Cum a ales Marioara Murărescu piesa lui Dumitru Fărcaş pentru genericul „Tezaur Folcloric“, unul dintre cele mai cunoscute şi contestate din România comunistă

Cum a ales Marioara Murărescu piesa lui Dumitru Fărcaş pentru genericul „Tezaur Folcloric“, unul dintre cele mai cunoscute şi contestate din România comunistă

Mărioara Murărescu şi Dumitru Fărcaş au realizat unul dintre cele mai celebre generice din România FOTO TVR

Marele taragotist Dumitru Fărcaş a murit pe 7 august la vârsta de 80 de ani. Poate una dintre cele mai puternice amintiri cu care vom rămâne este celebra piesă de generic a emisiunii „Tezaur Folcloric“. Realizatoarea Marioara Murărescu a povestit în urmă cu mai mulţi ani motivul pentru care a ales acea melodie, dar şi că au fost mulţi care au criticat-o pentru „amazoana“ din imagini.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 1983, Televiziunea Română lansa „Tezaur Folcloric“, emisiune realizată şi prezentată cu succes de regretata Marioara Murărescu. Un impact major l-a avut însă şi genericul, devenind cel mai cunoscut de pe vremea lui Ceauşescu, Dumitru Fărcaş fiind cel care interpretează piesa, intitulată „Feciorească de pe Mureş“.
 
Într-un interviu acordat în urmă cu mai mulţi ani, realizatoarea, care s-a stins în 2014, a explicat cum a ales acea melodie: 
 
„În perioadă de început a emisiunii nici măcar generic nu am avut. La un moment dat am găsit melodia în repertoriul lui Dumitru Fărcaş. Eu îl iubeam foarte mult pe Dumitru Fărcaş şi muzica lui. Melodia aceasta îi era foarte dragă şi tatălui copilului meu. De fapt, el a ales-o!“
 
 
Marioara Murărescu a vorbit şi despre alegerea „cadrului formidabil“ de generic, cu faimoasa tânără călare pe un cal alb, care a intrat în memoria colectivă, dar pentru care a fost şi criticată: „Trebuie să vă spun că acest cadru nu a fost făcut special pentru acest generic. Am făcut nişte filmări în Mehedinţi, o zonă cu totul specială. Puţină lume ştie că în acea zonă de munte şi femeile umblă călăre. Mulţi m-au criticat: «De ce-a pus amazoana aia în generic?» Ei, dar eu am rămas cu amazoana mea! La filmări multe interprete mergeau, conform obiceiurilor zonei, călăre. Şi Angelică Stoican, şi fetele din grupul «Izverna». Interpreta se numea Mariana Drăguţ, una dintre laureatele Festivalului «Maria Tanase». Din păcate, avea să se stingă de cancer, la nici 40 de ani“, dezvăluia realizatoarea de televiziune pentru „Q Magazine“.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările