Un nou episod „Adevăruri despre trecut“, la TVR 1: Cartuşul de Kent, deschizător de uşi. „Dacă-l plasai cui trebuia, te puteai considera aranjat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un nou episod „Adevăruri despre trecut“, sâmbătă, de la ora 14.30, la TVR 1 FOTO TVR
Un nou episod „Adevăruri despre trecut“, sâmbătă, de la ora 14.30, la TVR 1 FOTO TVR

Sâmbătă, de la 14.30, la TVR 1, facem o vizită pe cea mai cunoscută stradă din Bucureşti în anii ’80: „strada Kent“, într-un nou episod din seria de documentare „Adevăruri despre trecut“.

În cel de-al doilea episod al seriei „Adevăruri despre trecut“, ajungem pe cea mai cunoscută stradă din Bucureşti, în anii ’80: „strada Kent“.

„De aici se cumpăra accesul spre restul mărfurilor interzise ale epocii. Era locul de unde procurai talonul de intrare la medici, funcţionari publici, profesori etc. Cartuşul de Kent făcea minuni în epoca de aur. Dacă-l plasai cui trebuia, te puteai considera aranjat“, spune Raluca Rogojină, producătoarea şi realizatoarea seriei „Adevăruri despre trecut“.

În anii ‘80, cartuşele de Kent mai mult se „plimbau” decât se fumau. Se spune că un pachet de Kent era dus prin zece locuri până ajungea să se fumeze: pacientul îl dădea la medic, medicul îl dădea la Sfatul Popular, cel de la Sfatul Popular îl dădea ca să obţină un bilet de concediu, cea de la bilete de concediu îl oferea profesorului de la şcoală şi tot aşa.

Pe lângă Kent - deschizătorul de uşi -, în anii ’80, românii învăţaseră zeci de alte tertipuri utile supravieţuirii. Erau anii în care se făcea bişniţă cu orice: playere, casete, spray-uri, săpunuri, geci din piele sau carpete „Răpirea din serai“. Cum în magazine nu se mai găsea nimic, cei care aduceau „marfă de afară“, orice fel de marfă, o vindeau pe nerăsuflate. Românii salivau numai la gândul unei banane sau al unei portocale verzui. „Dacă Dacia era cel mai îndepărtat vis, măcar să te fi descurcat de nişte unt, carne sau zahăr. O cutie de Ness, o sticlă de Pepsi sau o pungă cu caramele bulgăreşti erau considerate deja mari fiţe...“, aminteşte producătoarea.

Vor povesti despre ce-au trăit atunci ei sau părinţii lor: Marius Manole - actor, Cornel Ilie - solistul trupei VUNK, Silvia Colfescu - scriitoare, Maria Cîrneci - interpretă de muzică populară, Serghei Mizil - fiu de fost demnitar politic şi Nicole Cherry - cântăreaţă.

Din 29 octombrie, seria de documentare „Adevăruri despre trecut“ a revenit la TVR 1 cu noi episoade sâmbăta, de la 14.30. Despre ce însemna să supravieţuieşti în epoca de aur, despre ce însemna să rămâi om deşi trăiai duplicitar. Despre statul la cozi şi despre peştele de pe televizor. Despre „descurcăreală“ şi despre a avea carne pe masă, duminica. Despre repartiţii. Despre Dacii şi curajul de a divorţa în anii ‘80. Despre toate acestea ne vom aminti sau vom afla în cele 8 episoade ale seriei Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

Documentarele prezintă oameni care au trăit toate aceste experienţe pe viu sau prin intermediul părinţilor/bunicilor lor. În primul episod, la Adevăruri despre trecut am cunoscut familia Jagolea, o familie cu 11 copii, subiect de reportaj TVR în 1974 şi regăsită după 42 de ani de la prima filmare. 

„Este despre tinereţea, adolescenţa şi maturitatea noastră. Sunt imagini care arată tarele anilor ‘60-‘70-‘80, scoase la iveală pentru prima dată de la întâia lor difuzare pe post. Adevăruri despre trecut e despre adevărul vostru! Arhiva TVR a reţinut enorm din ce-am trăit. Încercăm, după 60 de ani, să redăm măcar o parte. Din 29 octombrie la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 14.30“, spune Raluca Rogojină.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite