Cum răspund organizatorii Eurovision 2016, după ce mii de oameni au contestat câştigătorul şi cer revizuirea votului: „Înţelegem pasiunile şi emoţiile voastre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii Eurovision 2016 răspund controverselor stârnite de victoria reprezentantei Ucrainei şi oferă o explicaţie miilor de persoane care au cerut revizuirea votului din finală.

Trofeul Eurovision 2016 a ajuns la Jamala, o artistă de origine tătară ce a reprezentat Ucraina cu piesa „1944“, al cărei mesaj a stârnit controverse şi a reaprins conflictul mocnit cu Rusia. Melodia, care a obţinut un total de 534 de puncte, vorbeşte despre deportarea în masă, din anul 1944, a tătarilor din Crimeea, ordonată de Iosif Stalin, un capitol al istoriei ţării descris de parlamentul ucrainean drept un genocid.

Liderii politici de la Moscova au cerut la începutul acestui an ca piesa Jamalei să fie descalificată, considerând că versurile melodiei critică anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014, însă organizatorii Eurovision 2016 au aprobat prezenţa Ucrainei în concurs, considerând că versurile piesei sunt „corespunzătoare“ regulamentului competiţiei. 

Poziţia secundă în finala Eurovision 2016 a revenit reprezentantei Australiei, Dami Im, cu piesa „Sound of Silence“, care a strâns 511 puncte. Podiumul a fost completat de Rusia, al cărei reprezentant, Sergey Lazarev, a fost considerat marele favorit al ediţiei, şi care a acumulat 491 de puncte pentru piesa „You are The Only One“.

Procedura de votare din finala Eurovision 2016 a fost transformată radical, fiind anunţate pe rând voturile telespectatorilor şi voturile juriilor de specialitate din toate cele 42 de state participante la ediţia din acest an. Aşa se face că Australia a fost favorita experţilor, Rusia a fost în topul preferinţelor publicului, însă Ucraina a câştigat marele premiu. Votul detaliat îl puteţi consulta aici, iar clasamentele din cele două semifinale sunt disponibile aici

Răspunsul organizatorilor Eurovision 2016

La scurt timp după aflarea câştigătorului Eurovision 2016, în mediul online a fost lansată o petiţie prin care se cere modificarea rezultatelor, fiind semnată de peste 320.000 de persoane. În replică, reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume şi totodată organizatorul concursului, fac foarte clar faptul că Jamala este şi va rămâne câştigătoarea Eurovision 2016. Redăm în continuare poziţia oficială a organismului european la contestaţiile şi criticile ce i-au fost aduse.

„Eurovision 2016 a fost un show spectaculos şi o dovadă a unui an în care oameni din multe ţări au muncit extrem de mult şi au depus eforturi mari. Spectacolele live au fost producţii de televiziune la cel mai înalt nivel, punctul culminant fiind în finală.

Înţelegem pasiunile şi emoţiile care sunt generate de concursul Eurovision. Având în vedere acest lucru, am luat act de petiţia voastră şi dorim să vă răspundem. 

Câştigătorul Eurovision 2016 a fost decis de către profesionişti din industria muzicală şi de voi, telespectatorii, fiecare cu o participare de 50% în rezultatul final. Reprezentanta Ucrainei, Jamala, a câştigat datorită sprijinului din partea juriilor şi a publicului. A făcut acest lucru cu o interpretare remarcabilă a unui cântec emoţional, spunând o poveste personală.

Dami Im, din Australia, a câştigat votul juriului, Serghei Lazarev, din Rusia, a câştigat televotingul. Ambii merită apreciere pentru prestaţiile lor, cântecele lor minunate şi pentru faptul că au primit înfrângerea ca adevăraţi profesionişti. Poate că nu au câştigat concursul, dar au răspuns rezultatului ca nişte adevăraţi învingători. Noi îi respectăm şi îi apreciem pentru acest lucru. 

Eurovision Song Contest este o competiţie. Nu poate fi decât un singur câştigător. Înţelegem că nu toţi sunt de acord cu rezultatul din acest an, însă în orice competiţie clasamentul este decis pe baza unor opinii subiective, aşa că întotdeauna vor exista şi acei oameni care nu sunt de acord. Indiferent de acest aspect, rezultatul rămâne valabil, în conformitate cu regulile pe care le-a agreat fiecare radiodifuzor participant, artist şi fan. 

Ucraina este şi va rămâne câştigătorul Eurovision 2016. Fie că sunteţi de acord sau nu, facem apel la cei care au semnat petiţia să accepte acest rezultat, valabil în conformitate cu normele, şi să continue un dialog constructiv cu privire la modul în care putem consolida şi îmbunătăţi concursul Eurovision.“

Cine vrea să găzduiască Eurovision 2017

EBU mai precizează că pregătirile pentru Eurovision 2017 sunt deja în curs de desfăşurare, cinci oraşe din Ucraina - Kiev, Lviv, Odessa, Kherson şi Dnipropetrovsk - arătându-şi deja interesul pentru a găzdui evenimentul. Momentan etapele Eurovision 2017 sunt programate pentru 16, 18 şi 20 mai. 

Finala Eurovision 2016 a avut loc pe 14 mai, la Globe Arena din Stockholm, show-ul fiind prezentat de cântăreţul Måns Zelmerlöw - care a câştigat pentru Suedia ediţia din 2015 a concursului, cu piesa „Heroes“ - şi Petra Mede. 

La ediţia din acest an au urcat pe scenă concurenţi din 26 de ţări: Belgia, Cehia, Olanda, Azerbaidjan, Ungaria, Italia, Israel, Bulgaria, Suedia, Germania, Franţa, Polonia, Austria, Cipru, Serbia, Lituania, Croaţia, Rusia, Spania, Letonia, Ucraina, Malta, Georgia, Austria, Marea Britanie şi Armenia. România, în schimb, care ar fi trebuit să fie reprezentată de Ovidiu Anton, cu piesa „Moment of Silence“, a fost descalificată din cauza datoriilor pe care Televiziunea Română le are la organizatorul competiţiei, European Broadcasting Union (EBU), datorii în valoare de 14 milioane de franci elveţieni. 

Eurovision 2016: Piesele de pe podium 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite