legislative.
 
Însă opoziţia a cerut să fie consultată înaintea oricărei numiri şi a solicitat o examinare aprofundată a relaţiei dintre Choi şi Park înaintea de orice intrare în Guvern.
 
Principala formaţiune din opoziţie, Partidul Democrat al Coreei, a denunţat miercuri această remaniere ca "de faţadă".
 
"Oamenii cer preşedintei un guvern care să nu fie controlat de Choi Soon-sil şi au obţinut un al doilea Guvern Choi Soon-sil", a declarat un purtător de cuvânt al Partidului Democrat.
 
Potrivit presei sud-coreene, Choi Soon-sil ar fi moştenit de la tatăl ei, care a decedat în 1994, o influenţă "nepotrivită" şi "nesănătoasă" asupra preşedintei. Fostul soţ al lui Choi Soon-sil a fost unul dintre principalii adjuncţi ai lui Park până când aceasta a fost aleasă în funcţie, în 2012.
 
Ziarul Hankyoreh a scris marţi că Choi Soon-sil este o obişnuită a "Casei Albastre" de la învestirea în funcţie a lui Park, în februarie 2013.
 
Însă preşedinţia a dezminţit energic această afirmaţie, după ce şefa statului a recunoscut pur şi simplu că i-a cerut câteva sfaturi lui Choi cu privire la discursurile sale.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările