Ben Affleck are mai multă BAFTA decât Steven Spielberg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel
mai bun film: „Argo“ , o peliculă despre criza ostaticilor din Teheran, din
1979
Cel mai bun film: „Argo“ , o peliculă despre criza ostaticilor din Teheran, din 1979

Premiile industriei britanice de film schimbă, pe ultima sută de metri, calculele pe care Hollywood-ul şi le face pentru Oscar. După BAFTA, Ben Affleck devine favoritul sezonului, în locul lui Steven Spielberg.

Ceremonia prezentată de Stephen Fry a avut loc la Royal Opera House din Londra, într-o seară ploioasă şi rece care le-a pus ceva probleme vedetelor pe covorul roşu. Deşi „Lincoln“ al lui Steven Spielberg părea să fie marele câştigător, cu zece nominalizări, principalele trofee i-au revenit lui Ben Affleck, pentru „Argo“, la o ceremonie pe care presa engleză a decretat-o „cât se poate de imprevizibilă“. „Argo“, povestea unei misiuni de salvare pusă la cale de CIA şi Hollywood în timpul crizei ostaticilor din Teheran, în 1979, şi-a adjudecat trei trofee: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun montaj. Primul, însă, ca număr de premii, a fost musicalul „Mizerabilii“, regizat de britanicul Tom Hooper, care a obţinut BAFTA pentru actriţă în rol secundar – Anne Hathaway, cu scurtul şi intensul ei moment muzical – machiaj şi coafură, sunet, scenografie.

APLAUZE ŞI HUIDUIELI
„Lincoln“, portretul preşedintelui Abraham Lincoln, a plecat acasă cu o singură distincţie, cea pentru care pariorii la BAFTA nu au avut nicio emoţie: actorul principal, Daniel Day-Lewis. Aceiaşi pariori au evitat inteligent să mizeze pe film la celelalte categorii. Day-Lewis, recunoscut pentru felul „total“ în care abordează rolurile – se pare că, pe toată perioada filmărilor la „Lincoln“ s-a îmbrăcat, a vorbit şi s-a purtat ca personajul său – a simţit nevoia să facă o remarcă legată de asta, pe scenă: „În ultimii 55 de ani, am stat în personaj, ca în mine însumi. Şi, de fiecare dată când mă ridic de pe scaun, se porneşte o coloană sonoră cu furtună de aplauze, câteva huiduieli şi nişte instigatori beţi“. E a patra oară când actorul câştigă BAFTA, după „Va curge sânge“, „Bandele din New York“ şi „Piciorul meu stâng“/ „My Left Foot“.

CEL MAI APRECIAT BOND
Marele câştigător a fost un american şi probabil că presa londoneză ar fi preferat ca pe scenă să urce mai des nume de-ale casei.
O satisfacţie majoră a existat însă pentru fanii lui James Bond: „007: Coordonata Skyfall“ a fost declarat Cel mai bun film britanic din 2012, singurul din serie care ajunge atât de sus în preferinţele Academiei Britanice de Film şi Televiziune, în 50 de ani. Cel mai aproape de podium s-a aflat „From Russia With Love“, premiat pentru imagine în 1963. „1.292 de oameni au lucrat la acest film şi toate aşteptările noastre ne-au fost depăşite, iar premiul acesta e cireaşa de pe tort“, a spus regizorul Sam Mendes.

CEA MAI ÎN VÂRSTĂ ACTRIŢĂ PREMIATĂ
Surprinzătoare a fost alegerea celor 6.500 de membri ai Academiei la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal: Emmanuelle Riva, cu performanţa răvăşitoare din „Amour“, în regia lui Michael Haneke, declarat şi Cel mai bun film străin. Riva, creditată până acum cu foarte puţine şanse la Oscar, se ridică printre favoriţi – şase dintre ultimele şapte câştigătoare la BAFTA fiind recompensate şi la gala americană. În
ziua decernării Oscarurilor, Riva va împlini 86 de ani şi este deja cea mai în vârstă actriţă premiată la BAFTA.
Austriacul favorit al lui Quentin Tarantino, Christoph Waltz, a fost răsplătit pentru prestaţia din „Django Unchained“, film premiat şi pentru scenariu original.  „Brave“, a cărui acţiune se petrece în Scoţia, s-a ales cu titlul de Cea mai bună animaţie, iar emoţionanta poveste a unui artist care a  făcut istorie fără să ştie, din „Searching for Sugar Man“, al lui Malik Bendjelloul, a luat BAFTA pentru documentar.

Câştigătorii BAFTA 2013

Cel mai bun film - „Argo“

Cel mai bun film britanic - „Skyfall“

Cel mai bun regizor - Ben Affleck, „Argo“

Cel mai bun actor - Daniel Day-Lewis, „Lincoln“

Cea mai bună actriţă - Emmanuelle Riva, „Amour“

Cel mai bun actor în rol secundar - Christoph Waltz, „Django Unchained“

Cea mai bună actriţă în rol secundar - Anne Hathaway, „Mizerabilii“

Cel mai bun scenariu original - Quentin Tarantino, „Django Unchained“

Cel mai bun scenariu adaptat - David O. Russell, „Silver Linings Playbook“

Cel mai bun film străin - „Amour“

Cel mai bun documentar - „Searching for Sugar Man“, Malik Bendjelloul, Simon Chinn

Cea mai bună animaţie - „Brave“, Mark Andrews, Brenda Chapman

Cea mai bună imagine - Claudio Miranda, „Viaţa lui Pi“

Cel mai bun montaj - William Goldenberg, „Argo“

Cea mai bună scenografie - Eve Stewart, Anna Lynch-Robinson: „Mizerabilii“

Cele mai bune costume - Jacqueline Durran, „Anna Karenina“

Cel mai bun sunet - „Mizerabilii“

Cele mai bune efecte vizuale - „Viaţa lui Pi“

Cel mai bun scurtmetraj - „Swimmer“ - Lynne Ramsay, Peter Carlton, Diarmid Scrimshaw

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite