Statuetă Oscar vândută la licitaţie, motiv de proces pentru Academia de Film Americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuetele Oscar au fost scoase de
puţine ori la vânzare, în principal pentru că există un acord
încheiat în 1950 între câştigătorii prestigioaselor trofee şi
Academia de Film Americană FOTO AFP
Statuetele Oscar au fost scoase de puţine ori la vânzare, în principal pentru că există un acord încheiat în 1950 între câştigătorii prestigioaselor trofee şi Academia de Film Americană FOTO AFP

Academia de Film Americană a depus o plangere pe numele moştenitorilor regizorului Joseph Wright pe motiv că aceştia ar fi vândut statueta Oscar câştigată de acesta în 1942, ignorând acordul potrivit căruia premiul poate să fie vândut doar organizaţiei pentru suma de zece dolari.

O statuetă Oscar acordată în 1942 a devenit centrul de interes al unui proces înaintat împotriva moştenitorilor lui Joseph Wright şi a unei case de licitaţii care au vândut premiul pentru o sumă de 79.200 de dolari. Academia de Film Americană, organizaţia care decernează anul prestigioasele distincţii din lumea filmului, a depus o plângere la Curtea Superioară din Los Angeles pe numele moştenitorilor lui Wright pe motiv că nu ar fi respectat prevederea conform căreia cei care câştigă un Oscar trebuie să ofere Academiei prima opţiune pentru a cumpăra statueta la un preţ de zece dolari.

Această regulă, după cum se specifică în proces, se aplică şi pentru cei care moştenesc premiul Academiei. Joseph Wright a câştigat Oscarul pentru regia filmului „My Gal Sal“, el fiind membrul al Academiei între 1933 şi 1983. Moştenitorii lui Wright, casa de licitaţie şi cumpărătorii necunoscuţi ai statuetei au calitatea de inculpaţi în acest proces. Academia cere daune compensatorii pentru suma cu care statueta a fost vândută la licitaţie, precum şi daune punitive şi exemplare, scrie „The Hollywood Reporter“.

Academia de Film Americană are o atitudine destul de agresivă în ceea ce priveşte protejarea „aurei sfinte“ a Oscarurilor, intendând şi în trecut procese împotriva celor care au încercat să vândă premiile. Statuetele Oscar au fost scoase de puţine ori la vânzare, în principal pentru că există un acord încheiat în 1950 între câştigătorii prestigioaselor trofee şi Academia de Film Americană prin care cele două părţi cad de acord asupra faptului că premiile pot fi vândute doar acestei organizaţii, pentru suma de 10 dolari, care mai târziu a fost redusă la doar un dolar, iar vânzarea lor este interzisă persoanelor private, arată Mediafax.

Chiar şi aşa, o serie de statuete Oscar câştigate înainte de anul 1950 au ajuns pe lista caselor de licitaţii în ultimii ani. În 2011, casa Nate D. Sanders, din Los Angeles, a vândut statueta câştigată de Orson Wellws pentru scenariul filmului „Citizen Kane/Cetăţeanul Kane“ pentru suma de 861.000 de dolari, iar în 1999, Oscarul acordat producătorilor filmului „Pe aripile vântului“ a fost cumpărat de Michael Jackson pentru suma record de 1,54 milioane de dolari.

Printre altele, în 2012, statueta Oscar câştigată de Michael Curtiz, regizorul filmului „Casablanca“, a fost scoasă la licitaţie online pentru o sumă cuprinsă între 369.000 de dolari şi 3 milioane de dolari.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite