Conducătorul armatei thailandeze promite să nu execute încă o lovitură de stat după următoarele alegeri

Conducătorul armatei thailandeze promite să nu execute încă o lovitură de stat după următoarele alegeri

FOTO Getty Images

Generalul Chalermchai Sitthisat, conducătorul actual al Armatei Regale Thailandeze, a garantat că forţele armate nu vor executa o nouă lovitură de stat după următoarele alegeri, care ar urma să înlocuiască actuala juntă militară cu o conducere politică, relatează BBC News.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sitthisat a promis că armata va respecta rezultatele următoarelor alegeri, indiferent care ar fi acestea. Alegerile ar putea avea loc către sfârşitul anului sau în 2018, depinzând de promulgarea unei legi electorale. 

„Pot să confirm că nu va mai fi vreo lovitură de stat. Ce motive am mai avea acum? Am învăţat deja din ce s-a întâmplat” a declarat comandantul forţelor armate thailandeze.

Armata thailandeză este cunoscută pentru desele implicări în viaţa politică a ţării, executând cu succes nu mai puţin de 12 lovituri de stat în ultimii 85 de ani, pe lângă alte şapte tentative eşuate.

Ultima lovitură de stat militară a avut loc în mai 2014, atunci când armata a dizolvat un guvern de tranziţie după revocarea din partea Curţii Constituţionale a prim-ministrului Yingluck Shinawatra, ducând la stabilirea actualei junte militare la conducerea statului. 

Armata thailandeză este loială, în teorie, regelui Thailandei, însă majoritatea loviturilor de stat au avut loc din iniţiativa forţelor militare – urmate, ulterior, de recunoaşterea legitimăţii din partea monarhiei.
citeste totul despre: