Cărtărescu, despre patriotismul de 1 Decembrie: „La TV e plin de patrihoţi“

Cărtărescu, despre patriotismul de 1 Decembrie: „La TV e plin de patrihoţi“

Mircea Cărtărescu FOTO Radu Sandovici

Scriitorul Mircea Cărtărescu (62 de ani) nu crede că va găsi puterea să spună „România, te iubesc“ de 1 Decembrie şi mărturiseşte că manifestările îl nedumiresc având în vedere perioada grea pe care o traversează ţara, sugerând că unele persoane dau dovadă de un fals patriotism în aceste zile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mircea Cărtărescu spune că nu înţelege „declaraţiile înlăcrimate de iubire de ţară“ ale „patriohoţilor“ şi face trimitere la un citat celebru al scriitorului englez Samuel Johnson – „Patriotismul este ultimul refugiu al ticălosului“. 
 
„Facebook-ul e plin de cocarde tricoloare, de declaraţii înlăcrimate de iubire de ţară. La TV e plin de patrihoţi. Nu pot înţelege: un sfert din popor e dus şi nu mai vine. Nouă din zece români declară în sondaje că vor să plece. Şi totuşi mistica Românie e în sufletele tuturor, buni şi răi, vrednici şi nevrednici. Poate că e bine şi frumos aşa, poate că Samuel Johnson n-are dreptate când spune că «Patriotism is the last refuge of a scoundrel». Aştept să mă dezmeticesc, dar mă tem că n-o s-o pot face la vreme, ca să pun şi eu azi un «România, te iubesc!» pe fond tricolor. Mâine mai e valabil?“, scrie Mircea Cărtărescu. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: