André Rieu a donat 150.000 de euro victimelor din Colectiv: „A făcut un gest minunat, iată că oamenii nu uită!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
André Rieu, alături de supravieţuitorii din Colectiv, prezenţi la gala caritabilă FOTO Adevărul
André Rieu, alături de supravieţuitorii din Colectiv, prezenţi la gala caritabilă FOTO Adevărul

Violonistul André Rieu a donat pe 14 aprilie, în cadrul unei gale caritabile, 150.000 de euro Asociaţiei Colectiv, care se ocupă de cauza victimelor rănite în incendiu. Banii obţinuţi din vânzarea DVD-ului „André Rieu Live în Bucureşti“ vor fi folosiţi pentru tratamente şi suport psihologic.

„Când ai prieteni vrei să îi ajuţi. Când acest teribil accident s-a întâmplat, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă urc în avion şi să vin să ajut. Cum puteam face asta decât prin muzică? Am fost aici, în faţa clubului, plângând alături de voi. Am decis să dau victimelor toţi banii obţinuţi din vânzarea acestui DVD. Suma exactă a fost 137.000 de euro. Rotunjim suma pentru victime la 150.000 de euro“, a declarat André Rieu.

Medicii care s-au ocupat de răniţi, prezenţi la eveniment

La eveniment, artistul s-a întâlnit cu o parte din supravieţuitorii tragediei şi cu rudele celor care au murit în incendiu. Totodată, Artistul a venit însoţit de trei dintre medicii care au tratat răniţii de la Colectiv pentru a se asigura că aceşti bani vor fi folosiţi corespunzător. Printre aceştia s-a aflat şi Gerard Beurthuizen, chirurg şi director al Spitalului de Chirurgie Plastică şi Arsuri Martini din Groninge.

„Cred că André a făcut un lucru grozav şi m-a întrebat ce să facem pe viitor. Dezastrul a fost şi este teribil. Ne gândim cum putem să oferim suport în viitor, pentru ca oamenii să se întoarcă în societate, să se integreze. Toate cunoştinţele noastre sunt puse la dispoziţia lor, în special pentru acest caz, în România“, au fost cuvintele specialistului.

André Rieu este alături de victimele din Colectiv, donând banii obţinuţi în urma DVD-ului „Live în Bucureşti“

andre rieu
andre rieu

Alături de medicii din Olanda a fost prezent şi Dan Mircea Enescu, medic specialist în chirurgie plastică şi reparatorie, managerul Spitalului de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu“. „Este un drum lung de la a salva o viaţă până la a o păstra şi a oferi în continuare o viaţă bună. Ideea lui André Rieu de a ne ajuta este fantastică. E nevoie de orice ajutor“.

„Ne gândim cum putem ajuta, pentru că nicio ţară din Europa nu se poate descurca singură în astfel de situaţii. Odată cu această iniţiativă sper să lucrăm cu profesioniştii din România cu dedicaţie, să devină un efort de echipă. E nevoie de profesionalism pentru a ajuta“, a completat Peter Oostveen, medic specializat în oncologie, stabilit de 21 de ani în România.

Sunt necesare miliarde de euro

Medicii au vorbit despre tratamentele de care au nevoie victimele, spunând că sunt necesare intervenţii chirurgicale repetate, creme şi haine speciale, pentru care este nevoie de miliarde de euro. De aceea, muzicianul André Rieu a anunţat că banii obţinuţi din vânzarea DVD-urilor disponibile în reţeau de supermaketuri Carrefour vor fi donaţi în continuare Asociaţiei Colectiv.

„Sunt foarte multe priorităţi. Aceşti bani sunt excepţionali pentru că nevoile acestor copii sunt foarte mari, în condiţiile în care o proteză costă 30-40.000 de euro. Vom avea de lucru“, a explicat Eugen Iancu, preşedintele fondator şi membru al Asociaţiei Colectiv.

André Rieu, alături de Mariana Oprea şi Eugen Iancu, reprezentanţii Asociaţiei Colectiv

andre rieu
andre rieu

Asociaţia Colectiv GTG 3010 a fost înfiinţată în urmă cu două săptămâni, având şapte membri fondatori şi în jur de 75 de membri. Eugen Iancu a spus că donaţia lui Andre Rieu este prima de acest fel, dar şi alte personalităţi şi-au anunţat intenţia de a dona. Reprezentanţii Asociaţiei Colectiv au asigurat că vor avea o întâlnire joi în care vor stabili priorităţile, cum se vor cheltui banii primiţi.

„Vom face o întâlnire cu asociaţia specială pentru acest eveniment, vom vedea care sunt urgenţele şi vom încerca să-i gestionăm cât mai bine. O parte dintre victime încă suportă tratamente, operaţii“, a explicat Mariana Oprea, membră a Asociaţiei şi victimă a itragediei din Colectiv.

Asociaţia are în plan construirea unui centru pentru arşi

Eugen Iancu, preşedintele fondator al Asociaţiei Colectiv, este tatăl lui Alexandru Iancu, care şi-a pierdut viaţa în urma tragediei. Acesta s-a arătat extrem de recunoscător faţă de gestul lui André Rieu şi a declarat că este convins că oamenii vor ajuta în continuare.

„Andre Rieu a făcut un gest minunat, s-a gândit la răniţi. Iată că oamenii nu uită, artiştii nu uită şi, mai mult de atât, se implică. Eu sunt convins că oamenii vor vedea şi vor reacţiona. Mă aştept de la orice om să doneze, în funcţie de posibilităţi, şi ştiu sigur că, mai ales în perioada aceea, toţi oamenii au ajutat. Cu siguranţă ne vor ajuta în continuare“, a declarat Eugen Iancu pentru „Adevărul“.

Acesta a vorbit şi despre obiectivele asociaţiei: „Suntem la început de drum, suntem încă într-o perioadă de organizare, avem nişte obiective clare şi vom construi nişte proiecte pe ele. Pe primul plan sunt răniţii, pentru că astăzi au plecat încă trei în străinătate. Vor mai pleca, pentru că au nevoie de operaţii, tratamente multe, pe care, din păcate nu le pot face în ţară sau nu în aceleaşi condiţii ca acolo. Unul dintre obiectivele noastre de viitor este să construim un astfel de centru, care să se ocupe de arşi. Planurile noastre sunt mari, dar avem şi noi nişte dureri şi ne mişcăm puţin mai încet decât alţii“.

André Rieu, a făcut fotografii cu membrii Asociaţiei Colectiv 

andre rieu
andre rieu

Ce spun supravieţuitorii

Şi supravieţuitorii din Colectiv, prezenţi la eveniment, şi-au arătat recunoştinţa. Sorin Lazăr, în vârstă de 26 de ani, are arsuri pe 40 % din corp şi are 25 de grefe de piele. A fost selectat să plece în Belgia, dar a refuzat, fiind mulţumit de îngrijirile doctorului care se ocupat de el, şi a lăsat să meargă pe altcineva, care era mult mai afectat.

„E un gest extraordinar. Ar fi super dacă mai mulţi oameni de statura lui s-ar implica în cazul ăsta şi nu s-ar face că nu există“, a spus Sorin Lazăr.

Cristian Răducanu, în vârstă de 40 de ani, fost internat în primele 10 zile de după incendiu la Spitalul Militar şi următoarele luni le-a petrecut într-un spital din Anglia. „M-am întors acum, pe 1 aprilie, deci cinci luni de zile le-am petrecut în spital“, a spus el. Costurile pentru recuperarea lui au fost acoperite de stat, iar soţia, care i-a fost alături, a primit alocaţie pentru cazare.

„Sunt lucruri minore pe care le observi doar în momentul în care îţi reiei viaţa normală şi constaţi că nu mai e aşa cum era. Eu mă consider norocos pentru că sunt funcţional, dar sunt alţi oameni, cum este colegul meu, care este încă în Anglia, căruia i s-au amputat degete, şi atunci trebuie să reînveţi o grămadă de lucruri“, a spus acesta.

A fost prima mea experienţă de spital, n-am crezut poate să fie aşa de greu. Dupa ce am stat aproape două luni la pat, în momentul în care mi-au zis doctorii să încep să merg, am făcut primul pas şi am leşinat. Fără optimism n-ai cum să treci mai departe. Trebuie să vrei să te faci bine şi să tragi puţin de tine pentru că nu e uşor“, a mai povestit Cristian.

Intrigaţi de candidatura lui Piedone la primăria Sectorului 4

Întrebaţi ce părere au despre faptul că fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus din nou candidatura pentru funcţia de primar, după ce în noiembrie a demisionat, asumânduşi vina pentru cele întâmplate la Colectiv şi fiind pus sub urmărire penală, cei doi au comentat:

Cum are tupeul să candideze după ce în noiembrie declara că se retrage din viaţa politică şi n-o să mai candideze niciodată? A declarat că îşi asumă vina morală şi din cauza asta a demisionat , iar acum îşi depune candidatura ca independent. De ce? O să-l voteze cei care nu sunt alături de victimele, pentru că nu toţi ne susţin atât de mult. O să aibă un procent destul de mare“, a spus Sorin Lazăr.

„Mi se pare stupid. Dar având în vedere ce se întâmplă şi că oamenii pot fi uşor manipulaţi, nu mi s-ar părea ieşit din comun să aibă parte de susţinere. Bănuiesc că oricum n-a făcut-o de unul singur. Dacă nu strângea un număr de semnături, nu putea să candideze“, este de părere Cristian Răducanu.

 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite