Descalificarea de la Eurovision 2016: „România este umilită public şi masiv în aceste momente, nu TVR“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliana Marciuc a fost producătorul Selecţiei Naţionale Eurovision 2016 FOTO TVR
Iuliana Marciuc a fost producătorul Selecţiei Naţionale Eurovision 2016 FOTO TVR

Eliminarea României de la Eurovision 2016 şi posibila excludere a Televiziunii Române din European Broadcasting Union (EBU) au fost dezbătute în cadrul unei ediţii speciale difuzate de postul TVR 1. Iuliana Marciuc a explicat că, înainte de a lua această măsură drastică, organismul european a încercat în repetate rânduri să remedieze situaţia, însă în cele din urmă s-a ajuns într-o situaţie umilitoare.

Vineri, 22 aprilie, oficialii EBU au anunţat decizia de a descalifica România de la Eurovision 2016, ca urmare a datoriilor de peste zece milioane de euro pe care Televiziunea Română le are faţă de instituţia europeană. Prin urmare, Ovidiu Anton, care şi-a câştigat dreptul de a reprezenta România la ediţia din acest an cu piesa „Moment of Silence“, nu va putea urca pe scena de la Stockholm.

„Este regretabil că suntem forţaţi să facem asta. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit un răspuns din partea guvernului României“, a declarat Ingrid Delentre, directorul general EBU, precizând că datoriile postului public pun în pericol stabilitatea financiară a organizaţiei. De subliniat faptul că este pentru prima dată când EBU decide să descalifice din concursul european o ţară şi tot o premieră ar fi dacă va exclude TVR din organizaţie. 

Suma totală facturată de EBU în perioada 2005-2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTV a achitat 32,8 milioane de euro. La această sumă TVR a fost obligată de lege să plătească TVA la bugetul de stat în valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care TVR nu-l poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale. 

Descalificarea României de la Eurovision 2016: „A costat TVR o sumă importantă de bani şi ne-a pus într-o situaţie umilitoare“

Într-o ediţie specială difuzată de TVR 1, Iuliana Marciuc, producătoarea Selecţiei Naţionale Eurovision 2016, a precizat că este nedrept modul în care s-a încheiat acest proiect, dar şi că România este pusă într-o situaţie umilitoare.

„Povestea Eurovision 2016 se încheie abrupt şi nedrept. Este o premieră nefastă în istoria concursului, dar şi a Televiziunii Române. Dincolo de această dezamăgire legată de eliminarea României din concurs, rămâne întrebarea dacă se impunea această decizie de ce nu au făcut-o de la bun început? Excluderea noastră cu doar 18 zile înainte ca România să intre în concurs a costat TVR o sumă importantă de bani, inclusiv taxa de participare, de 120.000 de euro, plătită încă din luna martie, şi ne-a pus într-o situaţia umilitoare, independent de acţiunile noastre în raport cu acest eveniment“, a declarat Iuliana Marciuc. 

De asemenea, ea a subliniat că datoriile la EBU nu sunt o noutate, dezvăluind că reprezentanţii instituţiei au trimis încă din 2013 scrisori adresate managementului TVR. Totuşi, Marciuc a făcut foarte clar faptul că TVR nu are şi nici nu a avut vreodată datorii în dreptul competiţiei Eurovision: „E nedrept că participarea României la cel mai mare concurs de muzică a fost decisă de o datorie istorică a TVR, care nu provine din cheltuielile generate de proiectul Eurovision, dar şi de lipsa sprijinului din partea instituţiilor abilitate.“

EBU a demarat procedurile de excludere a TVR din organizaţie 

Totodată, reprezentanţii EBU au anunţat că au demarat şi procedurile de excludere a TVR din organizaţie, lucru ce urmează a se întâmpla în luna iunie în cazul în care Guvernul nu găseşte o soluţie. Televiziunea Română ar fi prima televiziune exclusă din asociaţie. 

Directorul departamentului Relaţii Internaţionale din TVR, Elena Spanily, a explicat că decizia privind excluderea României de la Eurovision 2016 a fost luată în urma unui comitet executiv al EBU, ce a avut loc pe 15 aprilie. „Au fost nişte discuţii furtunoase în care s-a pus presiune pe directorul general să facă ceva cu datoriile TVR. Trebuie să înţelegeţi că este o presiune din partea membrilor care cotizează. Atunci s-a decis să se mai acorde câteva zile, până pe 20 aprilie, pentru ca autorităţile române să răspundă“, a explicat Elena Spanily.

Cum putea fi evitată descalificarea României de la Eurovision 2016

Aceasta a menţionat că oficialii EBU au solicitat un plan de reeşalonare a plăţilor garantat guvernamental, subliniind şi că nu este prima dată când organizaţia solicită autorităţilor române să ia atitudine în această problemă. 

„Au existat o serie de scrisori adresate Ministerului de Finanţe, premierului, întregului Guvern. Directorul general EBU a transmis tot soiul de scrisori către autorităţile României. În octombrie anul trecut o delegaţie EBU a venit în România şi a stat de vorbă cu ministrul Culturii, ministrul de Finanţe, cu oficialităţi. Ei au mai venit şi în februarie 2013, au tot încercat să deblocheze situaţia. Şi atunci li s-a explicat cât de gravă este situaţia, dar au fost promise soluţii“, a mai declarat Elena Spanily (foto dreapta)

Descalificarea României de la Eurovision 2016, „foarte umilitoare pentru noi toţi“

„Toate agenţiile de presă, toate posturile de televiziune au dat ştiri despre eliminarea României. BBC a dat Breaking News. E foarte umilitor pentru noi toţi, pentru că în titluri apare întotdeauna numele României. Poate să nu-ţi placă Eurovisionul, e dreptul tău de telespectator, poate sau nu să-ţi placă TVR, dar dincolo de asta, ce se întâmplă cu Eurovisionul ne afectează pe noi ca români. România este umilită public şi masiv în aceste momente, nu TVR. Problema cu Eurovisionul e doar începutul, începe prăbuşirea. Este un interval de o lună în care chiar se poate face ceva“, a mai adăugat şefa departamentului Relaţii Internaţionale.  

Ovidiu Anton: „Acest concurs este despre politică şi despre bani“

La rândul lui, cântăreţul Ovidiu Anton, care urma să urce pe scena Eurovision 2016 ca reprezentant al României, a mărturisit că resimte destul de adânc acest şoc: „Drumul meu către Eurovision se opreşte aici, prin această umilinţă la care am fost supus, în faţa mea acest concurs şi-a pierdut orice credibilitate că ar fi despre muzică, oameni şi sentimente. Acest concurs este despre politică şi despre bani. Nu vreau să arunc vreo vină în vreo direcţie, pentru că eu sunt doar un artist şi nu ştiu toate datele problemei, dar eu am cel mai mult de suferit şi eu n-am nicio vină. Muzica mea cu siguranţă este afectată pentru că prezenţa mea acolo mi-ar fi adus foarte multe beneficii, iar dreptul de a fi acolo eu mi l-am câştigat printr-o Selecţie Naţională.“ 

Descalificarea României de la Eurovision 2016. Cioloş: „Nu mai putem petici sacul spart doar pentru că trebuie de urgenţă mers la recoltă de...voturi“

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş (foto jos Mediafax) susţine, printr-un mesaj pe Facebook, că a venit vremea să nu i se mai tot ceară cuiva „să ascundă gunoiul sub preş doar pentru că se vede urât şi miroase urât în campanie electorală. (...) Dar nu mai putem petici sacul spart doar pentru că trebuie de urgenţă mers la recolta de... voturi.“

Premierul a reamintit că a cerut Parlamentului schimbarea legislaţiei pentru aplicarea măsurilor de redresare şi numirea de urgenţă a unei noi conduceri pentru „a avea un partener de discuţie şi decizie“ şi că TVR este în subordinea Parlamentului. 

image

În urma întâlnirii dintre reprezentaţii TVR şi cei ai Guvernului s-a stabilit că Ministerul Finanţelor Publice nu poate să se implice în sprijinirea financiară a Televiziunii Române, din cauza cadrului legislativ. Astfel, potrivit TVR, discuţiile care au avut loc la sediul Ministerului Finanţelor nu au putut rezolva nici participarea României la Eurovision, nici nu pot împiedica excluderea TVR din EBU. Reprezentanţii Televiziunii Publice au comunicat faptul că „începând din 2010, TVR a atras atenţia tuturor instituţiilor abilitate din România despre faptul că legislaţia învechită, care a dus la subfinanţarea cronică a televiziunii publice, trebuie schimbată“.

Totodată, pe lângă imposibilitatea de a participa la Eurovision 2016 şi de a transmite competiţia, TVR va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News şi Sports News Exchanges, precum şi drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare, precum şi servicii de lobby. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite