Batman "Cavalerul negru", triumful pop-entertainmentului cu adevărat inteligent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bun blockbuster al sezonului şi unul din cele mai bune filme inspirate din benzile desenate, care acaparează tot mai mult atenţia Hollywoodului În fine, iată un blockbuster

Cel mai bun blockbuster al sezonului şi unul din cele mai bune filme inspirate din benzile desenate, care acaparează tot mai mult atenţia Hollywoodului

În fine, iată un blockbuster estival, un mastodont cinematografic inspirat din benzile desenate, care depăşeşte cu mult mediocritatea tipică a majorităţii copleşitoare a filmelor de sezon de acelaşi gen şi care reprezintă un model de pop - entertainment inteligent, fără a se mulţumi cu tradiţionala definiţie" kiss kiss, bang bang".

"Cavalerul negru" (The Dark Knight) este o continuare (sequel) a peliculei "Batman - Începuturi" (Batman Begins) de acum trei ani (2005), realizată de acelaşi regizor, Christopher Nolan, care, printr-o întoarcere în timp, îşi propunea să explice procesul întortocheat al devenirii eroului justiţiar, a cărui capă de culoare întunecată îl face să semene, atunci când îşi întinde braţele, cu un uriaş liliac (bat).

"Incoruptibilii", în versiune modernă

Cineastul îşi dăduse încă de atunci seama că, odată cu diferitele variante datorate predecesorilor săi, seria "Batman" îşi epuizase posibilităţile şi că se simţea nevoia de ceva nou, respectiv să se pună mai puţin accentul pe isprăvile eroului şi pe efectele speciale (fără a le neglija însă), şi mai mult pe story şi pe evoluţia personajului.

Acum, după ce ne-a făcut să înţelegem că omul a cărui siluetă aduce cu cea a unui liliac în zbor nu s-a născut gata echipat de luptă, precum zeiţa Pallas Atena din capul lui Jupiter, ne propune să-l urmărim mai departe în cariera sa de combatant împotriva criminalităţii. Iar ceea ce ne oferă nu mai e, în ultimă instanţă, un film cu Batman. "Cavalerul negru" constituie de fapt versiunea adusă la zi a "Incoruptibililor" lui Eliot Ness, în vreme ce marele său adversar, The Joker, este Al Capone.

Reîntâlnire cu actori îndrăgiţi...

Pentru asigurarea continuităţii ne vom reîntâlni cu o bună parte a interpreţilor din "Batman-Începuturi", în frunte cu Christian Bale în rolul justiţiarului care în viaţa civilă este playboy-ul multimilionar Bruce Wayne.

Alături de el, cu înfăţişarea sa sarcastic-ironică, Michael Caine - credinciosul său valet Alfred.

Îl vom regăsi şi pe Gary Oldman, loialul locotenent de poliţie James Gordon, pe a cărui colaborare Batman poate conta oricând, şi pe Morgan Freeman, vrăjitorul neîntrecut în ale tehnicii Lucius Fox (un fel de omolog al faimosului Q din filmele cu James Bond), cel care îi pune la dispoziţie omului-liliac mijloacele miraculoase de deplasare, între care, de data aceasta, o formidabilă motocicletă (Batpad) cu performanţe de-a dreptul incredibile.

... completată cu figuri noi

Distribuţia include şi doi noi actori, Aaron Eckhart ("Fără rezervări, fără reţineri", "Black Dahlia", "Mulţumesc pentru că fumaţi"), în rolul noului procuror districtual Harvey Dent, şi mai ales mult - regretatul Heath Ledger, în rolul inamicului public nr. 1, The Joker.

În fine, să nu o uităm nici pe Maggie Gyllenhaal (sora lui Jake Gyllenhaal, partenerul lui Heath Ledger din
"Brokeback Mountain"), care este în film Rachel Dawes, fosta iubită a lui Bruce/Batman şi în prezent prietena procurorului Dent.

Record istoric la încasări

Acţiunea este axată pe de o parte în jurul conflictului dintre Batman şi Joker, iar pe de altă parte în jurul relaţiei sinuoase dintre justiţiar şi procurorul districtual, care până la urmă se dovedeşte un om cu două feţe (Two Faced).

Dincolo de revărsarea inevitabilă de adrenalină (explozii spectaculoase, răsturnări de automobile, dueluri pe viaţă şi pe moarte, salvări miraculoase în plin văzduh) şi de coloana sonoră impresionantă (muzica reprezintă un alt mare atu al filmului), "Cavalerul negru" se bizuie în primul rând pe creaţia electrizantă a lui Christian Bale şi pe compoziţia de-a dreptul halucinantă a lui Heath Ledger, al cărui personaj negativ se adaugă în galeria unor mari criminali ai ecranului, ca Scarface, Little Caesar, Fu Manchu, ori mai recent Darth Varder ("Star Wars").

Un film care a depăşit în SUA recordul istoric la încasări în primul weekend de difuzare şi care de pe acum poate fi socotit cel mai bun al sezonului şi printre cele mai bune din cele inspirate după eroii benzilor desenate.

Unde rulează

Hollywood Multiplex: 11.00; 14.00; 15.30; 17.15; 18.45; 20.30; 23.30
Movieplex Plaza Romania: 11.00; 12.45; 13.45; 15.30; 16.30; 18.30; 19.30; 21.30; 22.30
CINEMAPRO: 11.15; 14.30; 17.45; 21.00

Un simbol al secolului XXI

Despre justiţiarul înveşmântat în capă neagră, ziarul londonez "Guardian" scria: "Batman este un simbol şi în acelaşi timp o marfă: artefactul cultural ideal pentru secolul XXI".

Alte publicaţii au mers şi mai departe. "Forbes Magazine", revista specializată în clasamente ale celor mai bogaţi oameni, a estimat că Bruce

Wayne, alias Batman, ocupă locul al şaptelea în rândul celor mai bogate personaje fictive, cu o avere de 6-8 miliarde dolari (nici mai mult, nici mai puţin!), în vreme ce "Business Week" îl socoteşte printre primii zece cei mai inteligenţi supereroi ai comicsurilor americane.

Batman pe micul şi pe marele ecran

Încă din 1943, Batman devine eroul unui film în mai multe serii, succedat în 1949 de un al doilea asemenea film. 17 ani mai târziu, în 1966, îşi face debutul într-un serial tv cu 120 de episoade (protagonist Adam West, care avea să cunoască un sfârşit tragic). Tot în 1966, serialul tv e transformat într-un format pentru marele ecran. Au urmat mai multe seriale tv de animaţie.

În 1989, Batman reapare pe marele ecran în filmul cu acelaşi nume al lui Tim Burton, cu Michael Keaton în rolul principal, în timp ce Jack Nicholson era The Joker. Succesul uriaş obţinut a dus la trei continuări: "Batman Returns" (1992), "Batman Forever" (1995) şi "Batman and Robin" (1997), ultimele două fiind regizate de Joel Schumacher, în locul lui Burton, în vreme ce Keaton a fost înlocuit cu Val Kilmer şi respectiv cu George Clooney.

După un hiatus de opt ani, Justiţiarul îşi face, în 2005, reapariţia în filmul lui Christopher Nolan "Batman Begins" cu Christian Bale, reuşita noii formule fiind continuată cu "The Dark Knight", prima producţie cinematografică din titlul căreia lipseşte numele eroului.

Un supererou apărut cu şapte decenii în urmă

Creaţie a graficianului Bob Kane (care a beneficiat de colaborarea în calitate de "negru" a scenaristului Bill Finger), personajul Batman a apărut prima dată în revista americană de benzi desenate "Detective Comics" în mai 1939, aşadar în curând va împlini... 70 de ani.

Ca şi Zorro, din povestea căruia Kane s-a inspirat în parte, o altă sursă constituind-o filmul "The Bat Whispers" din 1931, axat în jurul unei misterioase figuri poreclite "The Bat", eroul are o identitate secretă.

Povestea lui Bruce Wayne

În viaţa de toate zilele este Bruce Wayne, industriaş putred de bogat, playboy şi filantrop. Martor de mic copil la asasinarea părinţilor săi, jură să-i răzbune.

În acest scop, de-a lungul anilor se va pregăti cu îndârjire să lupte împotriva criminalităţii, hotărând să se mascheze cu ajutorul unui costum special, care-l va face să semene cu un liliac gigantic, cu aripile întinse.

Gotham City, numele de cod al New Yorkului

Reşedinţa sa este într-un oraş fictiv, Gotham City (care seamănă perfect cu New Yorkul), şi în lupta sa este ajutat de fidelul valet Alfred, fiind secondat de tânărul Robin (care nu apare însă în "Cavalerul negru"), înfruntând nenumăraţi adversari, între care cel mai periculos este The Joker.

Spre deosebire de alţi supereroi ai benzilor desenate, nu posedă puteri supranaturale, arma sa principală fiind inteligenţa.

Un Oscar pentru Heath Ledger?

The Joker este ultimul rol pe care a apucat să-l ducă la capăt în scurta sa existenţă Heath Ledger, care a încetat din viaţă, când încă nu împlinise 29 de ani, lăsând neterminat lucrul la film ul lui Terry Gilliam - "The Imaginarium of Doctor Parnasuss".

Creaţia sa din "Cavalerul negru" merită toate elogiile, nefiind exclus ca pentru compoziţia sa excepţională actorul să obţină un Oscar postum. Ar fi pentru prima oară când se întâmplă acest lucru din 1976, când Peter Finch a fost răsplătit în mod similar pentru rolul său din "Network".

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite