Oscar 2021. Motivul pentru care presa din China ignoră succesul regizoarei fimului „Nomadland”, Chloe Zhao

Oscar 2021. Motivul pentru care presa din China ignoră succesul regizoarei fimului „Nomadland”, Chloe Zhao

Foto cinemagia

Presa de stat din China a ignorat-o luni pe americanca de origine chineză Chloe Zhao, recompensată cu premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru filmul său "Nomadland" şi prima femeie de origine asiatică care câştigă preţioasa statuetă la această această categorie, relatează EFE.

Doar ziarul Global Times a postat un mesaj pe Twitter anunţând acest premiu, un text care a minimalizat interesul publicului chinez faţă de acest film şi în care a amintit de posibilul rol de mediator al cineastei Zhao între SUA şi China, transmite Agerpres. 


Ziarul a reamintit controversa din jurul lui Chloe Zhao, suscitată de declaraţiile sale din 2013, potrivit cărora China este "un loc în care minciuna există în toate părţile", afirmaţii care nu au căzut bine sectoarelor naţionaliste chineze.


Luni, căutările pe reţeaua de socializare Weibo (echivalentul chinez al Twitter) ale cuvintelor "Nomadland" sau "Chloe Zhao" în chineză nu au dat rezultate, iar multe link-uri spre articole de presă din motorul de căutare Baidu trimiteau la texte deja retrase de pe platforme.


Mai mulţi cinefili şi-au exprimat nemulţumirea faţă de cenzura de pe reţelele de socializare şi au considerat că Oscarul istoric primit de Zhao ar putea contribui la refacerea relaţiilor dintre Beijing şi Washington.


Presa hongkongheză a vorbit însă despre acest premiu istoric deşi, pentru prima oară în 50 de ani, ceremonia Oscarurilor nu a fost transmisă în direct pe acest teritoriu semiautonom în urma deciziei autorităţilor, potrivit ziarului South China Morning Post.

Cu ce a supărat Chloe Zhao regimul de la Beijing?

Cenzurarea şi ignorarea realizatoarei de origine chineză au fost deja vizibile de luna trecută, când Zhao a fost nominalizată la Globurile de Aur pentru cea mai bună regie.

Iniţial, nominalizarea a fost un motiv de mândrie pentru China, având în vedere că era prima femeie asiatică propusă la un premiu la această categorie. La scurt timp, însă, euforia s-a transformat în furie în rândul unor internauţi chinezi, după ce s-a aflat că Zhao a făcut declaraţii potrivit cărora China este un loc unde minciuna există în toate părţile.

„Nomadland” a fost laureat şi cu premiul Oscar pentru cel mai bun film, iar protagonista sa, Frances McDormand, a fost recompensată cu al treilea său Oscar pentru cea mai bună actriţă.

Anul trecut, gala premiilor Oscar consemna o altă premieră istorică pentru Asia, când filmul sud-coreean „Parasite” a câştigat atât la categoria cel mai bun film, cât şi la categoria cel mai bun film într-o limbă străină, iar regizorul Bong Joon-ho a luat Oscar pentru regie, învingând nume mari din cinematografie. Chloe Zhao este însă prima femeie din Asia care câştigă un astfel de premiu, ceea ce, în mod normal, ar fi fost un motiv de mândrie pentru naţionalismul chinez.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările