Civilii taiwanezi care interceptează comunicaţiile avioanelor militare  chineze care aglomerează cerul Taiwanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Taiwan, o insulă care se autoguvernează şi pe care guvernul comunist din China şi-o revendică, s-a plâns de ani buni de repetatele incursiuni ale forţelor aeriene chineze în zona de indentificare a apărării sale aeriene, scrie Reuters. Aceste incursiuni, care au loc aproape zilnic, sunt monitorizate de un grup de taiwanezi pasionaţi de interceptarea mesajelor radio schimbate de piloţii chinezi şi cei taiwanezi.

Ministerul Apărării din Taiwan oferă detalii pe site-ul lor despre incursiunile avioanelor chineze care au loc aproape zilnic. Cu toate acestea, un grup de taiwanezi pasionaţi de interceptările mesajelor radio, precum Hsu, a publicat online înregistrările obţinute.

Pentru Taiwan, aceste incursiuni fac parte dintr-un fel de război de uzură în urma căruia taiwanezii trebuie să trimită avioane care să le intercepteze pe cele chineze. Ministrul taiwanez al apărării a descris provocările Beijingului drept tactici de „zonă gri” - un termen din relaţiile internaţionale care descrie un conflict între două state care nu sunt nici la pace, nici la război.

China ar dori prin aceste incursiuni să extenueze forţele de apărare ale Taiwanului atât fizic, cât şi financiar, potrivit ministrului, relatează Reuters. 

„Avioanele comuniştilor chinezi sunt ca nişte muşte la cină. Dacă le omori pe farfuria ta, mâncarea este compromisă”

Chiar de la primele ore ale dimineţii,  Robin Hsu a primit pe telefonul său o notificare cu primul mesaj radio al zilei din partea forţelor aeriene taiwaneze care îi avertizează pe chinezi că s-au apropiat prea mult de teritoriul lor.

„Atenţie! Ai intrat în zona de sud-vest de identificare a apărării noastre aeriene şi pui în pericol siguranţa aviaţiei. Întoarce-te şi pleacă imediat” spune o voce prin radio, vorbind în mandarină cu un avion militar chinez care zboară la o altitudine de 3.500 de metri. 

„Avioanele comuniştilor chinezi sunt ca nişte muşte la cină. Dacă le omori pe farfuria ta, mâncarea este compromisă. Tot ce poţi face este să le faci vânt să plece”, a spus Hsu, un ghid turistic pasionat de armată în vârstă de 50 de an, potrivit Reuters. 

Activitatea acestora fluctuează constant. De exemplu, în ziua când Hsu a fost acompaniat de echipa Reuters, acesta a primit încă nouă avertismente trimise avioanelor de luptă chineze, deşi acestea nu au deschis focul şi nu s-au apropiat de ţărmurile insulei, potrivit armatei taiwaneze.

În timp ce Hsu servea prânzul, telefonul său legat la o antenă radio separată a interceptat o nouă transmisie, de data această, în engleză: „Forţe aeriene chineze, sunt o aeronavă a Statelor Unite care operează în spaţiul aerian internaţional şi îşi exercită aceste drepturi, aşa cum sunt garantate de legea internaţională. Acţionez în conformitate cu drepturile şi obligaţiile tuturor statelor.”

Pe o aplicaţie de monitorizare a traficului aerian a apărut un avion-cisternă american al armatei americane care zbura la sud de Taiwan prin canalul Bashi care separă insula de Filipine.

În aceeaşi zi, Taiwanul a trimis mai multe avioane pentru a alunga şase aeronave militare chineze, printre care două bombardiere H-6 şi avionul anti-submarin Y-8, potrivit Ministerului Apărării din de la Taipei.

Peste 300 de avertismente ale autorităţilor taiwaneze transmise avioanelor chineze de la începutul anului şi până în luna mai

Cu ajutorul echipei sale, Hsu a montat zeci de aparate în diverse dealuri de pe toată insula cu care a reuşit să intercepteze 317 avertismente ale autorităţilor taiwaneze transmise avioanelor chineze de la începutul anului şi până în luna mai – o creştere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Vreau ca lumea să ştie că avioanele Chinei comuniste sunt foarte aproape de noi”, a spus Hsu, care îşi publică înregistrările pe pagina sa de Facebook ce a strâns aproape 16.000 de urmăritori şi este monitorizată şi de media taiwaneză.

Piloţii chinezi răspund foarte rar comunicaţiilor radio transmise de taiwanezi. Într-unul din puţinele cazuri în care au răspuns, pilotul chinez a spus: „Sunt Armata Chinei de Eliberare a Poporului. Particip la exerciţii de rutină. Vă rog să nu îmi întrerupeţi activităţile”.

Mesajul a fost transmis în mandarină în finalul anului 2020 la câteva minute după ce Taiwanul a avertizat avionul de luptă chinez.

Pericolul din partea Chinei este „foarte real şi imediat”

Eforturile lui Hsu ajută publicul să înţeleagă că pericolul din partea Chinei este „foarte real şi imediat”, a explicat un cercetător de la Institutul pentru Apărare Naţională şi Cercetare în Securitate. Acesta a explicat şi faptul că transparenţa ar putea ajuta ca cele două armate să nu intre din greşeală într-un conflict.

„La suprafaţă, avem pace. Dar realitatea este că avioanele Chinei comuniste zboară pe lângă noi în fiecare zi. Oamenii trebuie să fie conştienţi de această criză”, a spus Hsu, pentru  Reuters. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite