VIDEO Andreea Marin va adopta un copil din Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După fetiţa din Niger şi băieţelul din China înfiaţi la distanţă, Andreea Marin Bănică repetă gestul. Departe de lumea dezlănţuită a televiziunii, fosta Zână a „Surprizelor“ se implică în proiecte umanitare şi conduce patru firme de PR şi media.

Mai citeşte şi:

VIDEO Vedetele TV, între „tanc rusesc“ şi strategii de PR

„Adevărul": Televiziunea dă dependenţă... Când revii pe micul ecran?

Andreea Marin Bănică: Mulţumesc lui Dumnezeu, mie nu mi-a creat dependenţă. Nu am dorul televiziunii, pentru că atunci când doresc să fac ceva -  un interviu cu o personalitate, un documentar într-un colţ de lume inedit - nu ezit să trec la treabă. Afacerile mele s-au conturat în alte direcţii, conduc patru firme şi am multe de făcut. Este adevărat că soţul meu m-a întrebat: „Cum ai putut totuşi să renunţi într-un moment în care lucrurile erau sus?". Nu am putut să-i răspund decât că o mamă simte într-un anume fel şi că este o chestiune pe care o femeie o înţelege cu un pas înaintea bărbatului.

Au apărut informaţii că eşti pe lista preferinţelor pentru emisiunea „Romania's Got Talent"...

Sunt informaţii false. Orice jurnalist care se documentează şi-ar fi dat seama că acest format de emisiune nu are prezentator! Mi se pare foarte interesant că am fost citată cu un răspuns, deşi eu nu am dat niciun interviu. Ceea ce am făcut a fost să pun mâna pe telefon şi să sun producătorul de la Pro TV care ştiam că se va ocupa de această emisiune şi să-l asigur de faptul că, pentru a nu ştiu a câta oară, cuvintele nu îmi aparţin. 

V-aţi gândit, ipotetic, tu şi Ştefan, că veţi realiza un proiect TV împreună?

Principiul nostru nu este acelaşi. Suntem doi profesionişti cu potenţial, cu multe lucruri comune, dar şi cu multe diferite. El este un bun actor, eu nu, el este făcut pentru lumina reflectoarelor, eu consider că sunt mai degrabă făcută să organizez lucrurile din culise, ca producător. S-a întâmplat să le fac pe amândouă ani la rând, aşa a fost să fie. Cred că ar fi o greşeală să facem lucrurile împreună  pe micul ecran, când putem să le facem „la dublu". Apariţiile mele în videoclipurile „Te iubesc femeie" şi „Super Love"  au fost punctuale şi ine­dite, şi nu-mi doresc să devin cântăreaţă chiar dacă, pentru campania Pampers UNICEF, Ştefan a făcut o variantă specială a „Cântecului de leagăn" al lui Brahms reorchestrând-o, scriind versuri extrem de sensibile şi dorindu-şi să o cântăm împreună... Am făcut-o cu mare plăcere pentru că este un mesaj umanitar în care cred mulţi părinţi din moment ce în etapa de anul trecut a campaniei s-au strâns peste două milioane de vaccinuri în România  şi am  fost pe primul loc ca ţară, în Balcani. Fetiţa noastră ştie că acolo mami şi tati sunt vocile principale şi e un sentiment plăcut pentru noi ca părinţi.

Dar băiatul lui Ştefan?

Băiatul lui Ştefan este foarte, foarte talentat, îl văd urmându-şi tatăl - are talent de actor, îi seamănă fizic, cântă bine la pian, are ritmul în sânge. Toate lucrurile acestea sunt moştenite de la tatăl şi de la bunicul lui. El şi Violeta fac un cuplu de frăţiori minunat. Sunt recunoscătoare lui Dumnezeu că Violeta are un  frăţior atât de protector. Pentru Violeta, frăţiorul ei este şi idolul ei.

Ce te îndeamnă să te implici în atâtea campanii umanitare?

E un mod de viaţă pentru mine, normalitatea mea. Am fost crescută în spiritul acesta, mama mea a fost asemenea mie, numai că ea nu avea la îndemână instrumentele pe care le am eu, pentru a-şi pune ideile de suflet în practică. Am crescut într-un bloc de patru etaje - numai pe scara mea erau 20 de copii, mulţi dintre ei nu trăiau bine şi părinţii mei m-au învăţat să împart ce am cu ceilalţi. Era o lume specială, care nu mai există... Eu cred că rostul meu în lumea asta este să o schimb în bine atât cât îmi stă mie în putere. Cu cât suntem mai mulţi care să facem asta, cu atât mai repede putem ajunge la o societate care evoluează şi se ajută pe sine.

Ce a schimbat maternitatea în viaţa ta?

Totul. Sunt mult  mai caldă astăzi ca om, deşi am petrecut multă vreme printre copii, alături de prietenii de la UNICEF. Dar când ai copilul tău, vezi mult mai bine cum stau lucrurile. Inovaţia Violet a fost o idee ce mi-a venit ca răspuns la o nevoie a copilului meu. Am decis ca un procent din fiecare produs să meargă în ajutorul copiilor bolnavi care stau în spitale. Datorez toate acestea copilului meu.

Ai văzut-o pe fetiţa adoptată în Niger?

Nu am avut voie să o văd decât după un anumit timp în care ne-am scris şi ne-am trimis fotografii. Însă de curând am primit  acceptul ca la anul să o pot vedea.

Ai fost în câteva ţări africane. Ce sentimente te-au încercat când, înconjurată de oameni care trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi, ai realizat acel pictorial în care porţi haine scumpe?

Una nu o exclude pe cealaltă, proiectul propus de revista „The One" la care vă referiţi era un concept complex, nu poate fi privit atât de simplist: „haine scumpe faţă-n faţă cu haine ieftine" . Era întâlnirea a două lumi, la piatra de hotar în care fotografiile arătau că poate exista comunicare, dincolo de orice considerent material. Experienţa mea e de altfel o mărturie vie în acest sens. Nu trebuie să merg în picioarele goale şi să-mi trăiesc viaţa auster, ca să am capacitatea de a-i înţelege pe acei oameni şi de a-i ajuta. Pentru că mă interesează direct soarta lumii în care trăiesc, demult nu mai sunt doar un cetăţean al ţării mele, ci un cetăţean al lumii, m-am învăţat să fiu un om foarte liber, să elimin graniţele din jurul meu. Am călătorit enorm, am văzut şi am învăţat foarte multe. Când merg într-un colţ de lume, fac tot ce pot să lucrez cu mintea mea şi să las deoparte bagajul de cunoştinţe cu care vin de acasă. Să mă integrez în locul respectiv, să trăiesc ca oamenii locului, să înţeleg, să simt că există şi o altă realitate, cu lecţiile ei de viaţă...

Carte de vizită

Data şi locul naşterii: 22 decembrie 1974, Roman, judeţul Neamţ

Este căsătorită cu Ştefan Bănică Jr.

Experienţă profesională: Lucrează în televiziune de la vârsta de 19 ani. A fost reporter, producător şi moderator TV. „Surprize Surprize", emisiunea pe care a realizat-o la TVR 1 a fost timp de nouă ani în topul programelor cu cele mai mari audienţe din România.

Din decembrie 2006, este Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF România

Preşedinte fondator al Fundaţiei „Preţuieşte Viaţa" care derulează campanii umanitare, pe teme de sănătate, educaţie şi jurnalism.

image

1975 Andreea în primul an de viaţă



1980 Împreună cu mama ei, cântând la pian

image



1998 Corespondent special la Premiile Oscar

image



2007 Ţinând un discurs la ONU, New York

image
image

2008 Cu fetiţa ei, Violeta

image

În replică... Irina Schrotter

" Am colaborat şi colaborez în continuare cu Andreea la inovaţia Violet şi pot să spun că este o profesionistă cum rar am întâlnit. Reuşeşte să creeze energii uriaşe în jurul ei când se implică într-un proiect. "

Obiectul adevărului

" Nu am infatuarea de a mă numi scriitor. Am aşternut pe hârtie ceea ce am simţit şi ar putea folosi şi altcuiva. Voi direcţiona o parte din profitul cărţii către mămicile bolnave de cancer. "

+

Deschidere

„Deschiderea mea către oameni este de multe ori luată drept naivitate şi îmi aduce necazuri. Per total, îmi spun că asta-i viaţa şi ies la pozitiv".

Modestie

„Nu am fost vreun om excepţional. Cred că sunt un om plăcut şi câştig cu tot efortul meu şi cu toată credinţa mea în orice demers".

--

Grabă

„Sunt de multe ori grăbită. Prea des mă grăbesc".

Stil

„Nu sunt o frumuseţe şi spun asta fără ipocrizie. Nu pot să mă îmbrac oricum de dragul modei, ceea ce le dă posibilitate unora să spună că nu arăt bine. E o chestiune pe care nu o voi schimba şi nici nu o să îmi fac operaţii estetice".

„Ceva m-a şocat şi m-a durut"

image
image

Andreea vorbeşte despre campania UNICEF antitetanos

image

Te mai şochează ceva?

Da, ceva m-a şocat şi m-a durut cumplit. În Africa, mi s-a întâmplat să ţin în palme un copilaş care a avut la naştere puţin peste 500 de grame. Nu avea şanse să supravieţuiască,plămânii nu erau dezvoltaţi din cauza lipsurilor de tot felul... Şi puteam face comparaţia cu un bebeluş de oriunde, cu al meu, care era iubit, îngrijit. Noi am mers într-o campanie care îşi propune să şteargă de pe faţa pământului tetanosul. Vaccinul costă câţiva cenţi, dar pentru multe ţări din Africa este un lux. Moartea bebeluşilor cu tetanos survine la 5-7 zile după infectare. Medicul mi-a explicat că muşchii lor se contractă atât de tare încât le frâng oasele. Îmi pare rău că sunt dură în explicaţii,dar asta e realitatea.

Ai făcut fapte caritabile fără să le faci publice?

Fireşte, colegii mei de la TV sper că au înţeles când i-am rugat să oprească camerele chiar în timpul unei campanii recente în care am simţit nevoia să fac şi o donaţie personală. Nu ştiţi despre cazurile rezolvate de fundaţia mea, „Preţuieşte viaţa", tocmai pentru că nu am vrut să le mediatizez. Am copii şi familii în grija mea şi în România, dar am decis împreună să rămână anonimi - cel mai rău lucru ar fi să devină personaje de prima pagină. Am putut să spun public despre fetiţa din Niger şi băieţelul din China, adoptaţi la distanţă, pentru că îmi doresc ca şi alţi oameni să ştie de această posibilitate. Mai mult, vreau să aduc acest serviciu în România, pentru că e un mod minunat în care poţi ajuta. Am depus de curând şi o cerere pentru adopţia la distanţă a unui bebeluş din Haiti - îmi doresc să fie un bebeluş pentru că e vârsta pe care o cunosc cel mai bine, din experienţă.

Testul Adevărului

Oamenii cărora Andreea le este recunoscătoare sunt mulţi. Cristian Ţopescu este unul dintre ei. A văzut-o la TVR Iaşi şi a zis: „Vreau să prezint emisiunea mea, «Turnul Babel», cu această fată". El a chemat-o la Bucureşti.

Tatăl

„El mi-a transmis forţa să trec prin viaţă.La 38 de ani a rămas văduv. A încercat să reconstruiască şi viaţa lui, şi viaţa mea şi a surorii mele şi nu i-a fost uşor."

Valeriu Lazarov

„M-a marcat profesional. La fel ca dascălii mei de la Televiziunea din Iaşi. La 19 ani nu ştiam nimic despre televiziune".

Ion Ţiriac

„Este un om care ştie să fie un foarte bun prieten şi cu o verticalitate rar întâlnită la oamenii de business de la noi. La el este dublată de un fairplay dobândit pe terenul de sport".

Angela Gheorghiu

„O admir pentru frumuseţe, profesionalism şi deschiderea ei către lume".

image
image
image
image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite