Filmul mut a rupt gura târgului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean Dujardin şi-a primit statueta pentru cel mai bun actor în rol principal cu mult entuziasm
Jean Dujardin şi-a primit statueta pentru cel mai bun actor în rol principal cu mult entuziasm

„The Artist“, de Michel Hazanavicius, este al doilea film mut care câştigă Premiul Oscar, după pelicula „Wings“, deţinătoare a râvnitei statuete, în 1929.

Cea de-a 84-a ediţie a Premiilor Oscar, care a avut loc duminică la Los Angeles, va intra cu siguranţă în istoria cinematografiei: pentru prima dată după 83 de ani, un film nonanglo-saxon, realizat în imagini alb-negru, fără sonor, a fost marele laureat al serii. Pelicula „The Artist", regizată Michel Hazanavicius, a obţinut cinci statuete Oscar: pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun actor în rol principal (Jean Dujardin), cea mai bună coloană sonoră, cele mai bune costume, acest palmares fiind unul fără precedent pentru un film francez.

Pelicula spune povestea unui actor din epoca filmului mut, George Valentin (Jean Dujardin), care se îndrăgosteşte de tânăra dansatoare pe cale de afirmare Peppy Miller (Bérénice Bejo). Actorul este lovit dur de schimbările din industria cinematografică, atunci când apare sunetul. „Este un film împotriva curentului şi pe care nimeni nu-l dorea", a declarat pentru telegraph.co.uk, în decembrie 2011, regizorul Michel Hazanavicius, aflat la al patrulea film din carieră. „Sunt cel mai fericit regizor din lume", a spus cineastul la primirea trofeului, mulţumind întregii echipe a filmului, inclusiv căţelului Uggie.

Poezie fără cuvinte

„Este o experienţă uimitoare să vezi un film mut. Este o formă de expresie pe care eu, ca parte din public, o iubesc. Este o provocare să faci un film mut. Absenţa sunetului face pelicula mai poetică şi mai puternică. Sunetul - limbajul într-un film - este folositor, însă poate să şi reducă modul de a transmite ceva. Când un copil care nu poate vorbi îţi zâmbeşte, te impresionează într-un mod diferit faţă de situaţia în care îţi zâmbeşte un adult. Cred că atunci când nu simţi nevoia să vorbeşti, transmiţi ceva mai puternic", a mai declarat regizorul pentru telegraph.co.uk.

Pelicula merge pe conceptul de „film în film", iar momentul în care „apare" sunetul, pe la jumătatea acestuia, este unul magic. „The Artist" este primul film mut care câştigă Oscarul după 83 de ani. Ultimul film fără sonor care a primit râvnita statuetă a fost „Wings", în 1929, la cea dintâi ediţie a Premiilor Oscar, despre care Jean Dujardin a amintit duminică, spunând: „Biletele costau 5 euro şi totul dura 15 minute. Vremurile s-au schimbat".

Oscar pentru Meryl Streep

Meryl Streep a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru interpretarea lui Margaret Tha-tcher, în „The Iron Lady". „Nu se poate. Când mi-aţi strigat numele îmi venea să zic: «Hai mă, nu iar»", a glumit pe scenă Meryl Streep, nominalizată până în prezent de 17 ori la premiile Oscar şi cu trei trofee ale Academiei americane în plamares.

Este cel de-al treilea Oscar al lui Meryl Streep, după cele care i-au recompensat prestaţiile din „Kramer contra Kramer" şi „Alegerea Sophiei. Cu filme precum „Vânătorul de cerbi", „Podurile din Madison County" sau „Julie şi Julia", Meryl Steep este o adevărată legendă a cinematografiei mondiale.

Buget modest

Jean Dujardin s-a inspirat în construirea rolului său de la staruri precum Douglas Fairbanks (machiajul şi look-ul său din film îl ajută să semene foarte bine cu acesta) şi Gene Kelly.

„The Artist" a avut un buget modest, 20 de milioane de dolari, şi a câştigat numeroase premii, având parte de critici entuziaste. A primit, printre altele, un premiu pentru interpretare la Festivalul de la Cannes din 2011 (Jean Dujardin), trei Globuri de Aur, şapte Premii BAFTA, un Premiu Goya, numeroase trofee decernate de asociaţiile de profesionişti din domeniu, şase Premii César şi patru Premii Independent Spirit Awards. 

Laureaţii Premiilor Oscar 2012

- Cel mai bun film:
(„The Artist")
- Cel mai bun regizor: Michel Hazanavicius („The Artist")
- Cea mai bună actriţă în rol principal: Meryl Streep („The Iron Lady")
- Cel mai bun actor în rol principal: Jean Dujardin („The Artist")
- Cel mai bun actor în rol secundar: Christopher Plummer („Beginners")
- Cea mai bună actriţă în rol secundar: Octavia Spencer („The Help")
- Cel mai bun film într-o limbă străină: „Nader and Simin, A Separation" (Iran)
- Cel mai bun film de animaţie: „Rango" de Gore Verbinski
- Cel mai bun scenariu original: „Midnight in Paris" (Woody Allen)
- Cea mai bună coloană sonoră: „The Artist" (Ludovic Bource)
- Cele mai bune efecte vizuale: „Hugo" (Robert Legato, Joss Williams, Ben Grossmann, Alex Henning)
- Cele mai bune costume: „The Artist" (Mark Bridges)
- Cel mai bun machiaj: „The Iron Lady" (Mark Coulier, J. Roy Helland)
- Cel mai bun cântec: „Man or Muppet" din „The Muppets" - Bret McKenzie
- Cea mai bună imagine: „Hugo" (Robert Richardson)

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite